Administratie locala

Constanţa ar putea aduce omagiul său regalităţii În anul Centenarului, primarul Făgădău îşi doreşte o Alee a Regilor la Constanţa! Unde va fi

În anul 1879, regele Carol I sosea la Constanţa. Un deceniu mai târziu, familia regală se simţea la mare ca acasă, pentru ca, la 13 decembrie 1909, regele Carol I să facă următorul anunţ: „Constanţa va deveni reşedinţă regală pentru familia suverană, care îşi petrecea deja verile în Palatul Peleş din Sinaia“.
 
Nu doar regii au iubit teritoriul dintre Dunăre şi mare. Înainte să descopere Balcicul, regina Maria a descoperit plaja din actuala staţiune Mamaia, acolo unde şi-a construit o reşedinţă de vară. La fel cum tot la Constanţa se mai păstrează şi astăzi „Cuibul“ Reginei Elisabeta, cea care a utilizat în viaţa literară pseudonimul „Carmen Sylva“. Palatele Regale din Constanţa şi Mamaia, Cuibul Reginei, Moscheea „Carol“, procesul de modernizare a teritoriului dintre Dunăre şi mare şi dezvoltarea economică, Portul Constanţa şi Podul de la Cernavodă - toate acestea arată că regalitatea a fost esenţială pentru Constanţa de astăzi.
 
Prin urmare, nu întâmplător, în anul Centenarului, Constanţa ar putea aduce omagiul său regalităţii printr-un proiect la care lucrează în prezent primarul Constanţei, Decebal Făgădău, împreună cu o echipă de arhitecţi.
 
„Aleea Regilor“ trebuia să fie iniţial amplasată în parcul „Carol I“, situat pe bulevardul Marinarilor, în apropiere de intrarea în port şi faleza Cazinoului. În prezent, deoarece parcul nu a fost încă finalizat, nu se ştie cu exactitate dacă proiectului i se va păstra amplasamentul sau dacă va fi „relocat“ în apropierea altor obiective culturale şi de patrimoniu care se regăsesc toate în centrul vechi al Constanţei.
 
Ideea este încă în fază de proiect, iar în următoarea perioadă, edilul-şef al Constanţei, Decebal Făgădău, va anunţa dacă va deveni realitate.
 
În prezent, doar în municipiul Călăraşi, în Parcul Central, mai există o Alee a Regilor României. Iniţiatorul realizării acestor statui, fostul primar Nicolae Dragu, a primit medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“.
 
În acelaşi context se înscrie, anul acesta, şi urcarea pe soclu a bustului reginei Maria, în faţa Muzeului de Artă din Constanţa. Bustul a fost realizat de sculptorul Oscar Han şi face parte din patrimoniul Muzeului „Ion Jalea“. Terenul pe care urmează să fie amplasat bustul a fost deja transmis muzeului, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean.

Reamintim că în subsolul Muzeului „Ion Jalea“ a stat, ani la rând, o altă operă de toată frumuseţea, o statuie care o înfăţişa pe regina Elisabeta. Anii trecuţi, după reabilitarea falezei Cazinoului, statuia reginei a fost repusă pe amplasamentul său. Un an mai târziu, complexul statuar a fost reîntregit. „Fata cu harpă“ a fost aşezată şi ea, într-o replică, la picioarele reginei Elisabeta, iremediabil îndrăgostită de necuprinsul mării.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Raspopitu

07 May, 2018 09:22

Nu il mai votez. A incurcat prioritatile. E drept Carol I a facut romania mare dar Ceausescu a scos-o din evul mefiu.

Articole asemanatoare

Farul Constanța, amănunte despre abonamentele pentru sezonul 2019/2020 (galerie foto)

19 Jul 2019 594

Simona Halep a primit de la Patriarhul României Crucea Patriarhală şi o Biblie „Centenar” (galerie foto)

18 Jul 2019 681

Finala mare, în nocturnă Cupa României la oină se dispută la Cumpăna, în judeţul Constanţa

16 Jul 2019 497

De săptămâna viitoare, Farul Constanţa lansează abonamentele pentru noul sezon

10 Jul 2019 940

Cumpăna găzduieşte şi Cupa României la oină. Participă şase echipe, nelipsind Frontiera Tomis Constanţa

09 Jul 2019 993

Câte proiecte a avut Primăria Constanţa în anul Centenarului. Povestea busturilor care nu au mai fost realizate într-un parc

05 Jul 2019 1185

Șerban Nicolae a recitat versuri la Congresul PSD. "Ce îți dorim ție, dulce Românie?"

29 Jun 2019 486

CS Cumpăna, câştigătoarea fazei judeţene Constanţa a Cupei României (galerie foto)

20 Jun 2019 1808

Fotbal La Cumpăna se dispută finala Cupei României, faza pe judeţul Constanţa

18 Jun 2019 1661

Spectacol pentru copii, oferit de Primăria și Consiliul Local Cumpăna (galerie foto)

03 Jun 2019 707

Rezultatele din etapa a doua Complexul Sportiv „Centenar 2018“ din Cumpăna găzduieşte şi meciuri din Liga Old-Boys (galerie foto)

24 May 2019 824

Complexul Sportiv „Centenar 2018“ din Cumpăna găzduieşte o nouă întrecere de amploare

16 May 2019 1246

Au ocupat locul doi pe ţară la Cupa Satelor! Micii fotbalişti de la Cumpăna vor avea parte de o experienţă unică la meciul România - Spania (galerie foto)

13 May 2019 1026

Micii fotbalişti ai comunei Cumpăna au ocupat locul doi pe ţară în Cupa Satelor

12 May 2019 1071

Echipa comunei Cumpăna va disputa finala Cupei Satelor. În caz de victorie, va însoți echipa națională în Norvegia! (galerie foto)

11 May 2019 865