Constanţa, oraş sufocat şi îmbâcsit! Consilierul Bogdan Bola lansează o provocare primarului Făgădău şi aleşilor locali PSD+PMP

Uniunea Europeană recomandă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Spaţiile verzi se referă la acele spaţii organizate sub formă de parcuri, grădini publice sau scuaruri publice, la terenurile bazelor şi amenajările sportive în cadrul localităţilor. Acestea nu se referă însă şi la lacuri, sere, pepiniere, grădini, terenuri agricole şi cimitire.
 
Situaţia nu este deloc roz nici măcar la nivel naţional, având în vedere că un raport recent efectuat de Banca Mondială arată că, din 40 de capitale de judeţ, inclusiv capitala României, doar nouă se încadrează în standardele recomandate.
 
Constanţa este, ca de obicei, în subsolul clasamentului. Potrivit datelor oficiale, în Constanţa sunt aproximativ 14,8 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, oraşul fiind clasat spre coada unui clasament întocmit de specialişti ai Băncii Mondiale.
 
În realitate, afirmă consilierul judeţean liberal Bogdan Bola, „deja am scăzut la sub 13 mp pe cap de locuitor, cu extinderea mallului din parcul Tăbăcărie şi a autorizaţiilor de construire din ultima perioadă“.
 
Ca să vă faceţi o idee cu privire la cât de prost stă municipiul Constanţa la capitolul spaţii verzi, alesul judeţean face ad-hoc un top al oraşelor din România cu cele mai multe spaţii verzi.
Astfel, pe primul loc se află oraşul Baia Mare, cu 141 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, urmat de Miercurea Ciuc - cu 46 mp, Bistriţa - 43 mp, Craiova - 39 mp, Suceava - 35 mp, Călăraşi - 29 mp. Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Vaslui au peste 20 de mp pe cap de locuitor, mai susţine Bola.
 
Acesta aminteşte, pe această cale, de o iniţiativă depusă în 2017 de colega sa din PNL Constanţa Cristina Văsii, consilier local municipal. Proiectul liberalei viza ca orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizaţii de construire să fie obligată printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal să planteze pomi fructiferi/arbori în oraş.
 
„Ideea era una simplă, cu efect imediat, fiind deja implementată cu succes în mai multe primării din ţară. Din păcate, acest proiect a fost îngropat într-un sertar undeva“, conchide Bola, care le propune primarului Decebal Făgădău şi aleşilor locali PSD şi PMP să călătorească cu transportul în comun sau pe jos, la oră de vârf, poate aşa vor înţelege că avem un oraş îmbâcsit!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bloc de 20 de etaje, în municipiul Constanța! Demersurile făcute de Maritimo Residence SRL

26 Mar 2024 3139

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 707

Primăria municipiului Constanța, document de urbanism ce vizează cartierul Inel II

01 Mar 2024 663

Licitații Constanța Spațiile verzi și locul de joacă aferente Grădiniței „Voinicelul” din Cernavodă vor fi reabilitate (DOCUMENT)

20 Feb 2024 494

Primăria Cernavodă caută o firmă care va moderniza spațiile verzi și locul de joacă de la Grădinița nr.4 (DOCUMENT)

19 Feb 2024 463

Licitații Constanța Primăria Mangalia pregătește un contract pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor (DOCUMENT)

01 Feb 2024 806

Primăria Negru Vodă, proiect depus la APM Constanța, pentru înființarea de spații verzi

15 Jan 2024 651

Primăria Constanța Lucrările de reabilitare a Parcului Tăbăcărie sunt în toi. Sunt preconizate și lucrările pentru faleza lacului (VIDEO)

10 Dec 2023 797

Achiziții publice Reamenajarea spațiului din zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ scoasă la licitație de Primăria Constanța

05 Dec 2023 977

Licitații județul Constanța Firmă înființată în vara acestui an și-a adjudecat un contract la Primăria Medgidia

23 Oct 2023 2253

Imobiliare Constanța Stihll SRL ridică un bloc de 7 etaje în Mamaia Nord

20 Oct 2023 919

Primarul Vergil Chițac „În locul insalubru al fostului bazar din Km 4-5, construim spații verzi și parcări“ (GALERIE FOTO)

15 Oct 2023 1210

Primăria Constanța a anulat o licitație importantă. Despre ce este vorba? (DOCUMENT)

04 Oct 2023 761

Primăria Eforie, achiziție directă pentru servicii de publicare webGIS Registrul Local al Spațiilor Verzi

10 Sep 2023 893

Registrul spațiilor verzi al orașului Techirghiol lansat în transparență decizională

06 Aug 2023 756