De ce se grăbeşte Ţuţuianu să desfiinţeze comisia care aprobă repartizarea cotei de 20%? Primarii, la mâna conducerii CJ?

Aleşii judeţeni au de ales astăzi să voteze pentru sau împotriva încetării aplicării prevederilor hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 168/17.08.2016 privind constituirea Comisiei de analiză a solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat. Propunerea de desfiinţare a comisiei aparţine preşedintelui CJC, Marius Horia Ţuţuianu.
 
Potrivit HCJC nr. 186/2016, din comisie făceau parte reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice cu reprezentare în Consiliul Judeţean (n.r. Claudiu Palaz - PMP, Gheorghe Donţu - PSD, Robert Boroianu, înlocuit cu Marian Iordache (PNL), Daniel Learciu - ex-ALDE), precum şi Mirela Matichescu, în calitate de reprezentant al preşedintelui CJC la momentul constituirii Comisiei, respectiv 2016.
 
Vă reamintim că, prin hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr.168/17.08.2016, s-a aprobat constituirea Comisiei de analiză a solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat. În conformitate cu dispoziţiile art. 33, alin.1 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, pentru finanţarea cheltuielilor publice prevăzute la art. 6 din lege, precum şi pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, prin legea bugetului de stat se aprobă sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, cu destinaţie specială şi, respectiv, pentru echilibrarea bugetelor locale.
 
Potrivit dispoziţiilor art. 33 alin.3 lit. a) şi b) din legea menţionată anterior, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, şi din cota de 18,5% prevăzută la art. 32 alin. (1) din lege, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, astfel:
a) 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, în funcţie de următoarele criterii: populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale;
b) 20% din sumă de repartizează, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale;
c) 20% din sumă se repartizează, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
 
Prin proiectul de hotărâre supus astăzi votului consilierilor judeţeni, preşedintele CJC propune încetarea aplicării actului administrativ menţionat anterior „întrucât apreciază că nu mai este necesară aplicarea acestuia”, se arată în proiectul de hotărâre.
 
Ţuţuianu nu precizează însă şi cum şi cine va face pe viitor împărţirea cotei de 20% pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală! Teoretic, odată cu aprobarea proiectului de buget ar trebui aprobată a altă comisie care să analizeze solicitările primarilor. Ce garanţii există în acest moment că acest lucru se va întâmpla, având în vedere haosul administrativ în care PSD a aruncat România?
 
În semn de protest faţă de această atitudine, consilierii judeţeni ai Partidul Mişcarea Populară nu vor susţine astăzi în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa proiectul de hotărâre nr. 14 privind încetarea aplicării prevederilor hotărârii CJC  nr. 168/17.08.2016 ce vizează  constituirea comisiei de analiză a solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat.

 
„Apreciem că hotărârea nr. 168/17.08.2016 este utilă şi ea trebuie să rămână în vigoare pentru o repartizare  obiectivă şi transparentă a sumelor de bani către primăriile din judeţul Constanţa. Am considerat că este necesar ca poziţia noastră faţă de această hotărâre să fie făcută publică”, a declarat preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Iorga Palaz.
 

La rândul lor, liberalii, prin vocea consilierului judeţean Marian Iordache, susţin că vor decide în şedinţa de armonizare cum vor vota la proiectul 14. „S-a schimbat legea şi comisia nu mai are, ce-i drept, obiect de activitate. Normal era ca, în situaţia în care vechea comisie se desfiinţează, să fie numită şi noua comisie sau ca această decizie de desfiinţare a comisiei să fie fost amânată până la următoarea şedinţă, când speram că vom avea şi bugetul aprobat”, a comentat liberalul. Consilierul este de părere că totuşi preşedintele CJ nu va avea cum să lase „în aer” repartizarea cotei de 20% şi a adăugat că PNL nu va permite acest lucru.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Lupu, despre refuzul consilierilor județeni de a vota retragerea CJC din Asociația de Dezvoltare Durabilă (VIDEO)

24 Apr 2024 553

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 577

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 473

Ședință CJ Constanța Consilierii vor vota pentru aprobarea documentației de atribuire a lotului 3 din contractul de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane (DOCUMENT)

22 Apr 2024 1267

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2332

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 318

Ședință CJ Constanța Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului își dorește repartizarea unui spațiu pentru înființarea unui birou județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 370

Ședință CJC Rămâne sau nu, Consiliul Județean Constanța în Asociația de Dezvoltare Durabilă? (DOCUMENT)

21 Apr 2024 565

Ședință CJC Regulament de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi de tineret de interes local (DOCUMENT)

21 Apr 2024 556

Ședință CJ Constanța Achiziția serviciilor juridice de consultanță pentru obiectivele de investiții în curs de realizare, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 400

Ședință a CJ Constanța Preluarea unor bunurilor imobile din domeniul public al UAT Comuna Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 471

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 450

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 611

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 951

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 352