Cum arată Constanța prin ochii și pixul lui Chițac, la un an de mandat?! (documente)

  • Pe data de 15 octombrie 2021, Judecătoria   Constanța valida alegerea lui Vergil Chițac, în funcţia de Primar al municipiului Constanţa , Judeţul Constanţa, conform rezultatului alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020
  • În plin protest al angaților CT BUS care a paralizat circulația în oraș, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța și-a trimis raportul de activitate la un an de mandat prin intermediul Biroului de presă al primăriei Constanța
  • Într-un an de mandat, primăria a elaborat sau modificat și CLM a votat 13 Regulamente, majoritatea contestate de locuitori sau de categoriile profesionale vizate


În urmă cu un an, mai precis pe data de 15 octombrie 2021, Judecătoria Constanța valida alegerea lui Vergil Chițac, în funcţia de Primar al municipiului Constanţa , Judeţul Constanţa, conform rezultatului alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.
Decizia a fost luată în dosarul 23280/212/2020, cu obiect - „validare primar“.

În plin protest al angaților CT BUS care a paralizat circulația în oraș, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța și-a trimis raportul de activitate la un an de mandat prin intermediul Biroului de presă al primăriei Constanța.

Raportul este însoțit de următorul mesaj:

„Dragi constănțeni,
A trecut 1 an de când suntem împreună. A fost un an dens și aprig din multe puncte de vedere, în care ne-am concentrat activitatea în două direcții principale: muncă de organizare la interior și muncă de concepție și maturizare a marilor proiecte de care municipiul are urgentă nevoie.

Am făcut pași concreți în toate domeniile de activitate și am pregătit terenul pentru marile proiecte de infrastructură pe care Constanța le va implementa începând cu anul 2022. Nu am lăsat nimic la voia întâmplării și am curățat modul în care se face treabă în Primărie. În acest fel, am scăpat de practicile păguboase din trecut.

În acest moment, vă asigur că orașul nostru se îndreaptă în direcția potrivită. Spun acest lucru cu toată responsabilitatea. Am identificat corect problemele cu care ne confruntăm și, după cum veți observa în paginile de mai jos, am acționat în consecință. Iar prin publicarea acestui raport de activitate anual, obicei pe care cei dinaintea mea nu l-au avut, trag speranța că veți observa o schimbare în bine a modului în care administrația publică din Constanța înțelege să îi respecte pe cetățeni.

Dragi prieteni, primul an de mandat a fost unul greu, nu ascund acest lucru. În același timp însă, mi-a oferit garanția că dacă rămânem uniți și facem lucrurile așa cum am promis și așa cum trebuie, Constanța va redeveni un oraș cu adevărat puternic, din toate punctele de vedere. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar, după cum veți observa, se mișcă în direcția pe care ne-o dorim cu toții.
Vă mulțumesc pentru că mi-ați fost alături și vă rog să aveți încredere și răbdare și de acum înainte.”

Raportul integral poate fi consultat în format PDF  în secțiunea „documente".

La capitolul educație, Chițac anunță că 11 unități de învățământ fac obiectul unor proiecte cufinanțare europeană aflate în implementare și alte 15 unități de învățământ se află în diverse stadii de pregătire a documentației pentru execuția lucrărilor.

În ceea ce privește cultură, se vorbește despre chinurile facerii primului document strategic al municipalității în domeniul cultural a fost elaborat în urma unei largi consultări a mediilor culturale locale și cu implicarea activă a  reprezentanților acestora. Proiectul se află în momentul de față în proces de transparență decizională, în vederea adoptării acestuia prin Hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța.

În anul 2021 au fost finanțate 11 evenimente din domeniul cultural în valoare totală de 2.226.780,53 lei, la care au participat aproximativ 20.000 de persoane.

2021 a adus aproape o dublare a bugetului de dezvoltare alocat de la 184.726.000 lei în 2020 la 320.782.000 lei pentru anul în curs, se mai arată în raport.

Printre proiectele importante sunt menționate:

- REABILITAREA REȚELELOR de TRANSPORT AL ENERGIEI TERMICE DIN MUNICIPIUL CONSTANȚA aproximativ 50 km – valoare de 50 de milioane de euro – finanțare POIM 2014-2020

- CONSTRUIRE ȘI DOTARE SPITAL MUNICIPAL POLICLINIC, circa 100 de paturi – valoare de 50 de milioane de euro – finanțare PNRR

- COMPLEX SPORTIV FARUL CONSTANȚA – etapa 1 – arenă de fotbal cu 18.000 locuri categoria UEFA 4, sală de atletism indoor, arenă de atletism cu pista de 8 culoare, 1.000 locuri acoperite și clădire de vestiare pentru sportivi – 421.000.000 lei CNI și buget local.

