Cernavodă, bilanţul primelor 12 luni de mandat cu primarul Gheorghe Hânsă Luna aceasta se împlineşte un an de când Gheorghe Hânsă a revenit la şefia Primăriei oraşului Cernavodă (document)

Putem spune că în anul care s-a scurs, pentru primarul Gheorghe Hânsă şi echipa sa, importante au fost proiectele privind îmbunătăţirea infrastructurii, dezvoltarea turismului şi reabilitarea zonei istorice a oraşului. Şi programele sociale şi cele de gospodărire a oraşului s-au aflat printre priorităţile echipei lui Hânsă (să nu uităm că în parteneriat cu italienii a fost amenajat primul refugiu din România pentru animalele abandonate; de asemenea, a fost organizată o amplă acţiune de păstrare a curăţeniei în oraş, vizate fiind persoanele care obişnuiesc să arunce coji de seminţe şi alte resturi de ambalaje pe aleea pietonală din centrul oraşului şi în parcuri).

Punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 din cadrul Centralei Nucleare Cernavodă reprezintă un obiectiv pe care primarul se încăpăţânează să-l ducă la bun sfârşit, iar semnalele de până acum arată că edilului îi şi va reuşi acest lucru. Hânsă s-a dovedit a fi un primar pentru cernavodeni, dacă ne gândim că localnicii se pot lăuda la această dată cu un preţ mic al gigacaloriei, de 82,87 lei, dar şi cu un ajutor consistent din partea Primăriei în privinţa reducerii costurilor la apa, în acest sens, autoritatea locală asigurând pentru anumite categorii sociale montarea gratuită de apometre (în total, în acest an, vor fi montate 1.500 de apometre pentru apă caldă şi rece). Cetăţenii s-au ales nu numai cu un primar, ci şi cu un prieten de nădejde, care le-a sărit în ajutor la momentul nefericit al inundaţiilor, 30 de familii fiind sprijinite de autoritatea locală pentru a-şi putea repara locuinţele.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4, susţinut şi de ambasadorul Italiei  

Unul dintre proiectele de vârf ale Administraţiei Publice Cernavodă este, cum menţionam şi anterior, punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 din cadrul Centralei Nucleare Cernavodă. O astfel de realizare ar putea soluţiona, în primul rând, o bună parte a deficitului actual al locurilor de muncă, dar şi o îmbunătăţire pe plan industrial şi nu numai, a afirmat, cu diferite ocazii, primarul Gheorghe Hânsă. Edilul a avut întrevederi cu mai multe oficialităţi, printre care s-a numărat şi ministrul economiei Varujan Vosganian. În faţa mai marilor de la Bucureşti, edilul Gheorghe Hânsă a avut ocazia de a susţine acest proiect şi de a solicita sprijin pentru punerea în funcţiune a celor două reactoare. 
Ajutor pentru punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 va veni şi din partea oficialităţilor italiene. Noul ambasador al Italiei, Diego Brasioli, aflat la început de mandat, a sosit, pe 22 mai, într-o scurtă vizită în Cernavodă. Edilul Gheorghe Hânsă,  şi-a primit oaspetele diplomat la adăpostul de animale Save the Dogs, investiţie din buget majoritar italian.  Ambasadorul a efectuat în aceeaşi zi şi o scurtă vizită la Centrala Nucleară, şi şi-a exprimat dorinţa de a sprijini municipalitatea, prin a se implica în proiectele reactoarelor 3 şi 4.

Străzile şi vechile imobile au intrat în reabilitare

Cum era şi firesc, odată cu sosirea sezonului cald, la Cernavodă s-a dat startul lucrărilor de reabilitări prin construirea trotuarelor străzilor Radu Iordăchescu şi Independenţei şi pregătirea carosabilului pentru turnarea asfaltului. Aceste lucrări constituie debutul unui proiect, iniţiat de edil, cu o durată de aproximativ 3 ani, în care este inclusă modernizarea celor 130 de străzi şi trotuare din oraşul Cernavodă.
Tot la capitolul reabilitări se înscrie recondiţionarea vechilor imobile care aparţin patrimoniului oraşului. Primele care au fost integrate în program, sunt clădirile care adăpostesc familii nevoiaşe şi familii asistate social de către Primărie. Este vorba de aproximativ 15 imobile, unele dintre ele vechi de peste 100 de ani, din strada Călăraşi şi din cartierul Nord, în care locuiesc aproximativ 30 de familii.

