Cu ce au venit şi cu ce pleacă aleşii din CJ Constanţa (documente)

Spre deosebire de angajaţii altor instituţii ale statului care aşteaptă până şi ultima zi permisă de lege ca să îşi facă publice declaraţiile de avere şi interese, la Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), postarea acestor documente a început. Primii care au dat startul au fost câţiva consilieri judeţeni, unii dintre ei fiind la final de „carieră” în administraţia publică judeţeană. Şi pentru că se încheie o nouă legislatură, am avut curiozitatea de a compara averile pe care aceştia le-au avut la început de mandat cu avuţia cu care părăsesc CJC-ul.
 
Este şi cazul consilierului judeţean Ion Radu, fost membru PPDD, actual reprezentant al PSD în CJC. În declaraţia de interese actualizată pe 25 aprilie anul curent, acesta confirmă faptul că singura sa „preocupare” şi mândrie este că deţine funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Constanţa.
 
În ceea ce priveşte averea alesului judeţean, aceasta nu este impresionantă. Ion Radu termină mandatul cu un teren agricol în suprafaţă de două hectare, pe care l-a moştenit anul trecut, cu o casă cumpărată, în municipiul Constanţa, din 1993, şi cu două autoturisme, ambele având anul de fabricaţie 2006 - un Hyundai Tucson şi un Citroen.
 
În ceea ce priveşte aspectul financiar, consilierul judeţean PSD nu a reuşit să strângă pentru vremurile mai grele decât 24.000 de lei într-un depozit bancar deschis în 2008. Numai că agoniseala sa este pusă în pericol de creditul făcut în anul 2007, cu termen scadent anul 2017 şi la care mai are de „contribuit” cu 31.000 de lei. Totul în contextul în care veniturile acestuia în anul fiscal 2015 au fost de 8.670 de lei.
 
Interesant este că în iunie 2012, când a obţinut primul său mandat de consilier judeţean, Ion Radu avea un teren intravilan în comuna Valu lui Traian, aceeaşi casă, doar un autoturism -Hyundai, două depozite bancare deschise în 2010, însumând 26.000 de lei, acelaşi credit bancar, iar veniturile sale constau numai în indemnizaţia de revoluţionar, care, în anul fiscal 2011, a fost de 24.000 de lei. În ceea ce priveşte interesele sale de acum patru ani, ele se rezumau la activitatea sa politică în PPDD, partid ce îi încredinţase funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PPDD Constanţa.

La început… 

Chiar dacă în 2012 era artizanul unei afaceri de succes pe atunci, Eteks, Memiş Baiazid nu se lăuda cu prea multe însemnări în declaraţia de avere. Nu declara terenuri, casă, maşini, conturi în bancă, bijuterii, datorii, dar nici nu avea investiţii sau împrumuturi în bani. Până la capitolul „Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie”, Memiş Baiazid a declarat în documentul depus în 2012, la început de mandat, că a câştigat, în anul fiscal anterior completării actului, 16.000 de lei ca director al SC Eteks Producţie SRL. Soţia sa, Bechir, a adus acasă 9.600 de lei, ca administrator al SC Eteks Meat SRL.
 
În declaraţia de interese, Memiş Baiazid a notat că este asociat al Eteks Producţie (60% - 120 de lei), al Eteks Distribuţie (60% - 64.500 de lei) şi administrator al Eteks Meat Producţie (5.400 de acţiuni - 54.000 de lei) şi al Eteks Holding (50% - 1.000 de lei). De asemenea, este vicepreşedinte al BPJ-ului Partidului Naţional Liberal, organizaţia Constanţa.

Salariul de director, egal cu cel al unui bucătar 

La final de mandat, Memiş Baiazid menţionează în declaraţia de avere completată pe 25 aprilie 2016 că are însă un teren din anul 2005 în extravilanul comunei Amzacea, de 1,5 hectare, moştenit. Restul rubricilor au fost, constant, goale, iar în ceea ce priveşte veniturile, în anul fiscal anterior depunerii acestei ultime declaraţii de avere, a încasat o indemnizaţie de 8.670 de lei în calitate de consilier judeţean şi de 9007 lei ca director economic al SC Beyaz Food SRL, firmă de la care soţia sa a obţinut acelaşi salariu în calitate de… bucătar-şef.
 
