Deficienţe constatate de inspectorii Camerei de Conturi în conturile primăriei Ghindărești din județul Constanța

 
  • Camera de Conturi Constanța a derulat în perioada 29.06.2020 – 31.07.2020 o acțiune de audit asupra conturilor anuale de execuție la nivelul UAT comuna Ghindărești
  • Au fost înregistrate în mod eronat pe cheltuieli fapt ce a condus la subevaluarea activului net al unității administrativ teritoriale cu suma de 734.567 lei.
  • La Școala Gimnazială „S.A. Esenin” Ghindărești s-a constatat că bunuri de natura mijloacelor fixe în valoare de 5.793 lei au fost înregistrate în mod eronat
  • Lucrătorii Camerei de Conturi au evidențiat efectuarea de plăți nelegale pentru drepturi de natură salarială în sumă totală de 11.878 lei reprezentând indemnizație de hrană acordată unor funcționari publici

Camera de Conturi Constanța a derulat în perioada 29.06.2020 – 31.07.2020 o acțiune de audit asupra conturilor anuale de execuție la nivelul UAT comuna Ghindărești.

Inspectorii Camerei de Conturi au identificat faptul că la elaborarea și fundamentarea proiectului de buget pe anul 2019, precum și autorizarea, legalitatea și necesitatea modificărilor aduse bugetului aprobat, obiectivul de investiții „întreținere/reparații drumuri comunale” a fost cuprins în programul de investiții publice în condițiile în care documentația tehnico-economică nu a fost aprobată de autoritatea deliberativă.
În ceea ce privește exactitatea și realitatea situațiilor finaciare, au fost înregistrate în mod eronat pe cheltuieli fapt ce a condus la subevaluarea activului net al unității administrativ teritoriale cu suma de
734.567 lei.
La Școala Gimnazială „S.A. Esenin” Ghindărești s-a constatat că bunuri de natura mijloacelor fixe în valoare de 5.793 lei au
fost înregistrate în mod eronat în evidența financiar-contabilă ca fiind de natura obiectelor de inventar.
Din punct de vedere al modului de stabilire,
evidențiere și urmărire a încasării veniturilor
bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege, inspectorii au relevat nestabilirea, neurmărirea și neîncasare, în toate cazurile, a
impozitului pe mijloacele de transport pe apă în valoare de 288 lei.

La capitolul calitatea gestiunii economico-financiare, lucrătorii Camerei de Conturi au evidențiat efectuarea de plăți nelegale pentru drepturi de natură salarială în sumă totală de 11.878 lei reprezentând indemnizație de hrană acordată în luna decembrie 2018 și
indemnizație de hrană plătită unor funcționari publici ale căror venituri salariale lunare acordate în perioada ianuarie – noiembrie 2019 au depășit nivelul indemnizației lunare a
viceprimarului și efectuarea de plăți nelegale de 23.207 lei pentru drepturi salariale câștigate în instanță urmare modului defectuos de

punere în aplicare a prevederilor sentințelor civile, de actualizare a sumelor cu coeficientul de inflație și de calcul a dobânzii legale.
Plata nelegală a compensației pentru concediul de odihnă neefectuat de către asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav a condus la efectuarea de plăți nelegale de
24.722 lei determinate ca diferență între venitul salarial rezultat din plata compensației concediului de odihnă neefectuat și indemnizația netă datorată persoanei cu

handicap pe perioada acordării concediului de odihnă asistentului personal.
În procesul de planificare al achizițiilor publice aferente obiectivului de investiții „întreținere/reparații drumuri comunale”, autoritatea contractantă a divizat contractul de
achiziții publice în mai multe contracte distincte de valoare mai mică cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire.
Lichidarea, ordonanțarea și plata de cheltuieli nelegale în sumă de 24.777 lei determinate de calculul eronat al contribuției asiguratorii de muncă, cheltuielilor indirecte și profitului pentru lucrări de întreținere/reparații strada Pescarilor, tronson 1 din localitatea Ghindărești.
 

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate

 
 - Bunurile de natura obiectelor de inventar, mijloacelor fixe, investițiilor în curs și activelor
financiare au fost stornate din conturile de cheltuieli și înregistrate corect în conturile de obiecte de inventar, mijloace fixe și investiții în curs.
 
-  În timpul auditului Școala Gimnazială „S.A. Esenin” Ghindărești a stornat bunurile de natura mijloacelor fixe din conturile de obiecte de inventar și le-a înregistrat corect în evidența financiarcontabilă.
 
- În timpul acțiunii de audit financiar au fost emise înștiințări către contribuabilii ce datorează impozit pe mijloacele de transport pe apă.
 
- În timpul acțiunii de audit financiar au fost întocmite angajamente de plată pentru recuperarea drepturi de natură salarială acordate nelegal.
 
- În timpul acțiunii de audit financiar au fost întocmite angajamente de plată pentru recuperarea plăților nelegale rezultate din modul defectuos de punere în aplicare a prevederilor sentințelor civile referitoare la drepturi salariale câștigate în instanță.
 
 - În timpul acțiunii de audit financiar, executantul lucrărilor de întreținere/reparații strada Pescarilor, tronson 1 din localitatea Ghindărești a emis factură storno în valoare de 24.777 lei și a virat suma în contul UATC Ghindărești, vezi secțiunea "documente".
 

Concluziile auditului financiar

 
Opinia exprimată a fost o opinie contrară deoarece, din cauza efectelor denaturărilor semnalate și prezentate în situațiile financiare în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanța financiară a UATC Ghindărești la 31 decembrie 2019, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.
 
 

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi

 
 
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor și organizarea evidenței contabile.
Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul adjunct al Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 565

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 639

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 356

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1966

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 722

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 600

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 705

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 780

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2682

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1247

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1625

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 856