Consiliul Judeţean Constanţa, protocol de colaborare cu Ministerul Turismului (document)

Consiliul Judeţean Constanţa va aproba, vineri, în şedinţă ordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare cu Ministerul Turismului. Strategia reprezintă documentul-cadru care stabileşte direcţiile strategice ale Guvernului în perioada imediat următoare cu privire la procesul de descentralizare, abordând domeniile incluse în acest proces, precum şi etapele pe care autorităţile administraţiei publice centrale trebuie sa le urmeze pentru asigurarea coerenţei procesului, astfel încât să contribuie la asigurarea autonomiei locale.
 
Obiectivul general al protocolului este consolidarea capacităţii administraţiei publice de a furniza servicii publice diversificate şi de calitate cetăţenilor, prin transferul de noi competenţe de la nivelul administraţiei centrale către autorităţile administraţiei publice locale. Ca urmare a procesului de descentralizare, autorităţile administraţiei publice locale vor exercita noi competenţe în următoarele domenii: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educaţie - activităţi extraşcolare; tineret şi sport.
 
Obiectivele specifice ale protocolului sunt: realizarea transferului de competenţe de la nivel central la nivel local, care să permită consolidarea aplicării principiului subsidiarităţii, prin: a) parcurgerea etapelor preliminare ale procesului de descentralizare conform Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările şi completările ulterioare; b) transferul competenţelor de la autorităţile administraţiei publice centrale la autorităţile administraţiei publice locale, precum şi al patrimoniului aferent competenţelor descentralizate, prin legile sectoriale de descentralizare.
 
Competenţele propuse a se transfera de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale vizează strict competenţe privind implementarea politicilor/strategiilor naţionale şi a reglementarilor în vigoare la nivel local. Astfel, conform punctului 4.3., până în prezent, domeniul turismului nu a fost supus procesului de descentralizare, în ciuda faptului ca activitatea specifică acestuia reprezintă un pilon important pentru dezvoltarea economică durabilă locală, sens în care autorităţile administraţiei publice locale sunt cel mai direct interesate să identifice şi să implementeze pârghiile necesare asigurării unui mediu de afaceri propice dezvoltării comunităţilor pe care le reprezintă.
 
În domeniul turismului, strategia vizează analiza oportunităţii transferului la nivelul judeţelor al următoarelor competenţe:
a) emiterea brevetului de turism şi atestarea ghizilor de turism;
b) clasificarea structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică şi funcţiuni de alimentaţie publică;
c) omologarea pârtiilor de schi pentru agrement, a traseelor de schi şi a traseelor turistice montane;
d) autorizarea plajelor turistice activităţilor din industria de agrement;
e) avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţii din domeniul turismului;
f) elaborarea de documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea funcţionalităţii construcţiilor cu destinaţie turistice de tipul:
- structuri de primire turistice: hotel, hotel-apartament, motel, hostel, bungalow, cabană, sat de vacanţă, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de trei camere, indiferent de categoria de confort a acestora;

- structuri de servire a mesei: restaurant clasic, restaurant specializat, restaurant cu specific naţional sau local, braserie, berărie, grădini de vară, baruri de orice tip, unităţi de tip fast food - restaurant cu autoservire, bufet tip „expres“, pizzerie, snack-bar - cofetărie, patiserie, organizate în unităţi amenajate în spaţii speciale destinate, cuprinse în structuri de primire turistice respectiv, structuri independente, amplasate în cadrul staţiunii turistice;
- structuri de agrement turistic: cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalaţii şi dotări specifice agrementului turistic - transport turistic pe cablu, pârtii amenajate pentru practicarea schiului;
- structuri de tratament balnear: complexuri de turism balnear;

g) documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora;
h) documentaţii privind construcţiile ce urmează a fi modificate structural-funcţional, în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic.
 
În acest sens, având în vedere faptul că, pentru domeniul turism, competenţele propuse a fi descentralizate nu sunt exercitate prin structuri din subordinea Ministerului Turismului, organizate la nivel local, Consiliul Judeţean urmează să realizeze faza-pilot, în cadrul căreia să poată fi testate competenţele supuse descentralizării.
 
