Ce au în comun cei doi subprefecţi ai judeţului Constanţa


Subprefecţii judeţului Constanţa s-au născut în localitatea situată pe malul drept al Dunării, în antichitate numindu-se Carsium, în prezent, Hârşova, ţinut cu vechime de şapte milenii.
Numele din vechime, Carsium, este un toponim de origine tracică legat de aspectul stâncos al zonei, de la care derivă şi numele de astăzi, slavizat, al localităţii.


În secolul al XIX-lea, aici sosesc mocanii ardeleni care construiesc oraşul modern. Centrul acestuia se afla pe malul Dunării. În jurul portului se construiesc prăvălii, depozite, bănci, iar pe dealul dinspre vest, o scoală monumentală şi o biserică pe măsură. Şcoala a adăpostit şi un muzeu, primul muzeu regional al Dobrogei. În timpul Primului Război Mondial, oraşul a fost ars în întregime. Distrugeri mari s-au făcut şi în al Doilea Război Mondial.


Epoca regimului comunist a marcat începutul decăderii oraşului. Dintr-un centru al comerţului cu cereale, centru administrativ şi judecătoresc, a fost reclădit cu o nouă identitate. Au fost închise Judecătoria, Procuratura, Muzeul. Economia a căpătat un caracter
meşteşugăresc. Lipsit de resurse, oraşul a decăzut. Mulţi locuitori au migrat spre oraşele învecinate (Tulcea, Constanţa, Slobozia). În ultimii ani ai regimului comunist, toate clădirile vechi, istorice din partea centrală a oraşului, lăsate special în ruină, au fost demolate şi s-au construit blocuri. În vecinătate s-a ridicat şi o platformă industrială, unde s-a construit o întreprindere de sârmă şi cabluri care funcţionează şi, parţial, un şantier naval, ruginit astăzi.


La 30 de ani după prăbuşirea regimului comunist, localitatea nu-şi regăseşte vechiul destin. Cei care au administrat localitatea visează încă să o facă un puternic centru industrial, ceea ce este imposibil, în lipsa unor resurse naturale şi infrastructuri adecvate. Aşa se face că de pe stema oraşului adoptată în 1933, crucea şi semiluna au fost înlocuite cu semiroata dinţată, simbol al unei industrii aproape inexistente, şi ancora, simbol portuar, dar şi al speranţei, în cazul de faţă, cu totul întâmplător. Pornind de la experienţa altor aşezări similare din Europa şi din spaţiul apropiat, trebuie puse în valoare resursele existente: lutul, foarte bun pentru materiale de construcţii, calcarul, monumentele istorice care pot fi o bază solidă pentru turismul cultural şi apele termo-sulfuroase din amonte, excelente pentru afecţiuni reumatismale.
 

În decembrie 2018, Şenol Ali devenea subprefect


Guvernul României aproba în şedinţa din 20 decembrie 2018 numirea lui Şenol Ali în funcţia de subprefect al judeţului Constanţa.
Şenol Ali este reprezentant al Uniunii Democratice a Turcilor din România (UDTR). Ali a lucrat ca director comercial în mediul privat la două mari companii internaţionale (n.r. Coca-Cola şi OMV). În prezent, Şenol Ali este funcţionar public în cadrul Primăriei Castelu din judeţul Constanţa. Reprezentantul UDTR are 52 de ani, s-a născut la Hârşova, pe 11 octombrie 1967, fiind absolvent al Liceului „Ioan Cotovu“ din localitate, iar ulterior, Institutul Politehnic Bucureşti. 



Născută la Hârşova în 1971, Bozdoacă are 24 de ani de activitate în administraţie


Doi ani mai târziu, în şedinţa de Guvern din 4 februarie 2020, Aura Bozdoacă a fost numit al doilea subprefect al judeţului Constanţa. Aceasta a fost recomandarea din partea PMP. Bozdoacă nu este membru de partid, face parte din corpul funcţionarilor publici. Aura Bozdoacă este funcţionar în cadrul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa din anul 1996. În intervalul 1996-2012 a fost pe rând funcţionar public cu funcţie de conducere - şef birou, şef serviciu şi director Direcţie juridică în cadrul Prefecturii Constanţa.



