Administratie locala

Constanţa ar putea aduce omagiul său regalităţii În anul Centenarului, primarul Făgădău îşi doreşte o Alee a Regilor la Constanţa! Unde va fi

În anul 1879, regele Carol I sosea la Constanţa. Un deceniu mai târziu, familia regală se simţea la mare ca acasă, pentru ca, la 13 decembrie 1909, regele Carol I să facă următorul anunţ: „Constanţa va deveni reşedinţă regală pentru familia suverană, care îşi petrecea deja verile în Palatul Peleş din Sinaia“.
 
Nu doar regii au iubit teritoriul dintre Dunăre şi mare. Înainte să descopere Balcicul, regina Maria a descoperit plaja din actuala staţiune Mamaia, acolo unde şi-a construit o reşedinţă de vară. La fel cum tot la Constanţa se mai păstrează şi astăzi „Cuibul“ Reginei Elisabeta, cea care a utilizat în viaţa literară pseudonimul „Carmen Sylva“. Palatele Regale din Constanţa şi Mamaia, Cuibul Reginei, Moscheea „Carol“, procesul de modernizare a teritoriului dintre Dunăre şi mare şi dezvoltarea economică, Portul Constanţa şi Podul de la Cernavodă - toate acestea arată că regalitatea a fost esenţială pentru Constanţa de astăzi.
 
Prin urmare, nu întâmplător, în anul Centenarului, Constanţa ar putea aduce omagiul său regalităţii printr-un proiect la care lucrează în prezent primarul Constanţei, Decebal Făgădău, împreună cu o echipă de arhitecţi.
 
„Aleea Regilor“ trebuia să fie iniţial amplasată în parcul „Carol I“, situat pe bulevardul Marinarilor, în apropiere de intrarea în port şi faleza Cazinoului. În prezent, deoarece parcul nu a fost încă finalizat, nu se ştie cu exactitate dacă proiectului i se va păstra amplasamentul sau dacă va fi „relocat“ în apropierea altor obiective culturale şi de patrimoniu care se regăsesc toate în centrul vechi al Constanţei.
 
Ideea este încă în fază de proiect, iar în următoarea perioadă, edilul-şef al Constanţei, Decebal Făgădău, va anunţa dacă va deveni realitate.
 
În prezent, doar în municipiul Călăraşi, în Parcul Central, mai există o Alee a Regilor României. Iniţiatorul realizării acestor statui, fostul primar Nicolae Dragu, a primit medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“.
 
În acelaşi context se înscrie, anul acesta, şi urcarea pe soclu a bustului reginei Maria, în faţa Muzeului de Artă din Constanţa. Bustul a fost realizat de sculptorul Oscar Han şi face parte din patrimoniul Muzeului „Ion Jalea“. Terenul pe care urmează să fie amplasat bustul a fost deja transmis muzeului, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean.

Reamintim că în subsolul Muzeului „Ion Jalea“ a stat, ani la rând, o altă operă de toată frumuseţea, o statuie care o înfăţişa pe regina Elisabeta. Anii trecuţi, după reabilitarea falezei Cazinoului, statuia reginei a fost repusă pe amplasamentul său. Un an mai târziu, complexul statuar a fost reîntregit. „Fata cu harpă“ a fost aşezată şi ea, într-o replică, la picioarele reginei Elisabeta, iremediabil îndrăgostită de necuprinsul mării.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Raspopitu

07 May, 2018 09:22

Nu il mai votez. A incurcat prioritatile. E drept Carol I a facut romania mare dar Ceausescu a scos-o din evul mefiu.

Articole asemanatoare

În Anul Centenarului „Dobrogea și Marea Neagră la Centenar“ - o valoroasă carte de suflet, inițiată la Tulcea de dr. Ligia Dima (document)

21 Jan 2019 1172

UPDATE 100 de ani de existenţă ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa. Ministrul Educaţiei, prezent la eveniment (galerie foto)

18 Jan 2019 2620

Revista presei locale

18 Jan 2019 487

Colegiile centenare din România sărbătoresc Centenarul împreună. Cine a reprezentat Constanța

13 Jan 2019 368

Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale și zilei lui Mihai Eminescu, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

07 Jan 2019 586

„Tot artă face şi ea“ Piesă de teatru cu Kira Hagi în rolul Marthei Bibescu. Gică Hagi şi familia sa, printre spectatori

22 Dec 2018 1198

Cine sunt câștigătorii „Cupei Centenar“ la fotbal în sală. Concursul, organizat de Asociația Jandarmii Tomis Constanța (galerie foto)

19 Dec 2018 438

Centenar la Constanța. Străzi, școli, muzee. Ce ne aduce aminte de însemnătatea Marii Uniri din 1918

15 Dec 2018 798

Interes ridicat pentru titlurile de stat Centenar! Termenul limită a fost prelungit de Ministerul Finanţelor

14 Dec 2018 424

O rezoluţie pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi parteneriatului cu România, adoptată de Camera Reprezentanţilor din SUA

12 Dec 2018 260

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 523

„Urmașii”, volume pentru copii de Mihaela Pațachia.

10 Dec 2018 354

În faţa Băncii Naţionale din Bucureşti, s-au format cozi imense pentru bancnota specială de Centenar

07 Dec 2018 425

Județul Tulcea s-a înfrățit cu Raionul Cahul, din Republica Moldova, în cadrul campaniei „Centenar prin Înfrățire 2017-2018“ (galerie foto)

07 Dec 2018 736

Interviu live Cătălin Filişan, „Constanţa Restart” - „Sloganul nostru este „Fapte, nu vorbe”. Faptele noastre se văd. S-a creat o energie pozitivă extraordinară”!

07 Dec 2018 1421