Despre dubla măsură în Primăria Constanța! Consilierii USR acuză exproprieri alese pe sprânceană

  • A trecut un de când consilierii și viceprimarul USR, Florin Cocargeanu au semnat și depus un referat de aprobare către primarul Vergil Chițac pentru exproprierea terenurilor de la Lupoaică și transformarea acestora în parc
  • Documentul este în continuare ignorat chiar dacă primarul Chițac l-a văzut și chiar a scris :„Aprob introducerea pe Ordinea de zi a Consiliului Local cu urmarea procedurilor“
  • În ultima ședință de Consiliu din acest an a fost supus aprobării proiectul de hotărâre prin care a fost aprobată declanșarea procedurii de expropriere a unui teren din zona Tomis Nord (230 mp) pentru construirea unui parc
  • Gestul primarului demonstrează că pentru exproprierea altor terenuri se poate „parcurge procedura“,însă când vine vorba despre terenurile de la Lupoaică și proprietarii acestora, exproprierea devine un subiect tabu, mai ales dacă este un demers al USR Constanța
 

Se împlinește aproape un an de când consilierii și viceprimarul USR, Florin Cocargeanu au semnat și depus un referat de aprobare către primarul Vergil Chițac pentru exproprierea terenurilor de la Lupoaică și transformarea acestora în parc, vezi referatul în secțiunea „documente”.
 
„Un an de când documentul este complet ignorat, deși primarul Chițac l-a văzut și chiar a scris în partea din dreapta sus (foto) „Aprob introducerea pe Ordinea de zi a Consiliului Local cu urmarea procedurilor“.

Iată că nici până astăzi nu am primit un răspuns despre soarta terenului pe care se ridică o clădire privată și în jurul căruia domnul Chițac făcea campanie electorală”, susțin reprezentanții USR.
 
Asta, în condițiile în care în ședința Consiliului Local de ieri, 28 decembrie 2021, când l-au întrebat despre referatul depus de pe 26 ianuarie 2021, primarul a minimalizat importanța documentului și a demersului USR, numindu-l „simplă depunere a unei cereri“, evitând să ofere un răspuns concret despre proiectul de expropriere a terenului de o importanță majoră pentru comunitate datorită patrimoniului arheologic pe care îl conține.
 


„Întrebarea mea a venit în contextul proiectului de hotărâre prin care a fost aprobată declanșarea procedurii de expropriere a unui teren din zona Tomis Nord (230 mp) pentru construirea unui parc, fiind interesat să aflu de ce aparatul domnului primar nu a mai întreprins nimic într-o speță similară dar cu o relevanță urbanistică mult mai mare. „Nu are niciun fel de importanță părerea mea! Trebuie să parcurgem o procedură“, a fost răspunsul sec al primarului. Așadar, se pare că pentru exproprierea altor terenuri și despăgubirea proprietarului se poate „parcurge procedura“, chiar cu prioritate, însă când vine vorba despre terenurile de la Lupoaică și proprietarii acestora, exproprierea devine un subiect tabu - mai ales dacă este un demers al USR Constanța.

Primar Vergil Chițac nu doar că ignoră obligația pe care o are prin lege de a oferi un răspuns, ci și obligația morală pe care o are față de voturile pe care unii dintre constănțeni i le-au dat tocmai datorită așa-zisei implicări a asociației sale, Constanța Altfel, în campania făcută pe seama exproprierii terenului respectiv. Iată că acum, domnul Chițac nu mai face niciun „lanț uman“, nu mai face nimic.


Din păcate, tratamentul preferențial de care primarul a dat dovadă în gestionarea propunerii proiectului de expropriere de la Lupoaică reprezintă motivul din cauza căruia nu s-a reuşit blocarea din timp a începerii construcțiilor din zonă.

Asta se întâmplă când interesele şi orgoliile politice sunt mai presus de interesele constănțenilor iar tratamentul discriminatoriu primează”, spune Dumitru Caragheorghe, consilier local și președintele USR Constanța.
 
PRECIZĂRI:
         
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Cine răspunde? În ultima ședință a Consiliului Local, Mirabela Călin, secretarul municipiului Constanța a încălcat Codul Administrativ și Regulamentul de funcționare al CLM
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii va avea un nou președinte. Cine a primit atribuții de director științific?

28 May 2022 732

Când se întrunește Comisia de estetică urbană și ce proiecte sunt pe ordinea de zi?

28 May 2022 573

Consiliul Local Municipal înființează un nou SRL care va prelua activele Electrocentrale Constanța SA și centralele de bloc (DOCUMENT)

28 May 2022 823

USR Constanța, acuzații grave. Un proiect de CLM „a fost strecurat mișelește de primarul Chițac. Constănțenii s-ar putea trezi cu o stradă chiar pe taluzul plajei Modern“! (DOCUMENTE)

27 May 2022 1927

Consilierii locali constănțeni, chemați să aprobe noi repartiții în blocurile ANL. Cine sunt beneficiarii? (DOCUMENT)

26 May 2022 672

Bugetarea participativă la nivelul județului Constanța nu a primit votul aleșilor județeni. Se cere o analiză mai atentă și aprofundată

26 May 2022 626

Consilierii locali constănțeni sunt chemați să respingă Planul Urbanistic Zonal inițiat de investitorul Ion Maticiuc în zona Pescărie, stațiunea Mamaia

25 May 2022 902

Fotbalul și oina primesc fonduri publice nerambursabile de la Consiliul Județean Constanța (Document)

23 May 2022 791

Președintele CJC are un nou reprezentant în Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (Document)

23 May 2022 773

Rectificare de buget la Primăria Constanța. Chițac taie bani de la servicii și dezvoltare publică pentru plata combustibililor și facturilor la energie (DOCUMENT)

20 May 2022 1033

Eurovelo 6 „De la Atlantic la Marea Neagră”, va traversa județul Constanța. Consiliul Județean are la dispoziție 40 de zile pentru a identifica terenurile acestui traseu

19 May 2022 3413

Primăria Constanța reajustează prin intermediul Consiliului Local solicitarea formulată către Ministerul Dezvoltării pentru finanțarea construcției bulevardul Madrid

18 May 2022 875

MDLPA oferă fonduri autorităţilor locale. Astăzi de deschide apelul pentru construcţia a peste 5.500 de locuinţe pentru tineri

16 May 2022 781

Ce a constatat Curtea de Conturi a României în urma controlului efectuat la Primăria Nicolae Bălcescu? (DOCUMENT)

16 May 2022 976

Gratuitate pe timpul nopții și abonamente pentru toate zonele. Ce alte modificări va avea Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța ?

14 May 2022 9520