De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC Pomi fructiferi plătiţi „nelegal“ către RAJDP, la pachet cu o acuzaţie de abuz în serviciu (documente)

Curtea de Conturi din România (CCR) a fost, vreme de trei ani, în repetate rânduri, „alungată“ din sediul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), dar şi din cel al instituţiei subordonate - Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. În 2013, CCR a înştiinţat atât CJC, cât şi RAJDP, cu privire la seria de controale ce trebuiau derulate, însă „la prezentarea echipei de control a Curţii la sediul RAJDP Constanţa, pentru deschiderea misiunii, aceasta nu a primit documentele solicitate prin notificare, conducătorul Regiei motivând lipsa acordului preşedintelui CJC“, arată procurorii Anticorupţie.

După tergiversări îndelungate, auditorii Curţii au reuşit să intre în detaliile actelor Consiliului Judeţean Constanţa şi au scos la iveală „plăţi nelegale“ efectuate către Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri, condusă de Adrian Gâmbuţeanu, trimis în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar în care s-a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a liderului CJC, Nicuşor Constantinescu.
 
Din rechizitoriul DNA reiese că, „la data de 01.11.2012, Curtea de Conturi a formulat o plângere penală prin care a solicitat efectuarea de cercetări faţă de Gâmbuţeanu Adrian George, care, în calitate de director general al Regiei, a refuzat în mod repetat punerea la dispoziţia auditorilor publici externi ai Camerei de Conturi Constanţa a documentelor şi informaţiilor solicitate potrivit legii, obstrucţionând, astfel, efectuarea controlului de către CCR la această Regie“.

Citeşte rechizitoriul aici

Potrivit echipei de auditori, în cadrul acţiunilor de control s-a constatat „efectuarea către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa de plăţi nelegale cu titlul de achiziţie pomi fructiferi, fără documente justificative întocmite potrivit legii, în sumă de 774 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 27 mii lei“.

Efectele refuzului controlului Curţii de Conturi

Pentru aceeaşi abatere, procurorii DNA Constanţa au extins urmărirea penală în dosarul 215/P/2013, în care preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, este cercetat pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Şeful CJC a spus, în cadrul ultimei sale conferinţe de presă, susţinută la începutul lunii aprilie, că, alături de el, în această cauză mai sunt cercetaţi şi alţi angajaţi din cadrul CJC. Astfel, din procesul-verbal întocmit de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, şi semnat de procurorul Andrei Bodean, reiese faptul că preşedintele CJC este acuzat de „abuz în serviciu [...] constând în aceea că, în perioada 23.07.2012 - 07.11.2012, în cadrul programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi, a efectuat, prin trei ordine de plată, plăţi nelegale către RAJDP Constanţa în cuantum de 773.519,09 lei“.
 
Potrivit raportului CCR, „din efectuarea testelor de control şi de detaliu la categoria «Cheltuieli cu bunuri şi sericii», s-au constatat abateri de la normele legale referitoare la angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor publice pentru achiziţie de pomi fructiferi, potrivit facturilor, borderourilor realizărilor şi deconturilor pentru achiziţie pomi fructiferi, documente care au stat la baza plăţilor efectuate în anul 2012“.

Achiziţia de pomi, considerată „cheltuieli cu bunuri şi servicii“

Din verificările Curţii de Conturi, au mai rezultat: „La nivelul CJC, a fost aprobat «Programul cu obiectivele şi lucrările de drumuri şi poduri pe anul 2012», finanţat din bugetul CJC, în baza prevederilor Hotărârilor de CJ [...] nr. 49/2012, nr. 479/2012, nr. 35/2012, nr. 495/2012, dar şi a HCJ nr.300/2012“. Prin ultima hotărâre menţionată, CCR notează că „s-a aprobat «Programul», prin care se stabilea «cadrul general pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare în domeniul pomicol, în vederea refacerii patrimoniului pomicol (pomi fructiferi) şi prevenirii deşertificării în judeţul Constanţa»“. Programul amintit ar fi trebuit să se deruleze în parteneriat cu autorităţile publice locale din judeţ, cu staţiunile de cercetare, instituţii de învăţământ, cultivatori privaţi, precum şi cu alte persoane fizice sau juridice interesate, „sens în care se va încheia un acord de parteneriat, programul urmând a se derula pe o durată de trei ani (2011 - 2013). Valoarea totală estimată a Programului a fost de 1.200.000 de lei“, precizează auditorii CCR.
 „Din verificare, s-a constat că, în decursul anului 2012, entitatea a efectuat plăţi nelegale către RAJDP, în sumă totală de 773.519,09 lei, reprezentând achiziţie pomi fructiferi potrivit facturilor ataşate, facturi care au la bază borderourile realizărilor şi deconturile pentru achiziţie pomi fructiferi“, se arată în raportul CCR. „Astfel, deşi prin Hotărârea de CJ 300/2012, menţionată mai sus, s-a aprobat «Programul judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi», din documentele puse la dispoziţie echipei de audit, a reieşit faptul că au fost efectuate numai cheltuieli curente cu bunuri şi servicii“, aşa cum reiese din «Programul cu obiectivele şi lucrările de drumuri şi poduri pe anul 2012», finanţat din bugetul CJC, fără să existe documentele legale referitoare la unele puncte incluse pe lista de implementare a Programul judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi“, se menţionează în documentul Curţii de Conturi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 798

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1042

Gabriel Mustaţă rămâne judecătorul dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Cererea de recuzare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă

31 May 2023 1191

Judecătorul Gabriel Mustaţă, recuzat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

29 May 2023 1899

Decizie „bombă“ în instanță! Mai mulți primari și foști primari din județul Constanța vor fi reaudiați la Tribunal

16 Jan 2023 2786

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat într-un dosar DNA! Decizia finală se va lua azi

27 May 2022 2260

Se pensionează un fost procuror Anticorupție din Constanța! A cerut condamnarea lui Nicușor Constantinescu

21 Feb 2022 1921

Nicușor Constantinescu l-a recuzat pe judecătorul Lucian Lică! Ce răspuns a primit fostul șef al CJC

09 Feb 2022 2300

Ce judecător a recuzat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu

17 Dec 2021 2455

Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu

15 Nov 2021 2670

Oficial! Începe judecata în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu!

21 Oct 2021 3438

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 2703

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat! Dosarul, în apel. S-a stabilit primul termen

21 Aug 2021 2328

Serviciul Român de Informaţii, așteptat să se pronunțe în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

08 Jul 2021 2397

Zi importantă pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

06 Apr 2021 2401