Consiliul Local Municipal Constanța este chemat să voteze pentru clasarea imobilului Complex Bar Orient din stațiunea Mamaia


Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Municipal de luni, 31 octombrie a.c., se află și proiectul de hotărâre inițiat de consilierii USR Constanța care vizează clasarea în regim de urgență ca monument istoric a imobilului Complex Bar Orient – Restaurant Unirea, din Stațiunea Mamaia.

În nota de fundamentare care însoțește proiectul se precizează faptul că imobilul face parte din ansamblul castelului Regal de la Mamaia, fiind opera arhitectului italian Mario Stoppa.

Vă reamintim, Primăria Municipiului Constanța a emis certificatul de urbanism nr.1004/13.05.2022 pentru demolarea acestei clădiri.

Certificatul de urbanism a fost solicitat de Vulturii Mării SRL, cu sediul social în București și are o valabilitate de 24 de luni.

Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.

Societatea Vulturii Mării SRL a fost înființată în data de 29 aprilie 1991.

În prezent asociații firmei sunt Cojoc Mihaela și Cojoc Iuliu Liviu iar administrator este Gică Toia.

Inițiatorii consideră că se impune începerea demersurilor prevăzute de Legea 422/2001 în vederea clasării în regim de urgență a acestui imobil ca monument istoric.

În acest context, parlamentarii USR de la Constanța au înaintat către Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, o solicitare de clasare a acestuia în lista monumentelor istorice, în regim de urgenţă, întrucât imobilul răspunde cerințelor și criteriilor de evaluare necesare în vederea clasării.

Direcţia pentru Cultură a confirmat că Bar Orient din staţiunea Mamaia corespunde cerințelor și criteriilor legale de clasare, aşa cum am arătat în solicitarea trimisă.

 
În răspunsul primit de la DJC se mai precizează că această construcţie este protejată prin Legea 422/2001 deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.






 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

 
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa este de acord cu clasarea clădirii Bar Orient ca monument istoric

Remus Negoi - „Clădirea Bar Orient este un reper local și trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat“
 
Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se interzice edificarea unei construcții turistice Restauratorul operelor lui Brâncuși a obținut de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru restaurarea Bar Orient și demolarea unor construcții

07 Nov 2023 2049

Știri din Constanța. Ca rezultat al acțiunilor USR, complexul Bar Orient din stațiunea Mamaia va fi clasat ca monument istoric

28 Jul 2023 1221

Consiliul Local a aprobat începerea demersurilor pentru clasarea Bar Orient din Mamaia în categoria monumentelor istorice

31 Oct 2022 1326

Proprietarul o vrea demolată. Senatorul Remus Negoi îi cere ministrului Romașcanu să urgenteze demersurile de clasare a clădirii Bar Orient din stațiunea Mamaia

24 Sep 2022 2077

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa este de acord cu clasarea clădirii Bar Orient ca monument istoric

06 Sep 2022 1611

Remus Negoi - „Clădirea Bar Orient este un reper local și trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat“

29 Aug 2022 1609

Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)

16 May 2022 8943

Investiţie pe strada Traian. Fosta cafenea Orient se transformă în hotel şi restaurant (galerie foto)

24 Oct 2017 5098

Evaluate la peste 700.000 de lei Două terase şi barul-cafenea Orient din staţiunea Olimp, scoase la mezat (document)

09 Jul 2016 3558

Barul Cafenea Orient din staţiunea Olimp, de vânzare

10 Oct 2015 3687

Debitori - RTP Exim 96 SRL şi Piscicola Sulina SRL Un teren din Neptun şi Bar Cafenea Orient din Olimp, la licitaţie

03 Nov 2014 3383