În declaraţia de interese, acesta menţionează că deţine 60% din SC Eteks Meat Products SA, cu o valoare a acţiunilor de 54.000 de lei. De asemenea, menţionează că este membru în CA-ul Spitalului CFR Constanţa. Nu mai puţin important, acesta declară că este vicepreşedinte al Filialei PNL Constanţa.

Noi începuturi pentru Ecaterina Prodan 

În anul 2012, Ecaterina Prodan lăsa Consiliul Local Municipal pentru cel judeţean. În declaraţia din 2015, Ecaterina Prodan nu menţiona că ar avea nici terenuri, nici clădiri. Social-democrata avea un autoturism Dacia Super Nova, fabricat în 2001, dobândit prin cumpărare. Nu avea conturi şi depozite bancare, plasamente şi investiţii directe şi nici datorii.
 
La rubrica „Venituri” regăsim pensia sa, în valoare de 11.892 de lei, precum şi pe cea a soţului său, Nicolae Prodan, de 20.196 de lei. Aici figurează, de asemenea, indemnizaţia sa de consilier local în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, încasată în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în valoare de 8.999 de lei. Aşa cum reiese din declaraţia de interese din 2012, Ecaterina Prodan era membru în Comitetul Executiv al PSD Constanţa. Totodată, ea era preşedintele Organizaţiei Judeţene a Pensionarilor PSD Constanţa, dar şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

Vicepreşedinte al seniorilor social-democraţi 

În cea mai recentă declaraţie de avere, depusă la finalul lunii aprilie la CJC, Ecaterina Prodan declară, ca la început, că nu deţine nici terenuri, nici clădiri. Social-democrata are un autoturism Dacia SuperNova, fabricat în 2001, dobândit prin cumpărare. Nu are conturi şi depozite bancare, plasamente sau investiţii directe, dar nici datorii.
 
La rubrica „Venituri“, consilierul judeţean declară o pensie pentru limită de vârstă de 14.268 de lei, precum şi indemnizaţia de consilier în cadrul CJC, care, anul trecut, a avut o valoare de 8.670 de lei. Din cea mai recentă declaraţie de interese publicată pe site-ul CJC, reiese că Ecaterina Prodan este preşedintele Organizaţiei Judeţene de Seniori a PSD, Vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Seniori a PSD şi membru al Biroului Permanent al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale celor trei consilieri judeţeni din anul 2012, când au fost aleşi membri ai CJC, şi pe cele din anul 2016.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța nu va avea prea curând adăposturi dedicate animalelor pentru care s-a emis ordin expres de plasare (DOCUMENT)

29 Mar 2023 547

Veste proastă pentru Asociația Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“!

28 Mar 2023 633

Consilierii județeni, convocați în ședință ordinară pe 31 martie! Vezi ordinea de zi

26 Mar 2023 826

Control la Spitalul de ortopedie din Eforie Sud la solicitarea Camerei de Conturi Constanța! (DOCUMENT)

26 Mar 2023 1014

S-a declarat apel în dosarul deschis de CJC, în contradictoriu cu fostul primar din Lipnița!

26 Mar 2023 715

Mihai Lupu a prelungit mandatul directorului general interimar de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

23 Mar 2023 755

Consiliul Județean mai toacă niște bani pe un studiu de de fezabilitate pentru îmbunătățirea sistemului de management al deșeurilor

22 Mar 2023 539

Sistem de management anti-mită la CJC. Cine-l coordonează și care sunt direcțiile de acțiune?

20 Mar 2023 811

Cine este noul consilier de integritate al Consiliului Județean Constanța?

20 Mar 2023 1083

Atribuire directă marca CJC de servicii de elaborare a documentației tehnico-economice pentru construire Centru multietnic în Eforie Sud (DOCUMENT)

18 Mar 2023 819

Membrii comisiilor de evaluare a managementului instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean, cazați la hotelul familiei lui Ion Dumitrache (DOCUMENTE)

17 Mar 2023 1379

Mihai Lupu anunța în ianuarie demersurile pentru renovarea Teatrului de Vară Mamaia Cum arată în martie Teatrul de Vară Mamaia (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2023 1043

Ce tip de proiecte sau evenimente culturale de interes public sunt finanțate anul acesta de Consiliul Județean Constanța?

14 Mar 2023 631

Care este data limită de depunere a proiectelor sportive finanțate de Consiliul Județean Constanța?

14 Mar 2023 542

Investiții de 28 de milioane de lei la Spitalul Clinic Județean Constanța! Anunțul făcut de Mihai Lupu

14 Mar 2023 1513