Cu ce au venit şi cu ce pleacă aleşii din CJ Constanţa (documente)

Spre deosebire de angajaţii altor instituţii ale statului care aşteaptă până şi ultima zi permisă de lege ca să îşi facă publice declaraţiile de avere şi interese, la Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), postarea acestor documente a început. Primii care au dat startul au fost câţiva consilieri judeţeni, unii dintre ei fiind la final de „carieră” în administraţia publică judeţeană. Şi pentru că se încheie o nouă legislatură, am avut curiozitatea de a compara averile pe care aceştia le-au avut la început de mandat cu avuţia cu care părăsesc CJC-ul.
 
Este şi cazul consilierului judeţean Ion Radu, fost membru PPDD, actual reprezentant al PSD în CJC. În declaraţia de interese actualizată pe 25 aprilie anul curent, acesta confirmă faptul că singura sa „preocupare” şi mândrie este că deţine funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Constanţa.
 
În ceea ce priveşte averea alesului judeţean, aceasta nu este impresionantă. Ion Radu termină mandatul cu un teren agricol în suprafaţă de două hectare, pe care l-a moştenit anul trecut, cu o casă cumpărată, în municipiul Constanţa, din 1993, şi cu două autoturisme, ambele având anul de fabricaţie 2006 - un Hyundai Tucson şi un Citroen.
 
În ceea ce priveşte aspectul financiar, consilierul judeţean PSD nu a reuşit să strângă pentru vremurile mai grele decât 24.000 de lei într-un depozit bancar deschis în 2008. Numai că agoniseala sa este pusă în pericol de creditul făcut în anul 2007, cu termen scadent anul 2017 şi la care mai are de „contribuit” cu 31.000 de lei. Totul în contextul în care veniturile acestuia în anul fiscal 2015 au fost de 8.670 de lei.
 
Interesant este că în iunie 2012, când a obţinut primul său mandat de consilier judeţean, Ion Radu avea un teren intravilan în comuna Valu lui Traian, aceeaşi casă, doar un autoturism -Hyundai, două depozite bancare deschise în 2010, însumând 26.000 de lei, acelaşi credit bancar, iar veniturile sale constau numai în indemnizaţia de revoluţionar, care, în anul fiscal 2011, a fost de 24.000 de lei. În ceea ce priveşte interesele sale de acum patru ani, ele se rezumau la activitatea sa politică în PPDD, partid ce îi încredinţase funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PPDD Constanţa.

La început… 

Chiar dacă în 2012 era artizanul unei afaceri de succes pe atunci, Eteks, Memiş Baiazid nu se lăuda cu prea multe însemnări în declaraţia de avere. Nu declara terenuri, casă, maşini, conturi în bancă, bijuterii, datorii, dar nici nu avea investiţii sau împrumuturi în bani. Până la capitolul „Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie”, Memiş Baiazid a declarat în documentul depus în 2012, la început de mandat, că a câştigat, în anul fiscal anterior completării actului, 16.000 de lei ca director al SC Eteks Producţie SRL. Soţia sa, Bechir, a adus acasă 9.600 de lei, ca administrator al SC Eteks Meat SRL.
 
În declaraţia de interese, Memiş Baiazid a notat că este asociat al Eteks Producţie (60% - 120 de lei), al Eteks Distribuţie (60% - 64.500 de lei) şi administrator al Eteks Meat Producţie (5.400 de acţiuni - 54.000 de lei) şi al Eteks Holding (50% - 1.000 de lei). De asemenea, este vicepreşedinte al BPJ-ului Partidului Naţional Liberal, organizaţia Constanţa.

