Ce obligații au deținătorii de terase de alimentație publică potrivit Regulamentului de organizare și desfășurare a activităților comerciale în municipiul Constanța?



⦁ Primăria Constanța aduce la cunoștința publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, forma îmbunătățită
⦁ Amplasarea teraselor se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare
⦁ Terasele de alimentație publică amplasate pe teren aparținând persoanelor fizice sau juridice se supun acelorași cerințe cu privire la documentația tehnică, orarul de funcționare, tipul de mobilier, elementele de umbrire, cât și cromatica acestora
⦁ Regulamentul privind activităţile comerciale şi serviciile de piaţă va fi votat de consilierii din Constanţa



În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, primăria Constanța aduce la cunoștința publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, forma îmbunătățită.

Regulamentul care este în consultare publică poate fi studiat integral în secțiunea „documente".

Regulamentul privind activităţile comerciale şi serviciile de piaţă va fi votat de consilierii din Constanţa.

Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 30 zile de la data aducerii la cunoștința publică, dată la care își încetează aplicabilitatea H.C.L. nr.427/2017, cu modificările și completările ulterioare.


Prezentul regulament asigură cadrul legal pentru desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață și este obligatoriu pentru toți operatorii economici, atât persoane juridice cât și persoane fizice ce desfăşoară pe raza UAT Constanța, activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, inclusiv activităţi de alimentaţie publică şi/sau recreative şi distractive, cât și asociațiilor/fundațiilor/ONG-urilor care desfășoară activități economice sau de tip caritabil pe domeniul public sau
privat al municipiului Constanța.


Regulamentul reglementează activitatea comercială și a serviciilor de piaţă; cerinţele necesare în vederea desfăşurării acestor activităţi; procedura de obţinere a avizului program de funcţionare, a autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică şi/sau recreative şi distractive, a autorizației de funcționare pentru structuri de primire turistice, tip Complex hotelier,inclusiv a autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurarea de activități economice cu caracter temporar în zone publice sau cu acces public în municipiul Constanța.
 
Ce obligații au deținătorii de terase de alimentație publică?

În primul rând, terasele de alimentație publică se vor autoriza prin atribuire directă a dreptului de utilizare a domeniului public către utilizatorii de drept a incintelor în care se defășoară activitatea economică, la solicitarea acestora, dacă sunt amplasate în fața, în spatele, deasupra și în limitele fațadelor unităților economice respective, ori pe una din laturile unității.

În situaţia în care orarul de funcţionare al teraselor este mai mic decât al unităţii proprii de alimentaţie publică, operatorii economici îşi vor putea desfăşura activitatea în continuare, în interiorul unităţii respective până la închiderea acesteia conform orarului aprobat.

Terasele se vor amplasa conform unei documentații tehnice iar ampalsarea echipamentelor și utilajelor specializate se va face sub condiția retragerii cu 3 m de la limita cu promenada.

Terasele se vor amplasa în fața, în spatele, lateral sau deasupra unității de alimentație publică, limitrof aceastora, fără să depășească limitele fațadei și fără să afecteze accesul în incinta spațiilor învecinate, traficul pietonal sau al autovehiculelor. Excepție fac terasele de alimentație publică ce se pot extinde în fața spațiului cu care se învecinează pe hotar, cu condiția obținerii acordului titularului de drept/locatarului spațiului respectiv. 

Se vor putea amenaja terase în imediata vecinătate a spațiilor de alimentație publică pe tronsonul cuprins între intersecția bd. Tomis/bd. Ferdinand (zona Miga)/sau bd. Mamaia(zona Capitol) și intersecția bd. Tomis/str. Traian (zona Lupoaică) potrivit cu derularea programului “Constanța Coffee Break”.

Se interzice amplasarea teraselor pe carosabil sau pe spaţiul verde și orice sistem de ancorare a elementelor de mobilier, de umbrire sau pentru delimitarea teraselor în pavaj. Excepție fac locațiile prevăzute în PUG ca și spații verzi, dar neamenajate, sub condiția amenajării de către operatorul economic a locației respective după încetarea activității.

Culoarul de trecere pentru pietoni va fi de minim 2 m.

Se interzic închiderile perimetrale ale teraselor. Prin excepţie, în zonele exclusiv pietonale suprafaţa terasei poate fi delimitată astfel:

a) în perioada 1 aprilie –31 octombrie sunt acceptate închiderile perimetrale cu vegetație, ce poate ajunge la o înălțime de maxim 1,50 metri de la cota trotuarului, unde jardiniera are o înălțime de 0,60 metri de la cota trotuarului;

b) în perioada 1 noiembrie –31 martie acolo unde topografia zonei permite, fără să fie afectate spațiile învecinate sau traficul pietonal, sunt acceptate închiderile perimetrale cu structuri ușoare, ce nu impun obținerea autorizației de construire, pentru folosirea spațiului exterior în condiții meteo mai puțin favorabile; nu este permisă construirea de podeste.

