Administratie locala

Cum se fură din taxele şi impozitele colectate de la populaţie O situaţie a sesizărilor penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2015 - 2016 la nivelul judeţului Constanţa (document)

Preşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu, a participat, pe 24 martie, la emisiunea „Ediţie Specială“, difuzată pe TVR1. În cadrul interviului acordat postului public de televiziune - http://www.tvrplus.ro//editie-editie-speciala-547899, Văcăroiu a vorbit despre activitatea echipelor de control al inspectorilor de la camerele de conturi, despre buna-credinţă sau lipsa acesteia în cazul unor ordonatori de credite şi, nu în ultimul rând, despre încălcări grave ale legii.
 
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, spune că „scopul verificărilor nu este să găsim prejudicii, dar, când se constată încălcarea legii, n-ai ce să faci, că atunci sunt eu acuzat eu pentru treaba asta“. Văcăroiu a declarat că, în 80% dintre cazuri, cei care sunt cu musca pe căciulă reclamă: „Am experienţă multă în domeniul acesta şi pot să spun că sunt unul dintre cei mai informaţi din România în sectorul acesta financiar-economic, pentru că, fără să exagerez, două-trei vagoane de dosare citesc pe an, pentru că toată corespondenţa, v-am spus, trece prin mâna mea şi după aceea pe mâna şefilor de departament şi la directori. Lucrurile nu stau chiar aşa, că sunt nemulţumiţi, sunt. Că sunt, cum să spun, încălcări ale legii, dacă vă vorbesc, vă vorbesc două săptămâni, vă puteţi imagina, spre exemplu, că am frecvent, în fiecare săptămână, câte o primărie, în care se fură din, din… 20 - 30% dintre impozitele şi taxele locale colectate? Îi pune să dea declaraţie şi recunoaşte - «am avut copiii bolnavi, nu ştiu ce, am furat două sute de mii…»“.
 
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, susţine că aceste fapte ies la iveală cel mai simplu când se duc auditorii şi controlează casieria. „Câţi bani au colectat de la cetăţenii din localitate, impozite şi taxe locale, amenzi şi ce mai e acolo, pe chitanţe. Verifică, din banii ăştia, să zic, cinci sute de mii de lei, câţi dintre ei au fost depuşi la trezorerie, unde are contul entitatea!? Verificarea cea mai simplă. Şi constaţi că pe chitanţe a încasat cinci sute de mii de lei, a depus la trezorerie, control foarte simplu, pentru că avem o relaţie de cooperare foarte apropiată cu Ministerul de Finanţe, ne comunică şi zice: «Domnule, nu au depus decât trei sute de mii de lei». Când constată lucrul acesta, se duce pe doi ani, trei ani în spate şi constată că în fiecare an s-a întâmplat acest lucru. Sigur că înseamnă, furi din banul public. Este necesar să faci dosar să-l trimiţi la cercetare penală? Că e furt din banul public. Eu nu am dreptul, eu nu sunt organ de anchetă, dar nu pot să acopăr aşa ceva, pentru că auditorul acela e pasibil să fie considerat părtaş cu acela care a făcut treaba asta. Se constată. I se ia notă de relaţie. Şi el recunoaşte, casierul: «Da, ştiţi că am avut nevoie de bani, familia…». Şi are dreptate... «că salariul mic». Are dreptate prin prisma nivelului redus al salariului lui. Dar ce este interesant că-n patruzeci şi opt de ore depune banii. Toţi. Şi atunci, îmi depăşeşte competenţa mea, eu nu sunt organ de anchetă. Se duce la cercetare penală şi, bineînţeles, s-a recuperat prejudiciul, cerem, când e cazul, suspendarea din funcţie. Dar faptul că a depus o sumă atât de mare în douăzeci şi patru de ore ce înseamnă? Cum gândiţi dumneavoastră, era singur în afacerea asta?“
 
Văcăroiu a adăugat că astfel de situaţii sunt foarte frecvente, dar nu trebuie generalizat. „Nu ştiu, un caz la cincizeci de primării. Sau o sută din cele două mii opt sute“. În aceste speţe, în calitate de controlor financiar, când paguba este adusa bugetului local, banii trebuie recuperaţi. 

