Consiliul Local a decis Constănțenii nu vor mai plăti taxa pentru spații verzi. Parcarea de reședință în 2022 va costa 213 lei/an, iar închirierea a fost amânată cu un an

  • Printre proiecte adoptate de consilieri s-a aflat şi cel ce viza stabilirea taxelor şi impozitelor pentru 2022
  • În cuprinsul acestuia era taxa specială pentru spaţiile verzi din municipiu, în cuantum de 50 de lei/persoană, taxă revocată printr-un amendament depus de aleșii locali
  • La propunerea consilierilor USR PLUS  - impozitul /taxa pentru spații comerciale afectate de executarea unor lucrări edilitare/infrastructură care împiedică proprietarul să-și desfășoare activitatea şi să exploateze clădirea nu va mai fi majorat cu 50%
  • Totodată în 2022, vor fi scutite de plata impozitului clădirile și bazele utilizate pentru activități sportive
  • De asemenea, la propunerea USR PLUS cuantumul taxei pe rezervare loc parcare crește cu doar 5 lei la 213 lei/ an
 

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, marți, 28 decembrie a.c..

Ședința s-a desfășurat prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Prezenți la ședință au fost 26 din cei 27 de consilieri locali.

Printre proiecte adoptate de consilieri s-a aflat şi cel ce viza stabilirea taxelor şi impozitelor pentru 2022.

În cuprinsul acestuia era taxa specială pentru spaţiile verzi din municipiu, în cuantum de 50 de lei/persoană, taxă revocată printr-un amendament depus de aleșii locali la proiectul de taxe si impozite.

Eliminarea taxei a fost votată de consilierii USR și PSD, iar cei de la PNL s-au opus.

După vot, primarul Chiţac a încercat și o explicație pentru propunerea introducerii acestei taxe. Edilul a spus că: „Taxa de întreținere a spațiilor verzi a avut ca rațiune să luăm din sarcina asociațiilor de proprietari obligația de a întreținere spațiile verzi din jurul blocurilor. Dacă nu se achită această taxă, această obligație va rămâne în sarcina asociațiilor”.

 
Proprietarii de clădiri neexploatate din cauza lucrărilor edilitare nu mai plătesc impozit majorat
 

Totodată, la propunerea consilierilor USR PLUS proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2022 a fost amendat, astfel:

Impozitul /taxa pentru spații comerciale afectate de executarea unor lucrări edilitare/infrastructură care împiedică proprietarul să-și desfășoare activitatea şi să exploateze clădirea nu va mai fi majorat cu 50%, așa cum propusese initial primarul Chițac.
 
Totodată în 2022, vor fi scutite de plata impozitului clădirile și bazele utilizate pentru activități sportive.

De asemenea, la propunerea USR PLUS,  cuantumul taxei pe rezervare loc parcare astfel:
a) pentru persoane juridice - pentru autoturisme - 160 lei/lună, iar pentru autoutilitare 320/lună;
b) persoane fizice - taxa de parcare rezidențială crește cu 5 lei la 213 lei/ an.

În proiectul initial se propunea o majorare a taxei de rezervare a unui loc de parcare, pentru autoturisme persoane fizice de 399 de lei/an.
Consilierii locali USR au propus, însă, un amendament, solicitând ca această taxă să fie doar indexată cu rata inflație (2,6%).
 
Aleșii locali au votat declanșarea procedurii de expropriere a unui teren din Tomis Nord
 
Deși avea aviz negativ de la Comisia de specialitate nr.5, aleșii locali au votat pentru declanșarea procedurii de expropriere a terenului, în suprafață totală de 230 mp – proprietate privată a unei persoane fizice – în vederea realizării lucrărilor de interes public local ’’Amenajarea unei grădini publice în cartierul Tomis Nord, zona Brotăcei – Tic Tac din Municipiul Constanța”.

Terenul pe care se dorește să se amenajeze grădina publică a făcut subiectul unui adevărat scandal între unor investitor imobiliar, locuitorii din cartierul Cireșica și Primăria Constanța.

Potrivit proiectului, regenerarea spațiului verde situat în cartierul Tomis Nord zona Brotăcei Tic Tac se va realiza pe o suprafață de aproximativ 1.516,4 mp.

Pentru realizarea proiectului, Primăria Constanța trebuie să demareze însă procedura de expropriere a terenului de 230 mp aflat în proprietatea investitorului Georgeta Tapangea.

Investitorul a obținut încă din 2017, autorizaţie de construire, având termen de execuție 36 de luni.
 
Închirierea parcărilor de reședință în municipiul Constanţa, amânată cu un an
 
Prin proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 123/2021 privind „Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța”, aleșii locali de la USR PLUS și PNL susțin că au reuşit prelungirea termenului maxim de valabilitate a contractelor de închiriere pentru parcările de reședință precum și a contractelor de închiriere pentru locurile de parcare, încheiate cu SC Confort Urban SRL în baza HCL 221/2017.

Astfel, contractele vor fi valabile până la data de 31.12.2022 față de 31.12.2021.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Chițac nu renunță! Vrea să facă o grădină publică în Tomis Nord pe un teren care are proprietar

Ultima ședință a Consiliul local al municipiului Constanţa. Se votează taxele și impozitele pentru 2022. Se revocă taxa pentru spații verzi!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 776

Atenție sporită când mergeți cu taxiul! Avertizările polițiștilor locali din Constanța

03 Apr 2024 625

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 673

Cumpărări directe Constanța O firmă din Galați va realiza un Sistem Informatic Geografic ce integrează componentele PUG al comunei Lumina (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 593

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2756

Chiros SRL, firma care deține Cherhanaua Ovidiu, în proces cu Garda de Mediu Constanța

25 Feb 2024 873

Cumpărări directe Constanța Primăria Cumpăna cumpără un nou totem!

20 Feb 2024 746

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1303

Știri Constanța Amendă usturătoare pentru o persoană care a aruncat deșeuri în loc nepermis, la Constanța!

13 Dec 2023 960

Primăria Cernavodă a finalizat proiectul de restaurare a produsului turistic „Hamangia - Prima civilizație a Vechii Europe”!

23 Nov 2023 786

Cine sunt reprezentanții primarului Chițac din conducerea grădiniţelor, şcolilor şi a liceelor din Constanţa? (DOCUMENT)

10 Nov 2023 2639

Le cresc lefurile de bază A fost publicat proiectul privind majorarea salarizării angajaţilor Primăriei Constanţa începând cu 1 noiembrie! (DOCUMENT)

27 Oct 2023 12705

Decizia a fost luată de administratorii companiei Prelungire de mandat pentru Cătălin Aristide Dumitrache, director general provizoriu al CT BUS SA Constanța!

24 Oct 2023 970

Candidaturile se depun până pe 20 octombrie Se înființează o nouă structură la nivelul Consiliul Județean Constanța. Ce atribuţii va avea și cine va face parte din aceasta?

08 Oct 2023 4953

Numai după aprobarea prin hotărâre de guvern poate fi folosită Cum va arăta noua stemă a municipiului Constanța? (DOCUMENT)

06 Oct 2023 1445