Administratie locala

Consiliul Judeţean Constanţa, protocol de colaborare cu Ministerul Turismului (document)

Consiliul Judeţean Constanţa va aproba, vineri, în şedinţă ordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare cu Ministerul Turismului. Strategia reprezintă documentul-cadru care stabileşte direcţiile strategice ale Guvernului în perioada imediat următoare cu privire la procesul de descentralizare, abordând domeniile incluse în acest proces, precum şi etapele pe care autorităţile administraţiei publice centrale trebuie sa le urmeze pentru asigurarea coerenţei procesului, astfel încât să contribuie la asigurarea autonomiei locale.
 
Obiectivul general al protocolului este consolidarea capacităţii administraţiei publice de a furniza servicii publice diversificate şi de calitate cetăţenilor, prin transferul de noi competenţe de la nivelul administraţiei centrale către autorităţile administraţiei publice locale. Ca urmare a procesului de descentralizare, autorităţile administraţiei publice locale vor exercita noi competenţe în următoarele domenii: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educaţie - activităţi extraşcolare; tineret şi sport.
 
Obiectivele specifice ale protocolului sunt: realizarea transferului de competenţe de la nivel central la nivel local, care să permită consolidarea aplicării principiului subsidiarităţii, prin: a) parcurgerea etapelor preliminare ale procesului de descentralizare conform Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările şi completările ulterioare; b) transferul competenţelor de la autorităţile administraţiei publice centrale la autorităţile administraţiei publice locale, precum şi al patrimoniului aferent competenţelor descentralizate, prin legile sectoriale de descentralizare.
 
Competenţele propuse a se transfera de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale vizează strict competenţe privind implementarea politicilor/strategiilor naţionale şi a reglementarilor în vigoare la nivel local. Astfel, conform punctului 4.3., până în prezent, domeniul turismului nu a fost supus procesului de descentralizare, în ciuda faptului ca activitatea specifică acestuia reprezintă un pilon important pentru dezvoltarea economică durabilă locală, sens în care autorităţile administraţiei publice locale sunt cel mai direct interesate să identifice şi să implementeze pârghiile necesare asigurării unui mediu de afaceri propice dezvoltării comunităţilor pe care le reprezintă.
 
În domeniul turismului, strategia vizează analiza oportunităţii transferului la nivelul judeţelor al următoarelor competenţe:
a) emiterea brevetului de turism şi atestarea ghizilor de turism;
b) clasificarea structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică şi funcţiuni de alimentaţie publică;
c) omologarea pârtiilor de schi pentru agrement, a traseelor de schi şi a traseelor turistice montane;
d) autorizarea plajelor turistice activităţilor din industria de agrement;
e) avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţii din domeniul turismului;
f) elaborarea de documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea funcţionalităţii construcţiilor cu destinaţie turistice de tipul:
- structuri de primire turistice: hotel, hotel-apartament, motel, hostel, bungalow, cabană, sat de vacanţă, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de trei camere, indiferent de categoria de confort a acestora;
- structuri de servire a mesei: restaurant clasic, restaurant specializat, restaurant cu specific naţional sau local, braserie, berărie, grădini de vară, baruri de orice tip, unităţi de tip fast food - restaurant cu autoservire, bufet tip „expres“, pizzerie, snack-bar - cofetărie, patiserie, organizate în unităţi amenajate în spaţii speciale destinate, cuprinse în structuri de primire turistice respectiv, structuri independente, amplasate în cadrul staţiunii turistice;
- structuri de agrement turistic: cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalaţii şi dotări specifice agrementului turistic - transport turistic pe cablu, pârtii amenajate pentru practicarea schiului;
- structuri de tratament balnear: complexuri de turism balnear;
g) documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora;
h) documentaţii privind construcţiile ce urmează a fi modificate structural-funcţional, în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic.
 
În acest sens, având în vedere faptul că, pentru domeniul turism, competenţele propuse a fi descentralizate nu sunt exercitate prin structuri din subordinea Ministerului Turismului, organizate la nivel local, Consiliul Judeţean urmează să realizeze faza-pilot, în cadrul căreia să poată fi testate competenţele supuse descentralizării.
 
Art. 13 din Hotărârea de Guvern a României nr. 139/2008 privind aprobarea Normelor metodologiei de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006 prevede că „ministerele sau celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încheie cu autorităţile administraţiei publice locale selectate protocoale de colaborare în vederea testării prin faza-pilot a deciziilor cu privire la descentralizarea anumitor competenţe de la nivel central la nivel local. Protocoalele conţin prevederi cu privire la: părţile semnatare şi responsabilităţile acestora, perioada de derulare a fazei-pilot, dar şi modalităţile de monitorizare“.
 
„Având în vedere cele prezentate, luând în considerare adresa Ministerului Turismului nr. 3458/12.07.2017, înregistrată la CJC sub nr. 19480/17.07.2017, prin care acesta îşi manifestă intenţia de a colabora cu instituţia Consiliului Judeţean pentru realizarea fazei-pilot în vederea testării deciziilor cu privire Ia descentralizarea competenţelor pentru domeniul turism de la nivel central la nivel local şi în conformitate cu planul de acţiune anexă la protocolul de colaborare, în care se stipulează că perioada de instruire a personalului desemnat de către conducerea CJC cu privire Ia cunoaşterea aspectelor fiecărei competenţe ce urmează a fi descentralizată este de cinci zile lucrătoare, începând cu data de 24.07.2017, şi se va desfăşura la sediul Ministerului Turismului, iar perioada de exercitare a competenţelor în plan local este de zece zile lucrătoare, începând cu data de 31.07.2017, şi se va desfăşura atât la sediul CJC, precum şi prin verificări la sediul/punctele de lucru ale entităţilor solicitante din judeţul Constanţa“, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta proiectul de protocol între Consiliul Judeţean şi Ministerul Turismului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În ce constă parteneriatul dintre Consiliul Judeţean şi IPJ Constanţa. Atribuţii şi cum se va derula!

