Conceptul de „oraş compact“, „predat“ autorităţilor locale Urbanişti niponi şi experţi ai Băncii Mondiale s-au întâlnit cu primarul Constanţei, Decebal Făgădău

O echipă de experţi japonezi în urbanism şi planificare urbană împreună cu reprezentaţi ai Băncii Mondiale au organizat la Constanţa, un seminar cu tema „Calitate în Infrastructură“.
 
La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Zonei Metropolitane Constanţa, dar şi operatori de servicii publice din municipiu. În cadrul schimbului de bune practici, specialiştii niponi au împărtăşit din experienţa acumulată în dezvoltarea conceptului de „oraş compact“ a localităţii Toyama, au fost prezentate concepte de design urban aplicate în transformarea oraşului Yokohama, şi, de asemenea, au fost dezbătute idei referitoare la o mai bună planificare spaţială şi incluziune socială. 

„Ne bucurăm că Japonia, alături de multe alte state, a înţeles potenţialul pe care îl au Constanţa şi România, se observă o apropiere din ce în ce mai mare între municipiul nostru şi acest popor minunat, deşi distanţa geografică este mare. Sunt foarte mulţumit de parteneriatul dintre municipiul Constanţa şi Banca Mondială, iar astfel de întâlniri vor genera, în timp, efecte spectaculoase din punctul de vedere al dezvoltării economice şi sociale“, a declarat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. 

La rândul său, Marcel Ionescu-Heroiu, specialist senior dezvoltare urbană în cadrul Băncii Mondiale, a salutat prezenţa la Constanţa a experţilor japonezi, după ce, în luna octombrie a anului trecut, o delegaţie a Zonei Metropolitane Constanţa s-a deplasat în Japonia pentru a învăţa mai mult din experienţa de dezvoltare urbană a oraşelor nipone.
 
„Astăzi, cinci experţi japonezi din Yokohama, Tokyo şi Osaka au sosit aici pentru a discuta în detaliu modul în care aceste oraşe au rezolvat o serie de probleme cu care Constanţa se confruntă în momentul de faţă“, a declarat Ionescu-Heroiu.

Ani Merlă, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, speră că întâlnirea de ieri se va concretiza printr-un sprijin efectiv din partea partenerilor japonezi, prin accesarea unor programe de finanţare, în special în ceea ce priveşte elaborarea unor studii şi expertize tehnice, dar şi a unor proiecte în domeniul incluziunii sociale.

După întâlnire, delegaţia japoneză a vizitat împreună cu autorităţile locale mai multe zone din oraş, iar experţii niponi au văzut la faţa locului proiectele deja realizate din fonduri europene şi de la bugetul local. Aceştia au văzut, în teren, problemele cu care oraşul Constanţa se confruntă, mai ales în ceea ce priveşte regenerarea urbană şi incluziunea socială. 

Întâlnirea face parte din Programul de Asistenţă Tehnică pentru dezvoltare urbană sustenabilă dintre România şi Japonia, desfăşurat cu sprijinul Centrului de Dezvoltare a Schimbului De Bune Practici din Tokyo, centru înfiinţat de Banca Mondială.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.