În anul 2012, în urma reorganizării Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, a fost desfiinţată funcţia de director al Direcţiei Juridice, deţinută de aceasta. Bozdoacă a rămas în corpul funcţionarilor publici, iar în perioada decembrie 2012 - iulie 2013 Aura Bozdoacă a activat în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, instituţie în subordinea Ministerului Agriculturii.


În anul 2013, Bozdoacă şi-a continuat cariera la Primăria Năvodari, unde a activat până la sfârşitul anului 2016, iar din decembrie 2016 şi până în prezent este consilier juridic în cadrul Serviciului juridic al Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa. Născută la Hârşova în 1971, Bozdoacă are 24 de ani de activitate în administraţie. Şcoala primară a urmat-o în localitatea natală, iar liceul şi ulterior studiile superioare le-a continuat în Constanţa. Bozdoacă este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.



Citeşte şi:

LIVE TEXT A început ceremonia de învestire în funcţia de subprefect al judeţului Constanţa a Aurei Bozdoacă

Are 24 de ani de activitate în domeniul juridic Aura Bozdoacă, al doilea subprefect al judeţului Constanţa

Șenol Ali, al doilea subprefect al judeţului Constanţa (document)

Subprefectul Ali Șenol, învestit în funcţie. Ce a declarat la preluarea mandatului (galerie foto+video)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Ce bunuri dețin cei doi subprefecți ai județului Constanța (DOCUMENTE)

13 Jan 2022 2732

Ministrul Bode Cinci prefecţi şi 15 subprefecţi, numiți în funcții. 16 prefecţi vor fi numiţi în şedinţele viitoare

12 Jan 2022 1602

LIVE VIDEO Premierul Florin Cîţu a aprobat eliberarea din funcţie a 42 de prefecţi şi subprefecţi

09 Sep 2021 3106

Ce atribuții au primit de la reprezentantul Guvernului în teritoriu cei doi subprefecți „boboci”

15 Mar 2021 2013

Lista tuturor prefecților și subprefecților din România eliberați din funcție și renumiți. Unii au rămas fără funcție

04 Mar 2021 2519

Încetare de mandate pentru prefect și subprefecții de Constanța. Silviu Coșa a fost reconfirmat, subprefecții au fost înlocuiți

03 Mar 2021 4395

Coaliția a decis în această seară PNL păstrează funcția de prefect la Constanța. USR PLUS va nominaliza subprefectul

02 Feb 2021 4044

Silviu Coșa află astăzi dacă rămâne prefect al județului Constanța!

01 Feb 2021 4064

Este oficial. Prefecții și subprefecții, numiți politic. Se introduce funcția de secretar general al Prefecturii

27 Jan 2021 4018

Împărțirea funcțiilor, amânată! PNL ar urma să aibă 23 de prefecţi, USR-PLUS 14 şi UDMR cinci

06 Jan 2021 3812

Județul Constanța, râvnit și de PNL, și de USR PLUS. Astăzi se decide cum se împart posturile de prefecți și subprefecți

05 Jan 2021 4777

Fostul subprefect al județului Constanța a pierdut procesul cu Poliția Locală. Decizia nu este definitivă

28 Oct 2020 1808

Când vor fi numiți prefectul și subprefectul de la Constanța

23 Dec 2019 2804

Panică în prefecturi Rareş Bogdan-„Sper să nu treacă mai mult de 48 de ore pentru a schimba prefecţii şi subprefecţii”

01 Nov 2019 4068

Interviu live Direcţiile de acţiune ale Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa în 2019

20 Feb 2019 4545