Administratie locala

„Casa Soarelui“ din Constanţa va redeveni funcţională. Pacienţii oncologici vor beneficia de tratament paliativ gratuit (galerie foto)

În şedinţa de Guvern din 8 iunie a.c. s-a aprobat hotărârea privind actualizarea valorii de inventar şi a datelor de identificare ale imobilului „Casa Soarelui“, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, precum şi trecerea acestuia în domeniul public al judeţului Constanţa, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa.

La o lună de la aprobarea HG, ieri a avut loc semnarea protocolului de predare-primire a imobilului în care îşi va desfăşura activitatea „Casa Soarelui“, între CJC şi DSP Constanţa.

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu, directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor, precum şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa. După perfectarea documentelor, preşedintele Ţuţuianu a precizat că în prima şedinţă de CJC va intra la vot şi hotărârea de transmitere a imobilului către Spitalul Judeţean. Ţuţuianu i-a cerut directorului Cătălin Grasa să întreprindă tot ceea ce este necesar, astfel încât, la începutul lunii noiembrie a acestui an, centrul să fie funcţional, iar bolnavii să beneficieze de tratament paliativ.
 
Oficialii din administraţie şi sănătate au făcut la faţa locului şi o primă evaluare a imobilului şi terenului aferent. Clădirea are nevoie de igienizare şi de mobilier adecvat. Mansarda construită de ONG-ul care a deservit „Casa Soarelui“ timp de un deceniu va fi compartimentată şi astfel se vor crea şi alte spaţii atât de necesare persoanelor aflate în nevoie. Printre altele, preşedintele CJC a constatat că este nevoie de un aviz şi de refacerea documentaţiei pentru ca mansarda să intre în legalitate.

Corpul medical va fi format din 30 de persoane


La rândul său, managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa, a declarat că vor fi puse pe hârtie costurile pentru igienizarea clădirii şi a terasei din faţa imobilului şi, dacă va fi nevoie, va solicita Consiliului Judeţean o rectificare bugetară.
 
În ceea ce priveşte personalul care va deservi acest centru, Cătălin Grasa spune că este posibil ca o parte dintre angajaţii care au lucrat la „Casa Soarelui“ să se reîntoarcă, iar celelalte cadre medicale necesare (până la 30) urmând să fie pregătite în următoarea perioadă pentru activitatea de paliaţie.
 
Pentru început, în cadrul centrului vor fi 20 de paturi, zece pentru adulţi şi zece pentru copii, însă, pe viitor, se doreşte extinderea centrului prin construirea unei clădiri noi în curtea existentă, destul de generoasă, tot pentru tratament de paliaţie, dar neoncologică. Centrul va funcţiona în subordinea Secţiei de Oncologie a SCJU, condusă de dr. Laura Mazilu, a mai anunţat directorului spitalului.
 
În perioada următoare, urmează să se stabilească criteriile în baza cărora pacienţii vor beneficia de internare în cadrul centrului. Cel mai important, toţi pacienţii oncologici care vor ajunge aici vor beneficia de tratament gratuit, în baza asigurării medicale, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va deconta toate costurile.

Despre „Casa Soarelui“

Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei.

Vă reamintim că Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament, aşa cum ne-a declarat Sanda Iordache, fostul director al Centrului „Casa Soarelui“. Aici, bolnavii oncologici erau trataţi şi îngrijiţi doar în baza asigurării medicale.
Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, potrivit şefei Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă. Acest tip de tratament holistic a fost cartea de vizită a vechiului edificiu „Casa Soarelui“.

Citeşte şi: 

Centrul de Îngrijiri Paleative Casa Soarelui din Constanţa, preluat oficial de Consiliul Judeţean Constanţa (galerie foto)

Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiți cine e stăpânul!

Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Județean Constanța. Ce a declarat președintele CJC


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu de proporții, izbucnit la o casă din Craiova

02 Aug 2019 317

Revista presei locale

23 May 2019 585

A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici (galerie foto)

23 May 2019 2076

Imagini de la eveniment Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” din Constanța, redeschis (galerie foto + video)

22 May 2019 1512

Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” Constanța va fi redeschis mâine. Cât au costat lucrările de amenajare

21 May 2019 1223

Lucrările de reabilitare au fost finalizate „Casa Soarelui“ din Constanţa îşi deschide porţile

16 May 2019 2328

Conducerea CJC, noi termene pentru inaugurarea unor unităţi medicale din judeţul Constanţa

29 Mar 2019 872

„Casa Soarelui“ va fi funcțională în luna aprilie

23 Mar 2019 1035

Când va fi inaugurată la Constanța Casa Soarelui. Ce a declarat președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu

07 Jan 2019 661

Firma Baran a plecat din Constanța! RMN-urile din Spitalul Județean și Policlinica 2, Radioterapia și Casa Soarelui, funcționale abia din 2019

20 Dec 2018 1113

Interviu live Cu ce veşti vine 2019 pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa? (galerie foto)

19 Dec 2018 2934

Vreme de plimbare, pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

25 Nov 2018 649

Spitalul Județean Constanța a scos la licitație un contract care vizează „Casa Soarelui“. Ce lucrări se fac (document)

11 Oct 2018 1335

Constanţa Mai mulţi bani pentru Casa Soarelui. La ce costuri se ridică investiţia

22 Aug 2018 944

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 2039