Situaţia sesizărilor penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2015 - 2016

Plecând de la declaraţiile preşedintelui Curţii de Conturi, cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat Curţii de Conturi o situaţie a sesizărilor penale formulate de instituţie către organele de urmărire penală în ultimii doi ani, ca urmare a verificărilor întreprinse la nivelul instituţiilor publice din judeţul Constanţa.
 
Pe site-ul Curţii de Conturi, la secţiunea „Publicaţii“, regăsim raportul privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi către organele de urmărire penală în perioada 2015 - 2016.
 
Prin Hotărârea nr. 65/02.03.2017, Plenul Curţii de Conturi a aprobat acest raport privind situaţia sesizărilor adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în cazurile în care a apreciat că sunt indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală, însoţit de anexele şi sintezele aferente.

Iată situaţia sesizărilor la nivelul judeţului pentru perioada 2015 - 2016!

Precizăm că situaţiile prezentate mai jos nu au legătură cu afirmaţiile preşedintelui Curţii de Conturi din prima parte a materialului, ci sunt doar rezultatele verificărilor întreprinse de inspectorii Curţii la nivelul judeţului în ultimii doi ani.
 
În anul 2016, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat un proces-verbal de constatare cu nr. 1020/19.05.2015, în urma verificărilor derulate la UAT Năvodari. Fapta săvârşită - abuz în serviciu. Prejudiciul estimat: 6.000.000 lei. Instituţia sesizată a fost DNA. Şi tot în urma controlului de anul trecut, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat procesul-verbal nr. 2367/13.11.2015, în urma verificărilor la Fundaţia „Fantasio“ din municipiul Constanţa. Fapta semnalată - abuz în serviciu.
Prejudiciul estimat - 3.708.432 de lei. Instituţia sesizată - DNA - Serviciul teritorial Constanţa.
 
În urma verificărilor efectuate în 2015, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat Raportul de control nr. 1629/15.07.2014, care viza Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Faptele semnalate: abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, prejudiciul estimat - 102.774.008 lei. Organul de cercetare sesizat a fost DNA - Serviciul teritorial Constanţa.
 
Tot în urma verificărilor din anul 2015, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat procesul-verbal de constatare nr. 1982/19.09.2014, comuna Ghindăreşti. Fapta semnalată - abuz în serviciu. Prejudiciu estimat - 3.686.152 de lei, iar organul de cercetare sesizat a fost tot Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
O altă instituţie publică din municipiul Constanţa pe care Camera de Conturi a judeţului Constanţa a controlat-o în anul 2015 a fost SC Confort Urban SRL, care are unic acţionar Consiliul Local Municipal Constanţa. În urma verificărilor, s-a încheiat procesul-verbal de constatare nr. 2504/11.12.2014 pentru abuz în serviciu. Prejudiciul estimat a fost de
57.722.889 de lei, iar organul de cercetare sesizat, DNA.
 
Camera de Conturi a judeţului Constanţa a revenit în control la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa în acelaşi an, 2015, după cum reiese din procesul-verbal de constatare nr. 1629/15.07.2015. Infracţiunile sesizate către DNA au vizat de această dată abuz în serviciu, fals intelectual. Prejudiciul estimat - 41.532.383 de lei.
 