În ceea ce privește termoficarea, Chițac enumeră acțiuni de implementare a Strategiei de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța pentru următorii 20 de ani, vezi secțiunea „documente".

La capitolul digitalizare, se menționează că au fost făcuți pași în direcția unui management al documentelor mai eficient. În continuare este în curs de implementare un sistem de semnătură electronică pentru 593 funcționari pentru a reduce timpul de emitere a actelor administrative și cantitatea de consumabile folosite.

Într-un an de mandat, primăria a elaborat sau modificat și CLM a votat 13 Regulamente, majoritatea contestate de locuitori sau de categoriile profesionale vizate.

În ceea ce privește capitolul de transporturi și infrastructură urbană, pentru anul 2021 Primăria Constanța și-a concentrat activitatea asupra activităților de asfaltare și reabilitare a străzilor (peste 200.000 mp carosabil) și trotuarelor (peste 30.000 mp) din municipiu.
Totodată, au fost executate lucrări ample de amenajare a peste 2.000 de noi locuri de parcare și de reabilitare și reamenajare a altor peste 3.000 locuri de parcare.

În același timp, au fost implementate mai multe proiecte de mobilitate și reamenajare urbană pe marile bulevarde din municipiu și pe străzile principale.

În ceea ce privește transportul public, Primăria a demarat proiectul de refacere a flotei CT Bus cu autobuze moderne și prietenoase cu mediul. Totodată, vor fi achiziționate 174 de stații de autobuz noi. Începând cu luna august a anului curent, se poate plăti cu cardul în toate mijloacele de transport public ale CT Bus, proiectul urmând a fi finalizat în 2022 prin eliberarea cardurilor electronice de călătorie către toți beneficiarii. Nu se specifică nimic despre condițiile de muncă ale salariaților CT Bus.

În fine la capitolul urbanism și estetică urbană, Chițac anunță că 2021 este anul schimbărilor majore în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului în orașul nostru.

„Primăria Municipiului Constanța a acționat pentru interesul public general, pentru transparența în planificarea și dezvoltarea teritoriului, cât și pentru promovarea unor proiecte publice deosebit de importante pentru oraș și cetățeni, acestea având ca principale teme educația, sănătatea și regenerarea spațiului public urbană", se mai arată în raport.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Un an de la validarea, în instanță, a lui Vergil Chițac în funcţia de Primar al municipiului Constanţa


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța a făcut public raportul anual al achizițiilor în baza Legii nr. 350/2005. Avem beneficiarii fondurilor nerambursabile

13 Jan 2022 741

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 4004

Ce proiecte imobiliare se regăsesc pe ordinea de zi a Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism a Primăriei Constanța

11 Jan 2022 948

CLM Constanţa. Alți doi consilieri locali şi-au depus rapoartele de activitate (DOCUMENTE)

08 Jan 2022 1164

SPIT s-a mutat din „casa” Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. Cu cât s-a redus cheltuirea banului public din cadrul Primăriei Constanța

08 Jan 2022 5173

CJC organizează dezbatere publică pe Regulamentul de adăpostire a animalelor de pe raza județului Constanța, ce fac obiect al unui ordin de plasare în adăpost

07 Jan 2022 811

Regulament Peninsulă. Consiliul Local Constanța a cerut Tribunalului urgentarea redactării deciziei de suspendare

04 Jan 2022 1904

Prostia omenească. Amenzi de până la 2.500 lei pentru sârmele de întins rufe amplasate pe fațada blocurilor din Constanța

01 Jan 2022 2190

Retrospectivă 2021. Măsuri nepopulare luate de Primăria și Consiliul Local Constanța în 2021

01 Jan 2022 3357

Despre dubla măsură în Primăria Constanța! Consilierii USR acuză exproprieri alese pe sprânceană

31 Dec 2021 1785

Ce UAT-uri din județul Constanța au primit bani pentru investițiile realizate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală?

30 Dec 2021 1217

Închirierea parcărilor de reședință în municipiul Constanţa, amânată cu un an

29 Dec 2021 1230

Mirabela Călin rămâne secretar general al municipalității până la organizarea unui nou concurs. În paralel, procurorii DNA continuă ancheta la Primăria Constanța!

29 Dec 2021 1265

Schimbare de gardă la conducerea RAJDP Constanţa. Au fost numiți cinci administratori provizorii. Cine sunt aceștia?

24 Dec 2021 1838

Cum se pregătesc spitalele constănțene de valul 5 Covid. Câte paturi sunt disponibile și ce investiții s-au realizat?

24 Dec 2021 906