Consiliul Local nu se dizolvă! CCR a respins ieri excepţia de neconstituţionalitate invocată de Alexandru Bajdechi



Epopeea Alexandru Bajdechi versus Consiliul Local Constanţa a ajuns la final. Ieri, Curtea Constituţională a tranşat excepția de neconstituționalitate a dispoziţiei nr. 1 din Legea 59/2010 pentru modificarea şi completarea articolului 55 din Legea administraţiei publice nr. 215/2001, sesizată de Alexandru Bajdechi, fostul lider al elevilor constănţeni. Acesta explica în sesizarea sa că neîntrunirea forului local Constanța timp de două luni consecutiv contravine legii administraţiei publice. Judecătorii CCR au respins însă în unanimitate excepţia de neconstituţionalitate expusă în dosarul nr. 507D/2015, înregistrat în luna martie.

Cum a început povestea

În urmă cu mai bine de un an, un tânăr constănţean cerea în instanţă dizolvarea Consiliului Local Municipal Constanţa. Invocând faptul că nu s-au întrunit timp de două luni consecutiv, Alexandru Bajdechi, pe atunci proaspăt student în anul I la Drept, susţinea că aleşii locali constănţeni trebuie traşi la răspundere de cetăţeni, pentru a fi responsabilizaţi. „Argumentul meu este Legea 215/2001 a administraţiei publice locale. În baza articolului 55, alineatul 1, lit. a), şi alineatul 2, orice persoană poate cere dizolvarea consiliului local dacă acesta nu se întruneşte două luni consecutiv, iar ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa a avut loc pe 28 august, neexistând niciuna în luna iulie. Astfel, au trecut mai mult de 60 de zile între cele două şedinţe“, explica atunci Bajdechi.

Iniţial, sesizarea lui Bajdechi a ajuns la Tribunalul Constanţa, unde judecătorul Francisc Nemeth a dispus sesizarea Curţii Constituţionale a României, la cererea lui Alexandru Bajdechi. Înainte de a trimite cauza spre CCR, Tribunalul Constanţa a respins, ca neîntemeiată, cererea lui Alexandru Bajdechi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, de dizolvare a Consiliului Local Constanţa. De la finele lunii ianuarie, Tribunalul Constanţa a lăsat pe seama CCR soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocate în prezenta cauză.

 

De la Tribunalul Constanţa, la CCR

După mai multe amânări, cererea de dizolvare a Consiliului Local Municipal Constanţa formulată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, actualmente student la Facultatea de Drept, în Bucureşti, a ajuns ieri în atenţia judecătorilor Curţii Constituţionale a României, care însă au respins în unanimitate cauza.

Dacă judecătorii CCR ar fi acceptat demonstraţia studentului constănţean şi ar fi admis excepţia de neconstituţionalitate invocată, atunci, Consiliul Local Municipal s-ar fi dizolvat, iar aleşii locali, inclusiv cei doi viceprimari, şi-ar fi pierdut mandatele - o premieră în administraţia publică locală.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Jon

28 Oct, 2015 12:42

CCR cum si-a justificat respingerea?

Articole asemanatoare

Decizia CCR, unanimă Consiliul Local Constanţa nu se dizvolvă, aşa cum spera Alexandru Bajdechi

27 Oct 2015 1983

UPDATE. Curtea Constituţională, decizie unanimă Cererea de dizolvare a CLM Constanţa, depusă de Alexandru Bajdechi, pe masa judecătorilor CCR

27 Oct 2015 1806

CCR se pronunţă pe 27 octombrie Provocarea juridică a studentului Bajdechi poate schimba soarta CLM Constanţa (document)

09 Oct 2015 2392

Judecătorul Costinel Moţîrlichie sesizează Curtea Constituţională Solicitarea de dizolvare a Consiliului Local, stopată

30 Jan 2015 2797