În luna aprilie a anului 2015, Camera de Conturi Constanţa a verificat şi Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime SA. În urma controlului, inspectorii constănţeni au încheiat Raportul nr. 700/15.04.2015, care viza încălcarea art. 64 din Legea nr. 94/1992, republicată. Prejudiciul estimat - 21.086.004 lei. Sesizarea Curţii s-a îndreptat către aceeaşi Direcţie Naţională Anticorupţie.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta sinteza raportului privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi către organele de urmărire penală în perioada 2015 - 2016.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Feeria de lumini“, în instanţă Valentin Vrabie, dat în judecată de Primăria pe care a condus-o două mandate. La cât se ridică prejudiciul. Ce spun părţile implicate

07 Mar 2018 4972

Raport Camera de Conturi. Primăria Cernavodă - înregistrări eronate, neîncasarea taxelor pe clădirile proprietate privată şi plăţi nelegale (document)

05 Mar 2018 2202

Revista presei locale

01 Mar 2018 380

Auditul Curţii de Conturi la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Nereguli financiare la Minorităţi

23 Feb 2018 409

Autoritatea Electorală Permanentă în raportul Curţii de Conturi 2016

23 Feb 2018 385

Raportul public pe anul 2016 al Curţii de Conturi a României. Observaţiile la adresa Clubului Sportiv Farul Constanţa (document)

22 Feb 2018 567

Raport Camera de Conturi 2016. Consiliul Judeţean Constanţa Înregistrări contabile eronate, denaturarea situaţiilor financiare, lipsă în inventarul Pavilionului Expoziţional şi prejudicierea bugetului (document)

22 Feb 2018 1098

Audit al Curţii de Conturi pentru anul 2016 Brandul turistic naţional, promovat prin plăţi nelegale. Ce spune Anca Nedea, fostul preşedinte al ANT (document)

22 Feb 2018 1552

Raportul Curţii de Conturi pentru Primăria Constanţa A fost sesizată Direcţia Regională Antifraudă. Principalele deficienţe! (document)

21 Feb 2018 2912

Raportul întocmit de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Radionav SA a fost făcut public. Ce nereguli au fost constatate

20 Feb 2018 309

Curtea de Conturi a publicat Raportul de activitate. Ce nereguli a depistat la Societatea Națională de Radiocomunicații SA

20 Feb 2018 654

Control al Curții de Conturi la Compania Naţională Poșta Română. Ce nereguli au fost constatate

19 Feb 2018 271

Curtea de Conturi a obligat Primăria Constanţa să recupereze bani de la vecinii din Consiliul Judeţean, respectiv Prefectură

01 Feb 2018 922

Curtea de Conturi a trimis speţa şi la Parchet Fostul primar Urdea, dat în judecată de actualul primar şi de Consiliul Local Limanu

31 Jan 2018 805

Revista presei locale

30 Nov 2017 503

Vicepreședintele ANAF, demis de premier. Ce funcție va ocupa acesta

08 Nov 2017 692

Parlamentul a desemnat doi consilieri la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani

07 Nov 2017 609

Noua conducere a Curții de Conturi votată în Parlament. Candidatura constănțeanului Dumitru Nancu nu a fost validată

11 Oct 2017 847

PNL şi-a stabilit priorităţile Cea mai importantă vizează Curtea de Conturi, care, în opinia lor, nu se poate substitui consiliului local sau judeţean

04 Sep 2017 1212

Audit Curtea de Conturi despre un dezastru ANT-ul condus de Filipescu, Matichescu și Nedea nu a elaborat o strategie de dezvoltare a turismului (document)

23 May 2017 5477

Nereguli constatate de Curtea de Conturi a României la autorizarea turistică pentru plajele de pe litoralul românesc şi la un festival din Mamaia

08 May 2017 1510

Ce s-a descoperit la ultima verificare Astăzi începe controlul anual al Curţii de Conturi la Primăria Constanţa

02 May 2017 3709

Curtea de Conturi a verificat entităţi publice. Iată valoarea totală a prejudiciilor

06 Apr 2017 1109

Declarații surprinzătoare ale președintelui Curții de Conturi. Cum se folosesc banii din primării, colectați din impozite, în scopurile personale ale angajaților

24 Mar 2017 3095

Consiliul Judeţean Constanţa vrea banii înapoi de la Regia de Drumuri în dosarul Herghelia

