Administratie locala

Colaborator al lui Nicușor Constantinescu și-a suspendat contractul cu CJ Constanța. A participat la proiecte controversate

  • Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a semnat dispoziția de suspendare a raportului de serviciu al lui Dănuț Răgălie - șef serviciu - Monitorizare Investiții Proiecte, Avizare în cadrul Direcției Generale de Proiecte
  • Răgălie a fost manager de proiect în cazul achiziţiei de către Consiliul Județean Constanța a elicopterului SMURD
  • A coordonat al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă
  • Dănuț Răgălie a făcut partea din partea CJC din proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”


Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a semnat dispoziția nr. 265/04.08.2020 privind suspendarea raportului de serviciu al lui Dănuț Răgălie - șef serviciu - Monitorizare Investiții Proiecte, Avizare în cadrul Direcției Generale de Proiecte a CJC.
Răgălie a fost manager de proiect în cazul achiziţiei de către Consiliul Județean Constanța a elicopterului SMURD (n.r. prăbușit în 2014 în lacul Siutghiol), în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

Potrivit referatului procurorilor DNA, prin care fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la la patru ani de închisoare, “începând cu data de 01.01.2011, coordonatorul echipei de implementare a proiectului a fost numită Shhaideh Sevil, în calitate de director general al Direcţiei Generale de Proiecte, iar manager de proiect Răgălie Dănuţ, în calitate de inspector în cadrul Direcţiei Generale de Proiecte (vol.5, fila 240)”.

Vă reamintim, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, CJC a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, fostul șef al CJ, Nicușor Constantinescu Nicuşor a atribuit unei societăţi comerciale, contractul de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.
Reamintim că pe 15 decembrie 2014, elicopterul SMURD, care transportase de la Tulcea la Spitalul Judeţean Constanţa un pacient cu embolie pulmonară, s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol. Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment.

Dănuţ Răgălie a fost și director coordonator al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă înființată în 2010, cu sediul în Constanța. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă este alcătuită din 6 membrii asociaţi - fondatori, respectiv Unităţile Administrativ Teritoriale Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea prin consiliile judeţene.
Totodată, Răgălie era la finalul anului trecut și șeful secretariatul tehnic comun al Programului Operațional Comun Marea Neagră derulat de Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est cu sediul în Constanța.

Agenția este organizată și funcționează în condițiile legii 315/2004 și în conformitate cu prevederile statutului de organizare și funcționare aprobat de Consiliul de Dezvoltare Regională.
A fost creată cu scopul de a contribui la facilitarea absorbţiei fondurilor de tip structural la nivelul celor şaşe judeţe componente ale Regiunii (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), atât prin activitatea de promovare a identităţii regionale cât şi prin administrarea programelor europene care fac parte din strategia de post-aderare elaborată de Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând, Dănuț Răgălie a făcut partea din partea CJC din proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, derulat de Consiliul Județean Constanța (CJC), cofinanțat din Fonduri structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul de intervenție 5.1. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat în 2013, în luna august. SC Mara Construct SRL şi-a adjudecat contractul pentru 54.500.790,05 de lei fără TVA, dar mai târziu atât societatea cât și administratorul acesteia au ajuns în atenția DNA. Răgălie a făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor și a fost asistent manager de proiect din partea administrației județene.Citește și:

Detalii pe care le au şi procurorii DNA Cum (NU) trebuia să câştige Mara Construct licitaţia pentru lucrările la Capidava (documente)

Dosarul celor patru salvatori SMURD morţi în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol rămâne la Constanţa

Motivarea instanţei
De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol

 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se depun cererile pentru permisele de călătorie gratuite valabile pentru anul 2021

28 Sep 2020 117

Comuna constănțeană Cogealac a rămas fără primar chiar înainte de alegerile locale

25 Sep 2020 897

Două parohii primesc bani în ultima ședință a Consiliului Local Municipal Constanța din acest mandat (documente)

21 Sep 2020 720

PUZ-ul pentru blocul de șase etaje de lângă sediul IPJ Constanța, contestat în faza de consultare publică, intră la vot în ședința de CLM (documente)

21 Sep 2020 911

Ion Maticiuc vrea să ridice blocuri de 12 etaje la intrare în stațiunea Mamaia. PUZ-ul a fost respins de CLM luna trecută. A fost reintrodus în ședința de astăzi (documente)

21 Sep 2020 1055

PUZ-ul pentru investiția imobiliară pe terenul fostului Hotel Continental din inima Constanței, a ajuns în dezbatere publică (document)

19 Sep 2020 1219

Emil Banias revine în Consiliul Județean la final de mandat. Va încasa retroactiv indemnizațiile din perioada 2017 -2020 (documente)

19 Sep 2020 790

Municipiul Constanța, protocol cu firma care investește într-un ansamblu imobiliar chiar pe malul lacului Siutghiol. Printre asociați, fostul politician, Dănuț Moisoiu (documente)

17 Sep 2020 513

Se pun bazele transportului metropolitan. Consilierii locali constănțeni, chemați să voteze înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Public Constanța (documente)

17 Sep 2020 807

Bani nerambursabili pentru proiecte sportive de la primăria Constanța. În ce condiții pot fi obținuți?

16 Sep 2020 599

Constanța. Blocul cu 6 etaje care se va ridica pe strada Eduard Caudella colț cu Baba Novac a scăpat ieftin de consultarea publică (documente)

09 Sep 2020 1056

Constanța. PUZ-ul inițiat de administratorul societății Stejarul SRL, pentru o investiție P+6E pe strada Patriei, chiar în buza mării, contestat (documente)

08 Sep 2020 1259

Banii pentru studiu de fezabilitate, alocați de CLM. Pasarela pietonală care va lega cartierele Km 4-5 şi Faleză Sud – Poarta 6 din Constanța, în consultare

07 Sep 2020 735

O casă de avocatură din București, reprezintă Primăria Constanța în dosarele aflate în instanța, în baza Legii nr. 10/2001 (documente)

01 Sep 2020 688

PUZ-ul lui Ion Maticiuc și cererea omului de afaceri, Liviu Ghebaur de cumpărare a unui teren nu au fost aprobate în ședința Consiliului Local Municipal Constanța

01 Sep 2020 1102