Dealul de pe care Ceauşescu a indicat construirea Centralei Nucleare va fi vedetã Planurile primarului Gheorghe Hânsã

Cernavoda_Gheorghe_Hansa.jpgPe dealul de pe care în anii `70 Ceauşescu a indicat locul unde a fost construitã Centrala Nuclearelectrica se va amenaja o terasã. Aceasta este cel puţin intenţia Primãriei Cernavodã şi a reprezentanţilor Centralei Nuclearelectrica, cei care susţin cã astfel de proiecte nu sunt strãine altor ţãri. Tot dupã modelul altor state, la sediul Primãriei Cernavodã au fost puse ieri bazele înfiinţãrii unei Asociaţii a localitãţilor cu utilitãţi nucleare.

În contextul Simpozionului Naţional de Informare a Publicului NucInfo'Day 2012, ce se desfãşoarã în perioada 11-13 noiembrie la Cernavodã, s-a vorbit şi despre construirea depozitului de deşeuri radioactive de la Saligny.

Dacã la aţii se poate, la noi de ce nu?


cernavoda_CNE_Cernavoda.jpgVisul atomic al lui Ceauşescu a prins contur. Astãzi noi visuri tind sã devinã realitate la Cernavodã. Primarul Gheorghe Hânsã le-a propus recent celor de la Centrala Nuclearelectrica sã amenajeze în vecinãtatea unitãţii nucleare o terasã. Urmând modelul altor ţãri, care au inclus deja în circuitul turistic centralele nucleare şi ţinând cont de sugestiile venite din partea cetãţenilor interesaţi sã viziteze centrala, primarul Gheorghe Hânsã le-a expus celor de la Centrala Nuclearelectrica ideea construirii unei terase în vecinãtatea unitãţii. Potrivit primarului, rãmâne acum ca reprezentanţii Nuclearelectrica sã gãseascã spaţiul în care va fi ridicat foişorul. Hânsã susţine cã se vrea amenajarea lui în zona dinspre centralã spre viitorul depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive de la Saligny. De dorit este ca terasa sã fie construitã pe dealul de pe care în anii `70 Ceauşescu a indicat locul unde se şi aflã astãzi Centrala Nuclearelectrica. Primarul Gheorghe Hânsã apreciazã cã de pe deal poate fi vãzutã în toatã splendoarea ei întreaga clãdire a Centralei Nuclearelectrica.

De fapt, prin amenajarea terasei se va reuşi crearea unui punct de vizitare extern, a subliniat Hânsã. „Foarte mulţi turişti, care au puţin timp la dispoziţie, ne sunã şi ne roagã sã le permitem vizitarea centralei, fãrã a mai fi obligaţi sã-şi decline identitatea şi urmeze proceduri standard care necesitã timp. Aşa ne-a venit ideea construirii unei terase. Proiecte similare au fost puse în practicã şi în alte ţãri", a declarat ieri primarul oraşului Cernavodã, Gheorghe Hânsã.

Opt localitãţi din ţarã cu utilitãţi nucleare au pus bazele unei asociaţii

Noi proiecte, şi nu doar cu caracter turistic, precum cel cu terasa de la centralã, prind contur la Cernavodã. La sediul Primãriei Cernavodã au fost puse ieri bazele unei Asociaţii a localitãţilor cu utilitãţi nucleare. Au încuviinţat formarea asociaţiei reprezentanţii oraşului Crucea din Suceava, de unde Centrala Nuclearelectrica procurã minereul de uraniu, cei din Piteşti, de la Cernavodã, Saligny, Mãgurele, Râmnicu Vâlcea, Mioveni - unde existã un reactor nuclear şi un centru de cercetare în domeniul nuclear - şi cei de la fabrica de apã grea de la Halânga, din judeţul Caraş-Severin. „Singuri suntem slabi, Cernavodã a pierdut câteva bãtãlii şi din cauza strategiei slabe", a afirmat Hânsã, precizând cã era necesarã crearea unei asociaţii care sã reprezinte interesele celor din domeniul nuclear.

Depozitul de deşeuri radioactive, în atenţia localnicilor din Saligny

Lucrurile nu stagneazã nici în privinţa construirii depozitului de deşeuri radioactive de la Saligny. „Consultarea populaţiei în aceastã privinţã continuã. Este un proces mai lung, un proces de acceptare de cãtre localnici a acestui obiectiv. Lunar sunt analizate diversele propuneri şi sugestii ale localnicilor din Saligny în vederea construirii depozitului de deşeuri radioactive", a menţionat Hânsã.

La nivelul oraşului Cernavodã, primarul Gheorghe Hânsã a precizat cã se implicã în vederea amenajãrii centrului pentru tineret şi copii şi finalizãrii termoficãrii pentru toate familiile din localitate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța Infracțiuni rutiere, constatate de polițiști

23 Apr 2024 364

Firme Constanța CL Cernavodă preia rolul de asociat unic în Utilităţi Publice-Gospodăria Comunală SRL

22 Apr 2024 431

Licitații Constanța Spații verzi și locuri de joacă modernizate la Cernavodă. Cine execută contractul (DOCUMENT)

22 Apr 2024 372

Licitații Constanța Achiziție de peste jumătate de milion de lei făcută de Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

22 Apr 2024 460

Doi copii din Cernavodă au fugit de acasă pentru a se plimba singuri din municipiul Constanța! Mama minorilor, sancționată de polițiști

21 Apr 2024 650

Fotbal Liga a 3-a Gloria Băneasa s-a impus în prelungiri în duelul cu Axiopolis Cernavodă

21 Apr 2024 661

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 748

Constanța Miercuri a fost cel mai cald din țară! Temperaturile au scăzut și cu 20 de grade Celsius

18 Apr 2024 363

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 452

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a încheiat un contract cu o firmă din Medgidia. La mijloc sunt 18.000 de euro (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 2283

Depistați cu droguri în Cernavodă, județul Constanța (FOTO)

14 Apr 2024 559

Liga a 3-a Axiopolis Cernavodă a învins liderul din play-out, Recolta Gheorghe Doja. Gloria Băneasa, victorie după un meci nebun!

14 Apr 2024 1566

Cumpărări directe Constanța Tribună pe structură metalică achiziționată de CS Axiopolis Cernavodă (DOCUMENT)

12 Apr 2024 579

Cumpărări directe Constanța Primăria Cernavodă investește în servicii de proiectare pentru amenajarea unei bretele de legătură în cartierul Prund (DOCUMENT)

12 Apr 2024 633

Județul Constanța Pescuit ilegal pe fluviul Dunărea între orașul Hârșova și satul Vadu Oii (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 411