Administratie locala

Cumpăna. Atmosferă de sărbătoare la a XII-a ediţie a evenimentului „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“ (galerie foto)

Sarailii, baclavale, etli sarburma, cicek boregi, peynirli, sarburma, plăcintă kobete, piroschi, recelli, karidopita, rulo vişneli şi multe alte bunătăţi culinare au intrat în concursul de artă culinară tradiţională organizat la Cumpăna.
 
Comuna Cumpăna este una dintre localităţile din Dobrogea care au demonstrat, de-a lungul timpului, că reprezintă un model de convieţuire interetnică, în cadrul numeroaselor activităţi în care au fost implicaţi turci, tătari sau alte naţionalităţi. Locuitorii comunei Cumpăna şi ai însoritului tărâm dobrogean au sărbătorit, ieri, o zi a tradiţiilor strămoşeşti: Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“.
 
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în colaborare cu Uniunea Democrată a Turcilor din România, au organizat, ieri, evenimentul „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”, aflat la cea de-a XII-a ediţie.
 
Evenimentul, găzduit de Complexul Sportiv „Victoria” din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, a debutat cu un concurs de artă culinară tradiţională. Reprezentanţii turci, tătari, aromâni, ruşi-lipoveni şi români din localităţile Tulcea, Constanţa, Cumpăna, Topraisar, Cogealac, Ghindăreşti, Beidaud, Tuzla, Lumina au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiţionale.
 
„Cea de-a XII-a ediţie a festivalului «Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene» este un prilej de bucurie, deoarece avem alături 13 uniuni din localităţi ale judeţelor Constanţa şi Tulcea. Gospodinele acestor localităţi au venit la festival cu zeci de bucate tradiţionale. Avem alături comunitatea ruşilor-lipoveni din Jurilovca, comunitatea elenă şi comunitatea aromânilor. Concursul de artă gastronomică este cel care deschide apetitul pentru această zi, pentru că, iată, grătarele sfârâie, iar cei prezenţi vor putea servi din bucatele preparate. În acelaşi timp, avem 17 ansambluri din cele două judeţe, Constanţa şi Tulcea, care ne vor încânta cu dansuri şi frumuseţea costumelor naţionale. Avem premii pentru gospodinele care s-au înscris la concurs. Premiile constau în aparatură electrocasnică, ce le va fi de folos în prepararea bucatelor tradiţionale. Pentru kures avem doi berbeci, care vor fi oferiţi câştigătorilor“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
După ce a degustat bunurile preparate cu mare dragoste şi pricepere de către gospodine, juriul a decis: la categoria Cofetărie, locul I a fost obţinut de UDTTMR Constanţa, locul II - de Comunitatea Aromână Cumpăna, iar locul III - de UDTTMR Lumina. Menţiune I au câştigat gospodinele din cadrul UDTR Constanţa, iar menţiune II - Comunitatea Elenă Constanţa.
 
La categoria Patiserie, locul I a revenit gospodinelor de la UDRT Cumpăna, locul II - celor de la Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Jurilovca, iar locul III - comunităţii române din Hârşova. Menţiune I au obţinut gospodinele din cadrul UDTTMR Topraisar, iar menţiune II - gospodinele române din Cumpăna.
 
Ulterior, cei prezenţi au admirat evoluţia ansamblurilor folclorice Boboceii Cumpenei, Kardelen, Eplis, Can Renkler, Minicansu. Ziua a culminat cu un concurs de lupte tradiţionale tătăreşti - Kureş.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cupa României S-a stabilit ziua de disputare a meciului Victoria Cumpăna - Farul Constanţa

22 Aug 2019 851

Sacrificarea suinelor, ca măsură de limitare a focarului de pestă porcină africană de la Cumpăna, s-a încheiat

22 Aug 2019 113

Curs de educație parentală, organizat de DGASPC Constanţa şi Primăria Cumpăna

22 Aug 2019 285

Focar de pestă porcină africană Filtre dezinfectante și de control la intrarea și iesirea din comuna Cumpăna

21 Aug 2019 545

Victoria Cumpăna întâlneşte FC Farul Constanţa în Cupa României

21 Aug 2019 1190

Faptă creştină de Adormirea Maicii Domnului Patru copii aflaţi în asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna

15 Aug 2019 584

Victoria Cumpăna a învins și Pescărușul Sarichioi și urcă încă o treaptă în faza națională a Cupei României! (galerie foto)

14 Aug 2019 2184

Meci în nocturnă, în Complexul Sportiv „Centenar 2018“ Tot mai sus! Victoria Cumpăna joacă miercuri în faza a doua naţională a Cupei României

14 Aug 2019 1113

Musulmanii din Cumpăna celebrează Kurban Bayram. Ce a transmis primarul Mariana Gâju

12 Aug 2019 533

Au început lucrările pentru refacerea terenului afectat de la Cumpăna. Cum se gestionează situaţia taluzului prăbuşit (galerie foto + video)

12 Aug 2019 870

Mormântul lui Marcel Toader, flori şi lacrimi. Cum arată locul de veci al fostului sportiv (galerie foto + video)

12 Aug 2019 2142

Acţiune a poliţiştilor constănţeni. Ce nereguli au depistat agenţii

11 Aug 2019 378

Pe cine va întâlni Victoria Cumpăna în faza a doua națională a Cupei României

08 Aug 2019 696

Malul de la Cumpăna, pericol de surpare. Imagini realizate cu drona

06 Aug 2019 1506

Când încep lucrările la taluzul afectat de alunecările de teren de la Cumpăna. Ce spune primarul Mariana Gâju

06 Aug 2019 952