De-a alba-neagra cu Cartel Alfa Vrabie - „Prezenţa mea ar fi reprezentat o politizare a discuţiei?“

Sindicaliştii din administraţia publică şi-au dat întâlnire, ieri, la Constanţa, pentru a discuta, din nou, problema salarizării ineficiente a personalului. Întâlnirea a fost organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) „Cartel ALFA” şi s-a desfăşurat în incinta Casei de Cultură. Sindicaliştii spun că s-au adunat pentru a discuta şi analiza stadiul negocierilor cu reprezentanţii Guvernului României, pe marginea listei de revendicări transmise încă din luna martie.
„După ce că salariaţii din administraţia publică au fost privaţi de foarte multe drepturi băneşti, funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală «beneficiază» de salariul muncitorilor necalificaţi, fără a se ţine seama de responsabilităţile funcţiei şi de pregătirea profesională continuă“, susţine Ion Caraignat, preşedintele filialei Constanţa a Cartel Alfa.

Valentin Vrabie despre salariile primarilor: „Eu nu accept acest cadou otrăvit!“

Amintim că, în luna martie, la Constanţa, CNS Cartel ALFA, împreună cu mai mulţi primari din judeţul Constanţa, s-au aşezat la masa discuţiilor pentru a vedea care sunt măsurile ce se impun a fi luate, astfel încât colegii lor, cu care lucrează cot la cot în Primărie, să beneficieze de salarii demne de munca prestată.
Reprezentanţii administraţiilor publice locale constănţene s-au alăturat demersului sindicaliştilor şi au propus chiar ca, până la reglementarea acestei situaţii nedemne de statutul colegilor lor, nici ei să nu accepte mărirea salarială propusă pentru data de 1 iulie. Însă de atunci, creşterea remuneraţiei primarilor s-a produs, pe când cea a lucrătorilor din administraţia publică nu.
„Eu, cel puţin, nu voi accepta acest cadou otrăvit din partea guvernanţilor. Propun colegilor primari să dăm dovadă de solidaritate faţă de colegii noştri, să sistam legea de majorare a remuneraţiei noastre până la rezolvarea problemelor funcţionarilor publici din administraţia locală. Este un semn de protest şi de solidaritate din partea noastră. Eu voi împărţi diferenţa de salariu în mod egal cu toţi ceilalţi colegi din primărie. Voi face o redistribuire a surplusului salarial, în mod egal, pentru că noi, primarii, nu facem nimic fără o echipă bună şi motivată”, declara, în contextul reuniunii din luna martie a primarilor cu sindicaliştii, Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera.

Vrabie: „Caraignat m-a întors efectiv din drum, de teama de a nu «politiza» discuţia“

Şi ieri la această întâlnire au fost aşteptaţi să participe mai mulţi lideri ai administraţiei publice locale din judeţul Constanţa, însă invitaţiei trimise de FNSA ar fi dat curs numai primarul Valentin Vrabie. Şi spunem „ar fi dat curs“ întrucât, până la urmă, acesta a fost întros din drum la recomandările preşedintelui filialei judeţene a CNS „Cartel Alfa”, Ion Caraignat.
„Am primit bucuros invitaţia sindicaliştilor de la FNSA, invitaţie de altfel făcută nominal (n.r. pe care o puteţi vedea alăturat). Sunt sigur că aşa cum eu am primit invitaţia în nume personal, la fel au primit-o, poate, şi ceilalţi colegi ai mei. Mi s-a spus însă că din cauza faptului că eu aş fi fost singurul primar care am dat curs acestei invitaţii, ar fi mai bine să nu mai vin la întrevedere căci sunt cunoscut drept un oponent fervent al actualei guvernări şi că nu se doreşte ca această discuţie să devină una politică. Însă atunci eu mă întreb: dacă prezenţa mea, a singurului primar independent din judeţ, ar fi reprezentat o politizare a discuţiei, în luna martie - când au fost invitaţi primari de toate culorile din Constanţa - nu a fost tot o discuţie cu tentă politică? Prezenţa mea ar fi reprezentat o politizare a discuţiei?“, a ridicat întrebarea liderul administraţiei publice locale de la Peştera, Primarul Valentin Vrabie. Tot acesta spune că nu înţelege de ce el ar fi fost singurul edil care ar fi dat curs invitaţiei. „Acum câteva luni (n.r. la conferinţa din luna martie) am fost mai mulţi primari care am asistat la discuţii, care am înaintat propuneri, inclusiv reprezentanţilor Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), iar colegii mei au fost de acord că este injust ca salariile noastre să crească, iar ale colegilor noştri din primărie, nu. Ba chiar, mulţi au fost de acord şi cu propunerea de a nu accepta majorarea salariilor noastre (n.r. ale primarilor şi ale viceprimarilor), demonstrând astfel guvernanţilor că nu acceptăm un cadou otrăvit care ar fi atras mai degrabă antipatiile colegilor. De la 1 iulie salariile noastre s-au mărit. Îmi vine greu să cred că totuşi, colegii mei au uitat ceea ce am discutat şi am propus atunci, iar după ce s-au văzut cu salariul mărit au neglijat promisiunile, onoarea şi cuvântul dat colegilor din administraţie care lucrează cot la cot cu noi. Eu chiar mă ţin de promisiunea făcută şi le voi împărţi colegilor mei, aşa cum am zis, banii rezultaţi ca diferenţă după creşterea salarială“, a supus primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. „În orice caz, ceea ce domnul Caraignat a făcut, în sensul în care m-a întors efectiv din drum, de teama de a nu «politiza» discuţia, a depăşit orice imaginaţie. Din punctul meu de vedere, cred că acest domn este nedemn de funcţia pe care o ocupă. Consider că nu reprezintă cu adevărat interesele angajaţilor din administraţia publică, ci încearcă să-i menajeze pe cei aflaţi la guvernare, nicidecum pe angajaţii din administraţie“, a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie.

