Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Dor de Cânt Românesc“, organizat de Primăria Cumpăna s-a încheiat. Trofeul, adjudecat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu (galerie foto)

Un eveniment în care tradiţia, folclorul şi autenticitatea neamului românesc sunt puse la loc de cinste a fost organizat, pentru a 13-a oară de Primăria Cumpăna. Timp de două zile, la Cumpăna, pe scena Casei de Cultură, a avut loc cea de XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“. Astfel, din nou, folclorul românesc din toată ţara, a fost reprezentat, cu mult talent, la Cumpăna.


Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“ s-a adresat artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani, structuraţi pe trei secţiuni de vârstă, sub acompaniamentul Orchestrei „Rapsodia Vasluiului“, condusă de dirijorul Cristian Năstase. Concursul a fost găzduit, sâmbătă, de sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna. Duminică, a avut loc Gala Laureaţilor şi festivitatea de premiere. La ediţia din acest an, pe scenă au urcat 60 de concurenţi. Folclorul românesc din toată ţara a fost reprezentat la Cumpăna, concurenţii provenind din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, dar şi din Republica Moldova. Din juriu au făcut parte personalităţi de prestigiu ale folcloristicii româneşti: preşedintele juriului - Elise Stan, realizator emisiuni de folclor în cadrul TVR, membri - Doina Işfănoni, cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului Bucureşti, Daniela Gibescu, specialist Electrecord România, Marian Tănase-Marin, etnomuzicolog, interpret de muzică populară tradiţională românească, Grigore Leşe, doctor în muzică, interpret de muzică populară tradiţională românească, Dorin Grama, director executiv Televiziunea Favorit, Valentin Marian, redactor-şef Radio România Antena Satelor. Recitalurile au fost susţinute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Grigore Leşe, Polina Gheorghe, Mariana Man-Gheorghe, Ion Drăgan, Maria Tănase-Marin, Grigore Gherman, Adina Roşcaşi Cătălin Doinaş, Elena Plătică, alături de câştigătoarea trofeului ediţiei anterioare a festivalului, Vasia Oprea, dar și de membrii Ansamblului Folcloric „Româncuţa“ din Cumpăna, maestru coregraf Constantin Olteanu.

 

„Administrația locală din Cumpăna vă mulțumește că ați răspuns invitației de a participa la Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc», ajuns la cea de-a XIII-a ediție. La festival au participat tineri și copii din 17 județe din România. Mulțumesc distinsului juriu și orchestrei conduse de dirijorul Cristian Năstase. Folclorul românesc este foarte important pentru tinerii noștri, este o moștenire pe care ne-au lăsat-o înaintaşii. Avem obligația de a trasmite această moștenire mai departe. Avem obligația să ducem mai departe mesajul cântecului popular românesc. Anul 2018 este anul european al patrimoniului cultural. Este anul în care fiecare stat-membru al Uniunii Europene se luptă și își depune candidatura pentru a fi capitală culturală, în anii viitori, a Uniunii Europene. De ce nu am sădi şi noi, aici, la Cumpăna, mlădițe care să crească mari și să poată concura pe scenele europene. Să fie așteptați cu drag și pe scenele României, așa cum sunt așteptați marii artiști. Noi, românii, trebuie să nu uităm niciodată că veșnicia s-a născut la sat. Că doina și cântecul popular au însoțit românul și pe vreme de veselie, și pe vreme de tristețe. Doinind și cântând îți poți alina durerile și te poți ridica de la pâmânt pentru a rezista furtunilor vieții“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

La Secțiunea I, locul I a fost adjudecat de Andra Elisa Popovici din Balş, județul Olt. La secțiunea II, au fost două premii I. Acestea au fost adjudecate de Andrei Daniel Dinu din Buzău și de Melinda Mitran din Rovinari, județul Gorj. De asemenea, și secțiunea III a avut două premii I. Acestea au fost obținute de Remi Gabriel Șapcă din Corabia, județul Olt, și de Andreea Dinu din Balş, judeţul Olt. Trofeul Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“, ediția a XIII-a a fost câștigat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu, judeţul Gorj.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna Finala celei de a IV-a ediții a competiției între mai multe județe - „Cupa Satelor”

25 Apr 2024 223

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 578

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 598

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 537

Șah Anastasia - Maria Gavrilă, de la CS Victoria Cumpăna, vicecampioană națională (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 490

Achiziții Constanța Iată de unde cumpără Primăria Cumpăna echipamente digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

20 Apr 2024 1488

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 605

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 851

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 870

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 556

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 621

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 684

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 752

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 621

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 723