16 Mar 2017 1190

Fotbalist de la echipa spaniolă Betis Sevilla, acţionat în instanţă de oraşul Năvodari

16 Feb 2017 6590

Ce a descoperit Curtea de Conturi la Oil Terminal Poliţe de asigurare pentru directori şi indemnizaţii cu probleme pentru administratori

16 Feb 2017 1628

Plăţi necuvenite şi nerecuperate Neregulile descoperite de Curtea de Conturi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă

15 Feb 2017 1162

Serviciile juridice şi de consultanţă, prejudiciu imens în bugetul CN APMC. Ce recomandări a făcut Curtea de Conturi

15 Feb 2017 886

Ce a descoperit Curtea de Conturi la CN APM Constanţa. Cum se vor recupera prejudiciile

15 Feb 2017 973

Serviciile de prevenire şi stingere a incendiilor, plătite ilegal de CN APM Constanţa

15 Feb 2017 831

Curtea de Conturi Oltina, primărie mică, nereguli mari! (document)

15 Feb 2017 1629

Curtea de Conturi Pentru parcul eolian din Chirnogeni nu s-a încasat impozit pe clădiri. Suma este uriaşă! (document)

15 Feb 2017 3580

Cât s-a achitat în plus faţă de cât se stabilise Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la realizarea podului hobanat de la Agigea

14 Feb 2017 1635

Modernizarea ecluzelor de la Canalele Navigabile şi neregulile găsite de Curtea de Conturi

14 Feb 2017 1187

Bani încasaţi pe ochi frumoşi? Cheltuieli nelegale pentru administratori, descoperite de Curtea de Conturi la CN APM Constanţa

14 Feb 2017 1476

Raport Curtea de Conturi. Primăria Comana, prejudicii de peste 600.000 de lei (document)

13 Feb 2017 2889

Caz tras la indigo cu cel de la Peştera Primăria Tortoman nu a încasat impozitul pe clădiri aferent turbinelor eoliene (document)

10 Feb 2017 4025

Curtea de Conturi Ecosal, regia „fantomă“ a CLM, care a produs prejudicii de 145.000 de euro (document)

10 Feb 2017 2322

cetateanul.net De ce se vrea dezincriminarea abuzului în serviciu! Plângerile penale ale Curții de Conturi – prejudicii de 7,1 miliarde de lei

09 Feb 2017 1228

Ce nereguli au depistat şi ce prejudicii au calculat inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Costineşti (document)

09 Feb 2017 2249

Raport Curtea de Conturi. Primăria Cogealac a decontat nelegal sumele cheltuite pe combustibilul folosit de un microbuz şcolar (document)

09 Feb 2017 2178

Bărăganu, raport Curtea de Conturi Plăţi nelegale de telefonie mobilă şi prejudicii mari (document)

08 Feb 2017 1233

Nereguli în evidenţele financiare ale Primăriei Mangalia! Ce a descoperit Curtea de Conturi la controale (document)

07 Feb 2017 1551

Primarul şi viceprimarul au beneficiat nelegal de sporuri pentru condiţii periculoase (document)

07 Feb 2017 2044

Raport Curtea de Conturi Care a fost valoarea prejudiciilor la UAT Agigea (document)

07 Feb 2017 1128

Raport Curtea de Conturi. Cum a pierdut în cinci ani comuna Peştera circa 9 milioane de lei. Ce nu a încasat (document)

06 Feb 2017 5814

Ce a descoperit Curtea de Conturi la Spitalul Municipal Mangalia! Raportul auditului financiar

04 Feb 2017 959

Plăţi ilegale, creanţe nerecuperate şi alte prejudicii, descoperite de Curtea de Conturi la RADET Constanţa! (document)

03 Feb 2017 1771

Jale la Direcţia de Pază Judeţeană! Rezultatele auditului (document)

03 Feb 2017 1098