Cum arată Constanța prin ochii și pixul lui Chițac, la un an de mandat?! (documente)

  • Pe data de 15 octombrie 2021, Judecătoria   Constanța valida alegerea lui Vergil Chițac, în funcţia de Primar al municipiului Constanţa , Judeţul Constanţa, conform rezultatului alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020
  • În plin protest al angaților CT BUS care a paralizat circulația în oraș, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța și-a trimis raportul de activitate la un an de mandat prin intermediul Biroului de presă al primăriei Constanța
  • Într-un an de mandat, primăria a elaborat sau modificat și CLM a votat 13 Regulamente, majoritatea contestate de locuitori sau de categoriile profesionale vizate


În urmă cu un an, mai precis pe data de 15 octombrie 2021, Judecătoria Constanța valida alegerea lui Vergil Chițac, în funcţia de Primar al municipiului Constanţa , Judeţul Constanţa, conform rezultatului alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.
Decizia a fost luată în dosarul 23280/212/2020, cu obiect - „validare primar“.

În plin protest al angaților CT BUS care a paralizat circulația în oraș, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța și-a trimis raportul de activitate la un an de mandat prin intermediul Biroului de presă al primăriei Constanța.

Raportul este însoțit de următorul mesaj:

„Dragi constănțeni,
A trecut 1 an de când suntem împreună. A fost un an dens și aprig din multe puncte de vedere, în care ne-am concentrat activitatea în două direcții principale: muncă de organizare la interior și muncă de concepție și maturizare a marilor proiecte de care municipiul are urgentă nevoie.

Am făcut pași concreți în toate domeniile de activitate și am pregătit terenul pentru marile proiecte de infrastructură pe care Constanța le va implementa începând cu anul 2022. Nu am lăsat nimic la voia întâmplării și am curățat modul în care se face treabă în Primărie. În acest fel, am scăpat de practicile păguboase din trecut.

În acest moment, vă asigur că orașul nostru se îndreaptă în direcția potrivită. Spun acest lucru cu toată responsabilitatea. Am identificat corect problemele cu care ne confruntăm și, după cum veți observa în paginile de mai jos, am acționat în consecință. Iar prin publicarea acestui raport de activitate anual, obicei pe care cei dinaintea mea nu l-au avut, trag speranța că veți observa o schimbare în bine a modului în care administrația publică din Constanța înțelege să îi respecte pe cetățeni.

Dragi prieteni, primul an de mandat a fost unul greu, nu ascund acest lucru. În același timp însă, mi-a oferit garanția că dacă rămânem uniți și facem lucrurile așa cum am promis și așa cum trebuie, Constanța va redeveni un oraș cu adevărat puternic, din toate punctele de vedere. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar, după cum veți observa, se mișcă în direcția pe care ne-o dorim cu toții.
Vă mulțumesc pentru că mi-ați fost alături și vă rog să aveți încredere și răbdare și de acum înainte.”

Raportul integral poate fi consultat în format PDF  în secțiunea „documente".

La capitolul educație, Chițac anunță că 11 unități de învățământ fac obiectul unor proiecte cufinanțare europeană aflate în implementare și alte 15 unități de învățământ se află în diverse stadii de pregătire a documentației pentru execuția lucrărilor.

În ceea ce privește cultură, se vorbește despre chinurile facerii primului document strategic al municipalității în domeniul cultural a fost elaborat în urma unei largi consultări a mediilor culturale locale și cu implicarea activă a  reprezentanților acestora. Proiectul se află în momentul de față în proces de transparență decizională, în vederea adoptării acestuia prin Hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța.

În anul 2021 au fost finanțate 11 evenimente din domeniul cultural în valoare totală de 2.226.780,53 lei, la care au participat aproximativ 20.000 de persoane.

2021 a adus aproape o dublare a bugetului de dezvoltare alocat de la 184.726.000 lei în 2020 la 320.782.000 lei pentru anul în curs, se mai arată în raport.

Printre proiectele importante sunt menționate:

- REABILITAREA REȚELELOR de TRANSPORT AL ENERGIEI TERMICE DIN MUNICIPIUL CONSTANȚA aproximativ 50 km – valoare de 50 de milioane de euro – finanțare POIM 2014-2020

- CONSTRUIRE ȘI DOTARE SPITAL MUNICIPAL POLICLINIC, circa 100 de paturi – valoare de 50 de milioane de euro – finanțare PNRR

- COMPLEX SPORTIV FARUL CONSTANȚA – etapa 1 – arenă de fotbal cu 18.000 locuri categoria UEFA 4, sală de atletism indoor, arenă de atletism cu pista de 8 culoare, 1.000 locuri acoperite și clădire de vestiare pentru sportivi – 421.000.000 lei CNI și buget local.

În ceea ce privește termoficarea, Chițac enumeră acțiuni de implementare a Strategiei de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța pentru următorii 20 de ani, vezi secțiunea „documente".

La capitolul digitalizare, se menționează că au fost făcuți pași în direcția unui management al documentelor mai eficient. În continuare este în curs de implementare un sistem de semnătură electronică pentru 593 funcționari pentru a reduce timpul de emitere a actelor administrative și cantitatea de consumabile folosite.

Într-un an de mandat, primăria a elaborat sau modificat și CLM a votat 13 Regulamente, majoritatea contestate de locuitori sau de categoriile profesionale vizate.

În ceea ce privește capitolul de transporturi și infrastructură urbană, pentru anul 2021 Primăria Constanța și-a concentrat activitatea asupra activităților de asfaltare și reabilitare a străzilor (peste 200.000 mp carosabil) și trotuarelor (peste 30.000 mp) din municipiu.
Totodată, au fost executate lucrări ample de amenajare a peste 2.000 de noi locuri de parcare și de reabilitare și reamenajare a altor peste 3.000 locuri de parcare.

În același timp, au fost implementate mai multe proiecte de mobilitate și reamenajare urbană pe marile bulevarde din municipiu și pe străzile principale.

În ceea ce privește transportul public, Primăria a demarat proiectul de refacere a flotei CT Bus cu autobuze moderne și prietenoase cu mediul. Totodată, vor fi achiziționate 174 de stații de autobuz noi. Începând cu luna august a anului curent, se poate plăti cu cardul în toate mijloacele de transport public ale CT Bus, proiectul urmând a fi finalizat în 2022 prin eliberarea cardurilor electronice de călătorie către toți beneficiarii. Nu se specifică nimic despre condițiile de muncă ale salariaților CT Bus.

În fine la capitolul urbanism și estetică urbană, Chițac anunță că 2021 este anul schimbărilor majore în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului în orașul nostru.

„Primăria Municipiului Constanța a acționat pentru interesul public general, pentru transparența în planificarea și dezvoltarea teritoriului, cât și pentru promovarea unor proiecte publice deosebit de importante pentru oraș și cetățeni, acestea având ca principale teme educația, sănătatea și regenerarea spațiului public urbană", se mai arată în raport.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Un an de la validarea, în instanță, a lui Vergil Chițac în funcţia de Primar al municipiului Constanţa


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1297

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 697

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 655

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 678

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 427

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2039

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 812

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 656

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1452

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 769

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 765

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 859

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 825

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2745

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1304