Control al Curții de Conturi la UAT Lipnița. „Mie mi-a prins bine acest control!“ (DOCUMENT)

Primăria Comunei Lipnița, județul Constanța
  • Contactat telefonic, Nicolae Florin Dinu, primarul comunei Lipnița, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că cele mai multe dintre măsurile dispuse de auditori au fost deja implementate.
  • „Mie mi-a prins bine acest control, mai ales că sunt la început de mandat, am învățat multe de la domnii auditori, lucruri ce îmi vor folosi pe viitor“, a spus primarul.
 
Curtea de Conturi a publicat raportul privind auditul Camerei de Conturi Constanța la UAT Lipnița, din județ.
 
Se arată în raport că, în urma verificărilor, Camera a exprimat opinii de audit „contrare” cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor de venituri si cheltuieli pentru mai multe entități, printre care și UAT Lipnița.
 
Contactat telefonic, Nicolae Florin Dinu, primarul comunei Lipnița, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că cele mai multe dintre măsurile dispuse de auditori au fost deja implementate.
 
„Mie mi-a prins bine acest control, mai ales că sunt la început de mandat, am învățat multe de la domnii auditori, lucruri ce îmi vor folosi pe viitor“, a spus primarul.
 
De asemenea, acesta a mai precizat că cele mai multe dintre măsuri au fost deja implementate, unele chiar din timpul controlului, iar acum se mai lucrează la inventarierea bunurilor.
 
Din raportul Curții de Conturi
 
În raportul Curții de Conturi se arată legat de UAT Lipnița că „evidența contabilă nu s-a condus și organizat conform Normelor Metodologice, a Planului de conturi și instrucțiunilor de aplicare a acestuia“, dar se vorbește și despre „conducerea necorespunzătoare/neconducerea evidenței contabile conform principiilor contabilității pe bază de angajamente și prevalenței economicului asupra juridicului“, precum și despre „deficiențe privind modul de întocmire a registrului de casă, efectuarea de operațiuni de încasare în numerar și depunerea acestuia la trezorerie“.
 
Auditorii au mai menționat „neîntreprinderea măsurilor de întocmire și actualizare a Inventarului bunurilor din domeniul public al comunei, nerealizarea operațiunii de inventariere a domeniului public și privat al unității administrativ teritoriale, nefinalizarea acțiunii de completare a registrului agricol și neasigurarea concordanței dintre datele din registrul agricol și datele din registrul de rol nominal unic, a corespondenței cu bilanțul patrimonial din Planul Urbanistic General“.

 
De asemenea, se menționează „neîndeplinirea obligațiilor ce revin unității administrativ teritoriale, în raport cu furnizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare, serviciu de utilitate publică și efectuarea de plăți ineficiente, în lipsa unui contract de delegare a gestiunii serviciului gospodăresc sau a unor contracte de prestări servicii și fără existența tarifelor aprobate de organul deliberativ al entității verificate“.
 

Se mai vorbește în raport despre „administrarea serviciului public de apă fără a avea calitatea de operator economic autorizat și neasigurarea elaborării și aprobării regulamentului în conformitate cu regulamentul-cadru și cu caietul de sarcini-cadru al serviciului de alimentare cu apă elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice“.
 
Serviciul Gospodăresc SRL Lipnița
 
Despre Serviciul Gospodăresc SRL Lipnița, auditorii au menționat „înregistrarea de obligații restante față de bugetul consolidat al statului pentru perioada octombrie-decembrie 2020, neachitate la sfârșitul exercițiului financiar al anului 2020 acestea menținându-se și ulterior“, „nedeclararea la SPIT Lipnița a mijloacelor de transport în vederea impozitării“, „capitalul social subscris și vărsat al societății, înregistrat în contabilitate, nu reflectă realitatea, deoarece nu cuprinde toate majorările de capital social efectuate de acționarul unic și nu este înregistrat la Oficiul Registrului Comerțului“.
 
În plus, legat de aceeași entitate, auditorii au mai spus că „statul de funcții nu se aprobă anual prin HCL și nu cuprinde salariile personalului angajat, respectiv cuantumul salariului pe fiecare funcție“, „administratorul societății verificate nu are stabiliți indicatori de performanță în contractul de mandat“.
 
Totodată, s-a mai vorbit despre „plata nelegală a unor cheltuieli de personal pentru unele persoane, care, atât în statul de funcții, cât și statul de salarii al societății verificate figurează ca și angajați, dar care desfășoară în fapt, activități necuprinse în Statutul Societății, ci activități pentru unitatea administrativ teritorială“, „plata nelegală a unor avansuri, nejustificate până la data controlului“, „facturarea, de către societatea verificată, a lucrărilor și serviciilor prestate către unitatea administrativ teritorială, la nivelul cheltuielilor efectuate, fără existența unor tarife aprobate de către Consiliul local al comunei, în lipsa unui contract de delegare a gestiunii serviciului sau a unor contracte de prestări servicii“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Conturi, control la U.A.T. Aliman! Ce spune primarul George Nicola (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Consiliul Județean cumpără servicii pentru evaluarea unor imobile aflate în administrare

06 Oct 2023 680

Licitații Constanța Comuna Lipnița caută firmă pentru lucrările de reabilitare la Școala din Canlia (DOCUMENT)

10 Sep 2023 693

Unde verde de la APM pentru înființarea sistemului de alimentare în două dintre satele comunei Lipnița

06 Jun 2023 870

Comuna Lipnița din județul Constanța a obținut finanțare prin PNRR pentru dotarea a patru școli

02 Jun 2023 907

S-a declarat apel în dosarul deschis de CJC, în contradictoriu cu fostul primar din Lipnița!

26 Mar 2023 1058

Proiect depus la Mediu de Primăria Lipnița

15 Feb 2023 1116

CJC a pierdut la Tribunalul Constanța! Despre ce dosar este vorba (MINUTA)

11 Feb 2023 1461

O firmă în dizolvare și una fără activitate. Câți bani și pentru ce au primit de la Primăria Lipnița, județul Constanța

13 Jan 2023 1833

Primăria Lipnița a depus un proiect la APM Constanța cu privire la drumurile comunale din Constanța. Iată de ce

08 Nov 2022 1146

Cine va realiza lucrările de cadastrare la imobilul deținut de Consiliul Județean Constanța în satul Canlia și la Cetatea Capidava

27 Aug 2022 1614

Publicație de vânzare BEJ Bogdan Ionică - imobil situat în sat Coslugea, comuna Lipnița, județul Constanța

04 Aug 2022 1291

O mașină a luat foc în comuna Lipnița din județul Constanța

04 Jul 2022 1008

Dosarul de recuperare a prejudiciilor de la fostul primar și fostul secretar al comunei Lipnița declinat la secția I civilă a Tribunalului Constanța

30 May 2022 1520

Fosta conducere a Primăriei Lipnița, chemată în judecată de Consiliul Județean Constanța. Sunt vizate recuperarea unor prejudicii din vânzarea Portului Izvoarele

09 May 2022 1825

Județul Constanța Două persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN3, la ieșire din Băneasa, sensul de mers spre Lipnița

08 Jan 2022 1744