CJC a stabilit taxe mai mici pentru cultură Cât vor plăti constănţenii ca să meargă la un spectacol (document)



Consiliul Județean Constanța (CJC) s-a reunit, ieri, în ședință ordinară, în sala „Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ. 

Printre proiectele aflate pe ordinea de zi s-a numărat şi unul privind stabilirea unor tarife şi taxe locale pentru anul 2016, proiect iniţiat de vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.
 
Întrucât, conform legii, tarifele şi taxele locale se stabilesc de către consiliile locale şi judeţene, iar CJC are în subordine opt instituţii de cultură, aleşii s-au întrunit pentru a-şi da votul asupra birurilor locale. Reamintim că în subordinea CJC se află opt instituţii de cultură - Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa „Căluţul de mare”, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Constanţa, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.  Pentru acestea, consilierii au stabilit noile taxe.
 
„CJC sprijină cultura şi accesul la cultură, în calitatea sa de autoritate a administraţiei publice locale fiind abilitată şi competenţa de a promova desfăşurarea activităţilor cultural-artistice în interesul comunităţilor locale din judeţ”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
 
Astfel, consilierii au stabilit să asigure accesul gratuit pentru toţi elevii şi studenţii din judeţul Constanţa la „obiectivele Muzeului de Artă şi la obiectivele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, pe baza carnetului de elev sau de student”, „în vederea promovării valorilor culturale şi educaţionale”. Mai mult, copiii sub şapte ani vor beneficia de acces gratuit în toate instituţiile de cultură din subordinea CJC.

Consilierii s-au gândit şi la pensionari…

O altă categorie care nu a fost uitată este reprezentată de pensionarii judeţului. Astfel, consilierii au votat ca aceştia să beneficieze de tarife de intrare diminuate la Teatrul de Stat şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.
 
Aşadar, constănţenii care vor dori să viziteze, în acest an, Delfinariul, Microrezervaţia şi Planetariul vor plăti 12 lei de persoană pentru acest pachet. Studenţii şi elevii vor plăti pentru acelaşi pachet doar 3 lei de persoană.  Constănţenii care vor dori să viziteze Muzeul de Artă Constanţa vor plăti, în acest an, o taxă de 10 lei de persoană, în timp ce elevii şi studenţii vor plăti doar 2,5 lei de persoană. Dacă vizitatorii vor dori să facă şi fotografii în această instituţie de cultură, vor trebui să scoată din buzunar o taxă de 30 de lei de persoană, indiferent de categoria socială din care fac parte.
 
Pensionarii, elevii şi studenţii vor plăti o taxă de 5 lei de persoană pentru a vizita Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Cei care nu vor beneficia de nicio reducere trebuie să scoată din buzunar preţul întreg, în valoare de 10 lei de persoană.
 

Consilierii judeţeni au mai stabilit ca, în acest an, toată lumea să aibă acces gratuit în Cetatea Tropaeum Traiani, care aparţine de Complexul Muzeal Adamclisi.
 
Schimbări şi la Teatrul de Stat Constanţa. Cei care vor dori să-şi achiziţioneze un bilet de intrare în această instituţie de cultură vor trebui să plătească 25 de lei de persoană. Pensionarii şi studenţii vor scoate mai puţini bani din buzunar. Mai exact, aceştia vor plăti doar 6 lei de persoană.
 
Pensionarii, şomerii şi elevii de gimnaziu din categoria cititorilor, din judeţ, care vor dori să-şi facă un nou abonament ori să îşi prelungească abonamentul la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa vor plăti un preţ de 2 lei de persoană pe an dacă vor dori să devină utilizatori cu „acte-n regulă” ai bibliotecii. Pentru acelaşi serviciu, elevii de liceu şi studenţii vor plăti o taxă de 5 lei de persoană pe an, în timp ce salariaţii şi alte categorii vor plăti o taxă de 10 lei de persoană pe an.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Se dorește amenajarea unei săli de ședinte pentru grupuri de lucru restrânse în fostul sediu al Biroului Electoral Județean

29 Jul 2023 1010

PUZ „Park & Ride Nord" pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism a Primăriei Constanța

18 Jun 2023 1480

Consiliul Județean Constanța a atribuit un contract important!

14 Dec 2022 1343

PNL a votat împotriva tarifelor Direcţiei de Pază. Consilierul Marian Cruşoveanu Contractul a expirat din decembrie, cum vor fi plătiți angajații?

16 Jan 2020 2586

Campania electorală s-a mutat în Consiliul Județean Constanța Contre între Horia Țuțuianu (PSD) și consilierii liberali

18 May 2019 1696

Sorin Mocianu a demisionat din Consiliul Judeţean Constanţa

19 Dec 2018 2228

Peste 200 de oficiali din Constanţa şi Tulcea dau mână cu mână. Se va adopta un act de promisiune civică. Cât va costa şedinţa dedicată Centenarului Marii Uniri? (document)

18 Oct 2018 2702

PMP Constanţa vrea să marcheze centenarul Unirii Basarabiei cu România printr-o şedinţă solemnă de Consiliu Judeţean

23 Feb 2018 2023

Insuficienţi, dar necesari Cu bani de la CJC, Primăria Pantelimon rezolvă câteva nevoi (galerie foto)

07 Dec 2017 2064

Alocare CJC, mutată la „Dezvoltare locală“ La Saligny, taxele şi impozitele rămân la nivelul anului 2016 (document)

04 Dec 2017 1934

LIVE TEXTAstăzi, şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Constanţa. 27 de proiecte pe ordinea de zi

28 Nov 2017 3798

Scara de acces spre sala de şedinţe „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean intră în renovare

02 Sep 2017 2230

Consiliul Judeţean Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. Vezi proiectele de pe ordinea de zi (document)

21 Feb 2017 2796

Elicopterul medical al CJC, cedat Inspectoratului General de Aviaţie al MAI (document)

21 Dec 2016 3180

Ce buget şi cheltuieli pentru colectarea şi reciclarea deşeurilor a estimat CJC (document)

05 Dec 2016 6327