Descoperiri arheologice nepreţuite Teritoriul actual al comunei Grădina, leagănul unei civilizaţii străvechi

Tărâmul dintre Dunăre şi Mare este încărcat de istorie. Nu puţini sunt pasionaţii de arheologie care vin din colţuri îndepărtate ale României tocmai pentru a căuta urmele civilizaţiilor străvechi ce au călcat pe acest pământ binecuvântat înaintea noastră. Dobrogea este unul dintre locurile în care se poate spune că îşi are începuturile istoria poporului român.
 
În ceea ce priveşte moştenirea cultural-arheologică, zona Rezervaţiei Naturale Cheile Dobrogei este recunoscută printr-un trecut istoric unic în România. Aflată în inima comunei Grădina, este unul dintre acele locuri care poartă urmele înaintaşilor noştri încă din cele mai vechi timpuri. După ani întregi de cercetări, semnele unei strălucite civilizaţii care a locuit aici în urmă cu mii de ani au fost aduse la suprafaţă. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a deschis, la sfârşitul săptămânii trecute, expoziţia „Amprentele civilizaţiei Hamangia“, cuprinzând descoperiri de la aşezarea eneolitică de la Cheia, comuna Gradina. Vizitatorii sunt invitaţi, astfel, pe urmele Gânditorului.

 Săpăturile au scos la iveală comori antice


„Din 2001, au fost reluate cercetările arheologice la Cheile Dobrogei, cercetări începute de Vasile Pârvan în urmă cu 90 de ani. De atunci s-au făcut descoperiri foarte importante, o mulţime de obiecte care au fost acum expuse la Muzeul de Istorie din Constanţa: unelte, obiecte de veşmânt, bijuterii unice şi opere de artă, vase şi idoli. Valoarea lor este inestimabilă, nepreţuită. Cercetătorul ştiinţific al MINAC Valentina Voinea a fost cea care a continuat aceste lucrări în satul Cheia. Sprijinul a venit în principal de la Ministerul Cultelor, dar şi noi, Primăria şi Consiliul Local Grădina, i-am ajutat cum am putut. I-am sprijinit cu utilaje şi cazare atunci când au avut nevoie. Dacă aveam un buget mai mare, puteam să alocăm şi noi fonduri pentru cercetare, însă banii sunt... aşa cum sunt“, a declarat primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.

Muzeu de istorie la Grădina vechi de peste 30 de ani

Şefa administraţiei locale de la Grădina a mai spus că şi în comuna în fruntea căreia se află este amenajat un muzeu. „În curtea şcolii din Grădina există o încăpere amenajată ca muzeu încă de acum mai bine de 30 de ani. Profesorul de istorie Anghel Bardac a fost cel care a depus suflet pentru ca în comună să existe un astfel de muzeu de istorie al satului. Se găsesc aici unelte de agricultură vechi, războaie de ţesut, veşminte, articole de podoabă şi alte lucruri care, pentru cei mai tineri, sunt deja străine“, a adăugat Gabriela Iacobici. Primarul mai spune că şi-ar dori ca acest muzeu să devină mai vizibil şi să primească vizitatori, însă, pentru acest lucru. trebuie făcută o investiţie pe care bugetul local încă nu o poate suporta.

Pregătiri pentru hram şi pentru Ziua Şcolii

În altă ordine de idei, şefa autorităţii locale de la Grădina spune că, în această perioadă, se fac ultimele pregătiri pentru hramul bisericii din localitate. „Biserica din Grădina poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru această sărbătoare, Primăria şi Consiliul Local se vor implica, deşi toate cheltuielile sunt suportate din sponsorizări de la oamenii cu suflet mare ai locului. Vom face sărmăluţe şi pacheţele pe care le vom împărţi semenilor marţi (n.r. 14 octombrie), după slujba de sărbătoare. Tot marţi, de Sfânta Parascheva, este şi Ziua Şcolii, aşadar vom avea şi copiii alături de noi“, a mai spus primarul Gabriela Iacobici.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.