Pentru amenajarea teraselor pe domeniul public sau privat al municipiului Constanţa, se va utiliza mobilier de același fel (scaune, mese), care va fi din lemn, bambus, aluminiu, fier forjat, material plastic de calitate superioară cu design modern. Se acceptă mobilier rustic doar în Sat Vacanță.

Condiţii de funcţionare a teraselor de pe Bd. Tomis - Zona cuprinsă între Capitol şi Str. Traian (Lupoaică)

Orarul de funcţionare al teraselor (cu acordul asociaţiei de proprietari/locatari – formular tip, unde este cazul) în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23:00, respectiv ora 01:00 în zilele de vineri și sâmbătă, iar în restul anului nu va depăși ora 22:00 , respectiv ora 23:00 în zilele de vineri și sâmbătă.

Pe perioada derulării programului “Constanța Coffee Break”, terasele se pot amplasa în proximitatea spațiilor de alimentație publică autorizate.

Zona Peninsulară - de la Str. Traian (Lupoaică) până la faleză Cazino, inclusiv Piaţa Ovidiu

Pe tronsonul cuprins între Str. Traian şi Piaţa Ovidiu, inclusiv: se admite muzică difuzată cu respectarea prevederilor legale privind acustica urbană, preferabil muzică live la instrumente reci (fără sisteme de amplificare); orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 24:00, respectiv ora 01:00 în zilele de vineri și sâmbătă, iar în restul anului nu va depăși ora 23:00, respectiv ora 24:00 în zilele de vineri și sâmbătă.

Pe tronsonul cuprins între Piaţa Ovidiu şi faleză Cazino: orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va
depăşi ora 23:00, respectiv ora 24:00 în zilele de vineri și sâmbătă, iar în restul anului nu va depăși ora 22:00, respectiv ora ora 23:00 în zilele de vineri și sâmbătă.

Zona faleză Cazino - de la Poarta 1 (începând de la fostul restaurant Vraja Mării) până la Port Tomis

Orarul de funcţionare al teraselor nu va depăşi ora 01.00, respectiv ora 02.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Promenada Ştefan cel Mare (începând de la str. Răscoalei 1907)

Amplasarea teraselor se va realiza conform schiței de amplasare,cu respectarea tipului de mobilier și a cromaticii, ce se vor stabili de către Direcția generală urbanism și patrimoniu.

Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23:00, respectiv ora 24:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar în restul anului nu va depăși ora 22:00, respectiv ora 23:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Zona cuprinsă între str. Răscoalei 1907 și Restaurant Zorile (inclusiv restaurantul Esplanada)

Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 01:00, respectiv ora 02:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar în restul anului nu va depăși ora 24:00, respectiv ora 01:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Zona parcurilor şi limitrof acestora

Terasele se vor amplasa doar dacă permite topografia zonei, fiind exclusă amplasarea pe spaţiul verde; Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 01:00, respectiv ora 02:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar în restul anului nu va depăși ora 23:00, respectiv ora 24:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În restul oraşului

Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23:00, respectiv ora 24:00 în zilele de vineri și sâmbătă, iar în cursul anului, nu va depăși ora 22:00, respectiv ora 23:00 în zilele de vineri
și sâmbătă.

În stațiunea Mamaia și Sat Vacanță

În stațiunea Mamaia orarul de funcţionare al teraselor nu este impus, cu condiția respectării nivelului de zgomot, conform prevederilor legale în vigoare privind acustica în zonă.

În Sat Vacanță orarul de funcționare al teraselor nu va depăși ora 01:00 ,respectiv ora 02:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În perimetrul teraselor (comerț de întâmpinare pentru unități de alimentație publică) nu se vor autoriza alte activități comerciale sau prestări servicii.

Terasele de alimentație publică amplasate pe teren aparținând persoanelor fizice sau juridice se supun acelorași cerințe cu privire la documentația tehnică, orarul de funcționare, tipul de mobilier, elementele de umbrire, cât și
cromatica acestora.

Amplasarea teraselor se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

„16 aprilie - Ziua Z”! Beach-barurile din Constanța și Mamaia se vor închide la ora 20.00?

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1348

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 753

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 685

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 710

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 460

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2080

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 842

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 696

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1486

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 797

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 790

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 896

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 852

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2770

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1335