Art. 13 din Hotărârea de Guvern a României nr. 139/2008 privind aprobarea Normelor metodologiei de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006 prevede că „ministerele sau celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încheie cu autorităţile administraţiei publice locale selectate protocoale de colaborare în vederea testării prin faza-pilot a deciziilor cu privire la descentralizarea anumitor competenţe de la nivel central la nivel local. Protocoalele conţin prevederi cu privire la: părţile semnatare şi responsabilităţile acestora, perioada de derulare a fazei-pilot, dar şi modalităţile de monitorizare“.
 
„Având în vedere cele prezentate, luând în considerare adresa Ministerului Turismului nr. 3458/12.07.2017, înregistrată la CJC sub nr. 19480/17.07.2017, prin care acesta îşi manifestă intenţia de a colabora cu instituţia Consiliului Judeţean pentru realizarea fazei-pilot în vederea testării deciziilor cu privire Ia descentralizarea competenţelor pentru domeniul turism de la nivel central la nivel local şi în conformitate cu planul de acţiune anexă la protocolul de colaborare, în care se stipulează că perioada de instruire a personalului desemnat de către conducerea CJC cu privire Ia cunoaşterea aspectelor fiecărei competenţe ce urmează a fi descentralizată este de cinci zile lucrătoare, începând cu data de 24.07.2017, şi se va desfăşura la sediul Ministerului Turismului, iar perioada de exercitare a competenţelor în plan local este de zece zile lucrătoare, începând cu data de 31.07.2017, şi se va desfăşura atât la sediul CJC, precum şi prin verificări la sediul/punctele de lucru ale entităţilor solicitante din judeţul Constanţa“, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta proiectul de protocol între Consiliul Judeţean şi Ministerul Turismului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cât și cui plătește în 2024 Consiliul Județean Constanța pentru produsele de protocol?(DOCUMENT)

23 Jan 2024 793

Declarații de avere. Venituri declarate eronat Monica - Cristina Caterinici, director în cadrul Consiliului Județean Constanța, interesele mai mari decât averea (DOCUMENTE)

20 Nov 2023 1555

Proiectul de lege care va debloca reabilitarea Cetății Histria din județul Constanța intră la vot în plenul Camerei Deputaților! (DOCUMENTE)

22 Oct 2023 1186

Primăria Constanța, partener al ediției aniversare a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia (DOCUMENT)

25 Jun 2023 1621

Unul dintre comunicatorii Consiliului Județean Constanța a cerut suspendarea activității (DOCUMENT)

04 Jun 2023 1341

Averea și interesele lui Marian Cioacă, inspector în CJC - Compartiment Comunicare, Protocol și Organizare Evenimente (DOCUMENTE)

27 Sep 2022 2602

Consilierii județeni vot vota un protocol cu Arhiepiscopia Tomisului. Ce prevede acesta? (DOCUMENTE)

21 Jun 2022 1632

Licitație publică. Apă minerală, băuturi răcoritoare, cafea, ceai și alte delicatețuri pentru Consiliul Județean Constanța

14 Jun 2021 1463

Funcționarii CJ nu-și fac temele înainte de ședințe. Protocolul dintre Consiliul Județean Constanța și GSP Training SRL, aviz negativ în Comisia Juridică

23 Mar 2021 2605

CJC Protocol de colaborare pentru protejarea siturilor arheologice din județul Constanța

05 Mar 2021 1456

Licitație. Consiliul Județean Constanța se aprovizionează cu produse de protocol

16 Feb 2021 1182

"Histria", bate pasul pe loc. Consiliul Județean Constanța reînoiește protocolul cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan și Institutul Național al Patrimoniului

05 Feb 2021 2106

Magistrații Tribunalului Constanța au admis dizolvarea Fundației „Ambulanța 2000”

04 Nov 2020 1783

„Ambulanţa 2000” Constanţa, fundaţia care a colaborat cu CJC, cere în instanță, dizolvarea

09 Oct 2020 3201

#alegerilocale2020 Forumul minorităților din Dobrogea. Este oficial. PNL Constanța și UDTTMR, protocol pentru alegerile locale

31 Jul 2020 2555