Cum au sărbătorit cumpănenii Ziua Naţională Clădirea Primăriei, acoperită de un drapel de 9/6 metri (galerie foto)

Cumpănenii s-au declarat ieri mândri că sunt români. Cu mic, cu mare, aceştia au aplaudat prezenţa paradei militare şi au ţinut în mână drapelul naţional, pe tot parcursul manifestărilor pregătite de autoritatea locală.

În mijlocul cumpănenilor, la fel ca şi în anii trecuţi, s-au aflat militari din Brigada 9 Mecanizată condusă de generalul Vasile Hermeneanu. Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Naţional. Însoţită de generalul Vasile Hermeneanu, primarul ec. Mariana Gâju a salutat, aşa cum se obişnuieşte, garda de onoare. Şefa autorităţii locale a citit, mai apoi, numele eroilor cumpăneni care au căzut pe câmpurile de luptă, precum şi a veteranilor de război, rămaşi din ce în ce mai puţini. Din 19 veterani, localitatea mai numără astăzi doar doi. Este vorba de Gheorghe Crăciun şi Ion Ceapă (96 de ani), nu doar un erou, ci şi cel mai vârstnic localnic al comunei. Fiecare dintre cei doi veterani a primit din partea primarului ec. Mariana Gâju drapelul, o diplomă şi un premiu în sumă de 200 de lei. Şefa autorităţii locale a amintit că în anul 2002 i-a declarat cetăţeni de onoare pe toţi veteranii de război din comună. „Deşi nu au numele scrise pe o placă de marmură, în inimile şi-n sufletele noastre, ei (n.r. veteranii) sunt asemenea eroilor, care au căzut pe câmpul de luptă. Diferenţa este că noi am avut bucuria de a-i cunoşte şi a avea vie imaginea celor care sunt adevăraţi români”, a spus primarul ec. Mariana Gâju.

„De Ziua Naţională a României nu poţi iubi în cuvinte, în culori”

Autorităţile locale şi-au dorit ca în acest an să comande pentru Ziua Naţională un drapel imens. Primarul ec. Mariana Gâju a pregătit special pentru Ziua Naţională un drapel de 9 metri lungime şi 6 metri lăţime, care a acoperit clădirea Primăriei. „Cumpăneni, deschideţi porţile pentru a lăsa sărbătoarea naţională să vă intre în curte, să vă intre în case, să vă intre în inimă şi să ştim că datorită înaintaşilor noştri încă suntem pe teritoriul ţării noastre români liberi! De Ziua Naţională a României nu poţi iubi în cuvinte, în culori şi doar cu mâna îndreptată la inimă, ci trebuie să-ţi iubeşti România aşa cum este ea, zi de zi, nu doar în ziua de sărbătoare. Să iubim România aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, cu sărăcie şi cu bogăţie! Fiecare stat de pe lumea aceasta are sărăcia sa”, le-a transmis primarul ec. Mariana Gâju locuitorilor.

Sărbătoarea s-a bucurat de o audienţă numeroasă şi de prezenţa oficialităţilor constănţene. Printre cei care s-au deplasat de Ziua Naţională la Cumpăna îi amintim pe senatorul Alexandru Mazăre, Marin Dima, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri şi Elena Frâncu, cetăţean de onoare al localităţii şi fost director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. 
Spre finalul evenimentului, au depus coroane de flori la monumentele din comună, primarul ec. Mariana Gâju, reprezentanţii Consiliului Local Cumpăna, ai parohiilor Sfânta Maria şi Sfânta Parascheva, ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, ai Grădiniţei Florilor şi ai Grădiniţei Sfânta Maria din localitate, ai Postului de Poliţie Cumpăna, ai Poliţiei Locale şi ai formaţiunilor politice din comună.

„1 Decembrie înseamnă ziua încrederii”

Despre semnificaţia Zilei Naţionale, senatorul Alexandru Mazăre a declarat, în cadrul manifestărilor, următoarele: „1 Decembrie 1918 este o zi de excepţie, un moment de graţie divină pentru România şi nu sunt cuvinte mari. Mulţi istorici apreciază că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un moment în care Dumnezeu şi-a întors faţa către România. Gândiţi-vă că numai cu un an înainte, în 1917, statul român aproape încetase să mai existe”.
La rândul ei, şefa autorităţii locale a spus: „1 Decembrie înseamnă ziua încrederii, ziua mândriei de a fi român şi de a avea ca şi obligaţie demnitatea de a spune, oriunde am fi în lumea aceasta, că suntem români. Nu trebuie să ne fie ruşine să spunem că ne-am născut în Cumpăna, în Constanţa, în România. Prin sărbătorirea acestei zile arătăm copiilor noştri sacrificiul înaintaşilor”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 350

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 25-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

14 Apr 2024 802

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 794

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 793

Accident rutier la Cumpăna, județul Constanța! Implicat, un șofer beat, drogat și fără permis

11 Apr 2024 597

Constanța Un nou pas important în demararea proiectului Nodului Rutier de la Cumpăna - A4

11 Apr 2024 568

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 528

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 571

Regimul de înălțime pentru PUZ Constanța-Cumpăna, dezbătut la Curtea Supremă! Judecătorii de la Curtea de Apel au declinat dosarul (MINUTA)

31 Mar 2024 599

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 662

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 662

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 2497

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 724

Mașină răsturnată în canal, în urma unui accident, între Cumpăna și Agigea, județul Constanța

25 Mar 2024 1145

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 587