Salariul de director, egal cu cel al unui bucătar 

La final de mandat, Memiş Baiazid menţionează în declaraţia de avere completată pe 25 aprilie 2016 că are însă un teren din anul 2005 în extravilanul comunei Amzacea, de 1,5 hectare, moştenit. Restul rubricilor au fost, constant, goale, iar în ceea ce priveşte veniturile, în anul fiscal anterior depunerii acestei ultime declaraţii de avere, a încasat o indemnizaţie de 8.670 de lei în calitate de consilier judeţean şi de 9007 lei ca director economic al SC Beyaz Food SRL, firmă de la care soţia sa a obţinut acelaşi salariu în calitate de… bucătar-şef.
 
În declaraţia de interese, acesta menţionează că deţine 60% din SC Eteks Meat Products SA, cu o valoare a acţiunilor de 54.000 de lei. De asemenea, menţionează că este membru în CA-ul Spitalului CFR Constanţa. Nu mai puţin important, acesta declară că este vicepreşedinte al Filialei PNL Constanţa.

Noi începuturi pentru Ecaterina Prodan 

În anul 2012, Ecaterina Prodan lăsa Consiliul Local Municipal pentru cel judeţean. În declaraţia din 2015, Ecaterina Prodan nu menţiona că ar avea nici terenuri, nici clădiri. Social-democrata avea un autoturism Dacia Super Nova, fabricat în 2001, dobândit prin cumpărare. Nu avea conturi şi depozite bancare, plasamente şi investiţii directe şi nici datorii.
 
La rubrica „Venituri” regăsim pensia sa, în valoare de 11.892 de lei, precum şi pe cea a soţului său, Nicolae Prodan, de 20.196 de lei. Aici figurează, de asemenea, indemnizaţia sa de consilier local în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, încasată în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în valoare de 8.999 de lei. Aşa cum reiese din declaraţia de interese din 2012, Ecaterina Prodan era membru în Comitetul Executiv al PSD Constanţa. Totodată, ea era preşedintele Organizaţiei Judeţene a Pensionarilor PSD Constanţa, dar şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

Vicepreşedinte al seniorilor social-democraţi 

În cea mai recentă declaraţie de avere, depusă la finalul lunii aprilie la CJC, Ecaterina Prodan declară, ca la început, că nu deţine nici terenuri, nici clădiri. Social-democrata are un autoturism Dacia SuperNova, fabricat în 2001, dobândit prin cumpărare. Nu are conturi şi depozite bancare, plasamente sau investiţii directe, dar nici datorii.
 
La rubrica „Venituri“, consilierul judeţean declară o pensie pentru limită de vârstă de 14.268 de lei, precum şi indemnizaţia de consilier în cadrul CJC, care, anul trecut, a avut o valoare de 8.670 de lei. Din cea mai recentă declaraţie de interese publicată pe site-ul CJC, reiese că Ecaterina Prodan este preşedintele Organizaţiei Judeţene de Seniori a PSD, Vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Seniori a PSD şi membru al Biroului Permanent al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale celor trei consilieri judeţeni din anul 2012, când au fost aleşi membri ai CJC, şi pe cele din anul 2016.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 227

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 337

Fost contracandidat al lui Nicolae Manolescu la funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor a devenit consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța

24 Apr 2024 447

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 450

Licitații publice CJC cumpără dotări în cadrul proiectului „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu”

24 Apr 2024 260

Mihai Lupu, despre refuzul consilierilor județeni de a vota retragerea CJC din Asociația de Dezvoltare Durabilă (VIDEO)

24 Apr 2024 553

CJ Constanța achiziționează 25 de microbuze electrice pentru UAT-urile din județ (VIDEO)

24 Apr 2024 541

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 577

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 739

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 473

Cumpărări directe Tectonic Green Energy SRL face mentenanță preventivă la centralele termice ale Consiliului Județean Constanța (DOCUMENT)

23 Apr 2024 295

Consiliul Județean Constanța va semna contractul pentru dotarea cu microbuze electrice a școlilor din județ

22 Apr 2024 782

Ședință CJ Constanța Consilierii vor vota pentru aprobarea documentației de atribuire a lotului 3 din contractul de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane (DOCUMENT)

22 Apr 2024 1267

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2332

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 318