Caraignat: „Nu Cartel Alfa a făcut invitaţia de această dată, ci FNSA.“
De cealaltă parte însă, preşedintele filialei Constanţa a Cartel Alfa, Ion Caraignat, susţine că „nu Cartel Alfa a făcut invitaţia de această dată, ci FNSA. Este adevărat că eu i-am sugerat reprezentantei nucleului sindical al salariaţilor din Primăria Peştera că nu este cazul ca domnul primar să mai vină la conferinţă“, a declarat liderul sindicalist Ion Caraignat. Cât despre faptul că primarul Valentin Vrabie consideră că nu este omul potrivit pentru a reprezenta interesele personalului din administraţia publică, Caraignat a răspuns: „Aceasta este părerea dumnealui. Eu am documente prin care susţin revendicările personalului din administraţia publică“.
Precizăm că redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa a încercat să ia legătura şi cu preşedintele FNSA, Valer Suciu, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre.
Şi liderul de sindicat al nucleului sindical al angajaţilor din Primăria comunei Peştera, Mirela Căpriceru, a declarat pentru ZIUA de Constanţa că, într-adevăr, a fost sunată pentru a-i „recomanda“ primarului Vrabie să nu se mai prezinte la reuniune. „Mi s-a spus că nu este indicat ca discuţia să fie politizată şi că prezenţa acolo a domnului primar nu ar da tocmai bine, având în vedere faptul că el este cel care a organizat acea acţiune de protest din luna aprilie în faţa sediului Consiliului Judeţean Constanţa. Ulterior, am discutat cu colegii mei şi am propus să ne retragem din sindicatul «Cartel Altfa»“, a declarat Mirela Căpriceru.

Sindicaliştii anunţă că vor picheta Guvernul

În cadrul conferinţei reprezentanţilor sindicalişti, aceştia au strigat indignaţi situaţia disperată în care se află de mai mulţi ani. „Suntem tot timpul îngrijoraţi, pentru că nu avem cu ce să ne plătim facturile, să ne creştem copiii. Ni se dau mereu tot mai multe sarcini, dar nu beneficiem de un salariu cel puţin decent“, potrivit liderilor de sindicate. Dacă cererile lor şi strigătele de disperare nu vor fi luate în serios, ei declară că vor picheta sediul Guvernului României în data de 10 septembrie, acţiune la care vor participa aproximativ 3.000 de membri ai sindicatelor afiliate la FNSA de pe întreg teritoriul ţării.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 2752

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, termen, mâine, la Curtea de Apel Constanța! Unul dintre judecători a formulat o declaraţie de abţinere. S-a respins

25 Mar 2024 914

Valentin Vrabie, victorie la Curtea de Apel Constanța! Primarul din Medgidia a obținut rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv pentru fals intelectual (MINUTĂ)

15 Mar 2024 4401

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, solicită rejudecarea! Curtea de Apel Constanța anunță mâine decizia finală

14 Mar 2024 935

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, solicită rejudecarea! S-a fixat un nou termen în dosar

08 Mar 2024 803

Curtea Supremă, amânare în recursul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia

27 Feb 2024 979

Oficial Valentin Vrabie revine în funcția de primar al Medgidiei

09 Feb 2024 2722

Reacție la cald a lui Valentin Vrabie, în urma deciziei luate de Curtea de Apel Constanța!

09 Feb 2024 1006

Valentin Vrabie ar putea reveni în fruntea Primăriei Medgidia! Curtea de Apel Constanța a suspendat executarea deciziei prin care a fost condamnat definitiv!

09 Feb 2024 1008

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare în dosarul lui Valentin Vrabie! Fostul primar din Medgidia cere rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv!

08 Feb 2024 3680

Valentin Vrabie, fostul primar din Medgidia, termen azi la Curtea de Apel Constanța! Solicită rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv pentru fals intelectual

07 Feb 2024 1091

Valentin Vrabie, fostul primar din Medgidia, primă victorie la Curtea Supremă! S-a admis în principiu cererea prin care solicită rejudecarea dosarului penal

17 Jan 2024 4302

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 995

ZIUA LIVE. Valentin Vrabie „Nu vreau să rămân cu această etichetă de condamnat. În ceea ce privește o candidatură, nu știu ce să spun” !

02 Nov 2023 1785

ZIUA LIVE Valentin Vrabie, detalii despre activitatea derulată ca edil al municipiului Medigidia înainte de condamnare. „Nu mă consider vinovat cu nimic“ (VIDEO)

02 Nov 2023 1595