Cartier nou de locuinţe, în zona Sere

Primăria Cernavodă pregăteşte şi noul Cartier de locuinţe din zona Sere. În urma delimitărilor efectuate s-au stabilit 98 de loturi de case cu suprafeţe cuprinse între 300 şi 400 de metri pătraţi, dar şi spaţiile aferente locurilor de joacă şi parcărilor. Cernavodenii interesaţi, vor putea concesiona loturile de case în urma unei licitaţii.

Parc european, în Centrul Istoric


Locuitorii oraşului se pot bucura anul acesta, nu doar de străzi şi clădiri noi, ci şi de un parc european. După ce au fost reabilitate fântânile din centrul oraşului, a venit şi timpul modernizării parcului central. În acestă toamnă, locuitorii oraşului se vor putea mândri cu un Parc Central demn de un oraş european. Parcul face parte din Centrul Istoric al localităţii, o zonă destinată exclusiv promenadelor, şi intens frecventată de cetăţeni, copii şi chiar turişti.

„Centrul de copii şi tineret” va fi unic în zona Dobrogea

Deşi a fost îngheţat mai bine de trei ani, marele proiect „Centrul de copii şi tineret” va prinde din nou viaţă. Revenit la cârma oraşului, primarul a reuşit să-i convingă pe mai marii de la Bucureşti să reia finanţarea pentru acest obiectiv important. Cel mai probabil, lucrările vor începe în septembrie, sau cel mai târziu, la începutul anului viitor. Conform proiectului gigant, oraşul Cernavodă va avea un centru cultural şi de agrement, unic în zona Dobrogea, în care se vor desfăşura competiţii sportive şi evenimente culturale, naţionale şi internaţionale.

Se pun bazele unui centru turistic

Municipalitatea a efectuat în acest an şi un inventar al tuturor obiectivelor care pot fi destinate turismului, şi s-a hotărât să le introducă pe acestea într-un circuit turistic al zonei (iată obiectivele  - Mormântul pictat de la Hinog, Adăpostul „Save the dogs and other animals”, Cetatea Axiopolis - pentru care edilul caută măsuri pentru a o scoate de sub patrimoniul armatei, şi a o destina ulterior circuitului turistic, „Gânditorul şi consoarta sa”, Cetatea Capidava, Valurile lui Traian, Podul Carol I). În acest sens, a fost elaborat un proiect de implementare a unui centru turistic în Cernavodă şi de conservare a tuturor obiectivelor destinate vizitelor. În acest an, cel mai recent pas a fost reabilitarea Mormântului pictat de la Hinog.
Primul an de mandat al edilului Hânsă sună promiţător. După patru ani de „îngheţ”, în doar 12 luni, oraşul Cernavodă se poate mândri cu o infrastructură nouă şi cu zeci de proiecte, care cu siguranţă vor schimba faţa municipiului. Dezvoltarea activităţii turistice şi punerea în funcţiune a reactoarelor 3 si 4 sunt doar două dintre proiectele de succes ale oraşului, ce anunţă că la Cernavodă lucrurile se mişca şi se mişcă într-un sens bun.  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat. Unde va fi acesta? (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 802

Cine sunt secretarii fiecărei primării de comune și orașe din județul Constanța. Lista oficială

21 Mar 2024 5273

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 677

Mai multe persoane trimise în judecată pentru presupusa delapidare a Primăriei Mereni, din județul Constanța

21 Mar 2024 513

PUSL și-a desemnat candidații pentru primăriile Capitalei

17 Mar 2024 552

Primăria Negru Vodă, județul Constanța lansează licitație pentru renovarea energetică a clădirii primăriei (DOCUMENT)

16 Mar 2024 547

AUR şi-a prezentat oficial candidatul la Primăria Capitalei. Despre cine este vorba

16 Mar 2024 645

Cumpărări directe Constanța Primăria Mereni, contract cu avocatul Marius Adrian Răducan. Ce litigii sunt vizate (DOCUMENT)

20 Feb 2024 920

DNA Tribunalul Constanța amână, pentru a cincea oară, pronunțarea în dosarul lui Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea!

15 Feb 2024 877

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 930

Când are loc dezbaterea publică a PUZ-ului iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

10 Feb 2024 998

Valentin Vrabie ar putea reveni în fruntea Primăriei Medgidia! Curtea de Apel Constanța a suspendat executarea deciziei prin care a fost condamnat definitiv!

09 Feb 2024 1008

Parohia Izvorul Tămăduirii Cerchezu, bună de plată! Trebuie să achite peste 10.000 de lei Primăriei Cerchezu (MINUTA)

25 Jan 2024 912

Proiect privind construirea Șoselei de Coastă „Riviera Tomis- între Portul Constanța și Stațiunea Mamaia“ depus de grupul consilierilor PSD Constanța

15 Jan 2024 1133

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1083