Cazul copilei de la Cogealac a inspirat campania Avocatul Poporului va efectua anchete cu privire la problemele copiilor

Avocatul Poporului va efectua o serie de anchete cu privire la problemele copiilor din România care vizează, printre altele, efectele migraţiei părinţilor, violenţa în familie, consumul de droguri, substanţe halucinogene şi alcool, delincvenţa juvenilă, excluziunea socială, exploatarea prin muncă, discriminarea, abuzul fizic, psihologic şi sexual.

Într-un comunicat de presă remis joi, Avocatul Poporului susţine că a luat această decizie după campaniile de presă şi studiile organizaţiilor nonguvernamentale privind problemele referitoare la dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic, emoţional, intelectual.

În cadrul raportului pe care îl va întocmi, Avocatul Poporului intenţionează să detalieze aspecte legate de interesul superior al copiilor, serviciile destinate acestora, protecţie, nutriţie, sănătate, educaţie, bunăstare, efectele migraţiei părinţilor, abandonul copiilor (inclusiv copiii străzii), fenomenul violenţei (în familie, în şcoală, în societate şi în instituţii), consumul de droguri, substanţe halucinogene şi alcool, delincvenţa juvenilă, excluziunea socială, traficul pentru exploatare sexuală şi constrângerea spre muncă în industria sexului, exploatarea prin muncă, discriminarea, abuzul (fizic, psihologic, sexual şi neglijenţa gravă a părinţilor). Totodată, va fi abordată şi problema copiilor refugiaţi ori solicitanţi de azil, a copiilor cu dizabilităţi şi a celor privaţi de libertate.

Pe lângă realizarea unei radiografii, prin culegerea de date descriptive ale situaţiei existente, raportul special privind situaţia copiilor din România va urmări formularea de propuneri de modificare şi completare a legislaţiei, precum şi luarea unor măsuri în scopul îmbunătăţirii situaţiei copiilor.

Documentul va reprezenta, de asemenea, o informaţie complementară menită să sprijine statul român în elaborarea unor politici sociale pertinente în domeniul protecţiei copilului.

Mihaela Botină, expert în cadrul Biroului Teritorial Constanţa al Avocatului Poporului, ne-a precizat: „Această acţiune, care se va întinde pe o perioadă de un an şi jumătate, va fi coordonată la nivel naţional de adjunctul instituţiei pe probleme de drepturile copilului şi familiei, Ionel Oprea. Deocamdată, proiectul se află în faza preliminară, în care se stabilesc obiectivele şi echipa care va participa la această acţiune. Rămâne de văzut ce sarcini vom primi la nivelul biroului teritorial“.
 
Unul dintre cazurile care au „inspirat“ această acţiune ce va avea în centru interesul copiilor din România a fost cel al fetiţei din comuna Cogealac, omorâtă, anul trecut, de propriul tată.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România, țara anchetelor. O soluție sau o amânare a sancțiunilor?

07 Apr 2024 579

Știri Constanța Dana 79 din Port, închisă, în urma unor anchete ale autorităților din cadrul SRI (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 10557

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

27 Mar 2024 1077

Mai mulți oameni de afaceri și angajați din primării, păcăliți de un fals jurnalist cu bonuri de combustibil

01 Mar 2024 606

Originară din Tulcea Axinia Crasovschi, cercetătoare a comunității de ruși lipoveni, împlinește 57 de ani

24 Jan 2024 852

Guvern Secretarul de stat, Mihai Dodu a fost schimbat la recomandarea Corpului de Control al premierului. 42 din cele 60 de asociații de revoluționari au acuzat nereguli

28 Dec 2023 735

Medic primar chirurg trimis în judecată! Ce acuzații i se aduc

18 Sep 2023 860

Descinderi DGA la locuințele unor polițiști suspectați de fapte de corupție

29 Jun 2023 1040

Percheziții la Constanța într-un dosar al Parchetului European de fraudă cu fonduri europene și naționale. Prejudiciul, peste 30 de milioane de euro

16 May 2023 1310

Ministrul Petre Daea ameninţă cu tăierea subvenţiilor în cazul legumicultorilor care folosesc substanţe toxice

08 May 2023 743

Percheziţii în curs la cinci bănci din Franţa, în urma unor suspiciuni de evaziune fiscală

28 Mar 2023 1369

Șofer prins în flagrant în timp ce oferea mită unui polițist. Ce sumă îi oferea omului legii

16 Feb 2023 1215

Direcția Generală AnticorupțieJudețul Iași - Persoană prinsă în flagrant

16 Feb 2023 673

Premieră în România! Vizată hărțuirea sexuală și morală la locul de muncă

12 Dec 2022 1208

Spania Cea mai mare captură de muguri de canabis la nivel internaţional. 20 de persoane, reținute

05 Nov 2022 1563