28 Jun 2017 1912

Consiliul Judeţean cumpără agende, calendare şi pixuri pentru cadourile de Crăciun! Scoate din vistierie peste 63.000 de lei, fără TVA! (documente)

28 Nov 2016 973

Consiliul Judeţean Constanţa cumpără pentru protocol 1.000 de pachete-cadou cu dulciuri pentru copii! (document)

26 Nov 2016 1017

Un elicopter Airbus Helicopters tip H135 înlocuieşte aeronava prăbuşită în lacul Siutghiol

28 Sep 2016 1866

Protocolul PP-DD - PSD nu are efecte în judeţul Constanţa Cristinel Dragomir - „Nu ne interesează subiectul“

28 Oct 2014 2713

Ca o castană care frige Pase cu elicopterul medicalizat. De la CJC la ISU şi invers

03 Feb 2014 2830

Nebănuite sunt filele de... medicină via CJC Povestea Fundaţiei „Ambulanţa 2000” Constanţa. Câţi pacienţi a transportat la clinici din străinătate

22 May 2013 3709

Unde merg banii publici? „Ambulanţa 2000” Constanţa, fundaţia aflată în colaborare cu CJC, despre care nu ştim mai nimic

20 May 2013 2150

Află ce angajări face Consiliul Județean Constanța la început de an

08 Jan 2013 2254

Vrei să lucrezi la Consiliul Judeţean Constanţa? Află cum

15 Jun 2012 1594

Consiliul Judeţean Constanţa face angajări

17 May 2012 1781

Protocol de colaborare CJC - Fundaţia „Ambulanţa 2000" Constanţa

21 Oct 2011 1180

Liderul de opinie Vrem TVA pe nerozia Guvernului!

29 Sep 2011 396

Adrian Stan, candidatul USL la Primăria Techirghiol, la alegerile din 2012

01 Apr 2011 1532

Iată ce imobile va renova SRL-ul CJC

22 Mar 2011 1443

Joi se semnează protocolul USL la ConstanţaMazăre, Dragomir şi Mincă fac oficial front comun

07 Mar 2011 1063

Primarul e sigur că în 2012 are şi primăria şi CJC în mânăMazăre - "Liberalii vor avea mai mulţi consilieri"

08 Feb 2011 877

60.000 de lei din buget costă protocolul CJC cu Societatea de Matematică„Gazeta de matematică", soluţia de criză a CJC pentru elevii constănţeni

28 Jan 2011 719

S-a pierdut înştiinţarea de predare a Teatrului Naţional de Operă şi BaletDaniela Vlădescu "Nicuşor Constantinescu nu vrea să-i vadă fericiţi pe angajaţii teatrului"

24 Dec 2010 1341

Nicuşor co-finanţează proiectele primăriilor

28 Oct 2010 961

CJC - Protocolul de colaborare cu spitalul Floreasca

06 Oct 2010 632

Vin medici de la Floreasca (document)

06 Oct 2010 1498

Monixa Coroiu face slalom de la standul CJC la cel al hotelului Iaki

17 Sep 2010 1027

Primarul din Peştera spune despre împădurire Valentin Vrabie - „CJC ne pune tichie de mărgăritar şi ne lasă în fundul gol"

27 Aug 2010 2068

Spitalul Judetean a inceput procesul de reorganizare

01 Jul 2010 5692

Proiectele lui Mihai Petre au trecut Denumirile teatrului „Jean Constantin" si stadionul „Mihai Naca", avizate

23 Jun 2010 1292

Zgabercea cerseste sute de mii de euro pentru Festivalul Mamaia

23 Jun 2010 1516

Teatrului de Stat Constanța va deveni, de luni, Teatrul de Stat “Jean Constantin”

18 Jun 2010 642

Ce posturi scoate la concurs CJC

01 Jun 2010 1228

CJC isi largeste organigrama cu doi sefi de servicii

01 Jun 2010 1014

Concurs de pictura cu tema „1 Iunie – Vacanta de vara”

28 May 2010 2153

Angajatii la judecata cu presedintele CJC Monixa, Arghir si Zgabercea sar la gatul lui Nicusor

13 May 2010 5263

Solutii de „combatere" a crizei la Constanta CJC isi largeste organigrama cu doi sefi de servicii

10 May 2010 1562

Din categoria anunturi publice gratuite Ce posturi scoate la concurs CJC

08 May 2010 1689

Angajati din CJC, in somaj tehnic

07 May 2010 941

CJC trimite zeci de angajați in șomaj tehnic

06 May 2010 710

Monixa Coroiu isi aniverseaza ziua de nastere

19 Apr 2010 3860

CJC organizeaza concurs pentru promovarea unor functionari

01 Apr 2010 930

Sport si campanie pro PSD

29 Sep 2009 820

Functionarii SPIT, stimulati de taxa pe drumurile judetene

20 Jun 2009 1653

Privatizarea dispensarelor, afacere imobiliara pentru autoritati

11 Sep 2006 438

Protocol intre directiile de protectie sociala din cadrul consiliilor judetene Constanta si Suceava

13 Jun 2003 473

Protocol intre directiile de protectie sociala din cadrul consiliilor judetene Constanta si Suceava

13 Jun 2003 432

Presedintele CJC a prezentat un raport de activitate

18 Nov 2002 545

Constanta-Batumi - o linie de ferry-boat in premiera nationala

23 Sep 2002 1023