Dezbatere cu scântei privind regulamentul taximetriei din municipiul Constanţa (galerie foto)


În data de 4 noiembrie 2019, aproximativ 300 de administratori de firme de taxi şi taximetrişti s-au adunat în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a participa la dezbaterea publică pentru regulamentul privind desfăşurarea activităţii de taxi în municipiul Constanţa.


Din partea municipalităţii, au participat viceprimarul Dumitru Babu şi George Szekely, din fruntea Poliţiei Locale Constanţa, cât şi reprezentanţi ai direcţiilor Primăriei Constanţa, direct interesaţi de regulament. Din partea taximetriştilor a fost prezent şi Lică Neagu, preşedintele COTAR Constanţa.


Potrivit lui Lică Neagu, conform discuţiilor purtate cu autorităţile locale, ar putea fi reduse aproximativ 600 de licenţe din numărul total de 1.780, cate sunt acum la Constanţa. Pentru a se menţine raportul de patru la mia de locuitori, ar urma să rămână 1.262 de taximetrişti cu licenţă, lucru aspru criticat de aceştia. Ei consideră că ar trebui să fie aproximativ 1.600 de licenţe. Pe lângă aceasta, se doreşte disciplinarea şoferilor.


Rând pe rând, taximetriştii au luat cuvântul, zeci de persoane fiind înscrise pentru a lua cuvântul şi a veni cu propuneri pentru forma finală a regulamentului.


Ce probleme au fost expuse


Pe lângă principala problemă legată de numărul de taximetre licenţiate, taximetriştii constănţeni au punctat şi faptul că numărul de staţii de taxi s-au micşorat. „Cu ce ajută vreun punct din regulament să nu se schimbe tariful?”, îl întreabă un administrator de firmă de taxi pe viceprimar. Dumitru Babu a răspuns la o serie mai lungă de întrebări ale taximetristului prin rugămintea de a se gândi şi la responsabilităţile administratorilor de firme de taxi cu privire la angajaţi.


Un alt administrator nu înţelege de ce trebuie să fie adusă maşina de taxi la primărie pentru a fi licenţiată, dacă a fost deja prezentată la Registrul Auto Român şi autorizată, iar viceprimarul a spus că între RAR şi Primărie starea autoturismului se poate schimba radical. Iar un alt taximetrist a spus că nu i se pare corect să existe firme fantomă, neautorizate, cu embleme false pe maşini, care să scape nesancţionate, în timp ce unii taximetrişti au fost amendaţi de Poliţia Locală pentru că nu era vizibilă sigla municipalităţii pe vehicul.



De asemenea, Sorin Coadă, de la RBT Taxi, a luat cuvântul şi a venit cu o listă de cerinţe ce vizau modificarea mai multor puncte din regulament, una dintre ele fiind ca numărul de licenţe să nu fie scăzut cu 600. El a adăugat că, potrivit regulamentului, între zona din faţă şi canapeaua din spate a autoturismului ar trebui să existe un despărţitor. ANR nu a autorizat nicio maşină cu perete despărţitor pe teritoriul României.

 

Proteste şi instanţă



„Mă bucur că îi doare pe taximetrişti, asta înseamnă că îi afectează. Eu m-am înscris ultimul la cuvânt pentru a concluziona şi a aduce argumente legale. O să îl felicit pe domnul viceprimar că nu cunoaşte legea, dar nu e nimic, că îl ajutăm. Eu, care am lucrat la lege, ştiu, căci eu am băgat termenul de patru la mia de locuitori, dar am mai băgat şi un alt articol - se poate stabili numărul de licenţe prin confecţionarea unui studiu sau prin negociere cu asociaţii profesionale, adică cu mine. De aia m-am băgat acolo. Nu ne convine faptul că suntem condiţionaţi de datoriile şoferilor. Ce treabă avem cu datoriile unui angajat?”, a punctat Lică Neagu.


De asemenea, taximetrele „pirat” sunt luate în vizor de poliţişti, iar o discuţie va fi purtată de către Lică Neagu şi forţele de ordine din municipiu pentru a-i elimina de pe şosele.
„Aici este problema poliţiei rutiere, cu privire la taximetriştii pirat. Adică, peste trei zile, vom avea o întâlnire comună cu Poliţia Locală şi cu domnul Ciprian Sobaru, în care să ne conectăm forţele pentru a-i elimina pe taximetriştii pirat”, a mai spus preşedintele COTAR Constanţa. De asemenea, Lică Neagu a precizat că dacă regulamentul va intra la vot în Consiliul Local fără modificările cerute de ei, vor demara ample proteste şi vor ataca în contencios-administrativ anularea acestuia.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 361

Dispută între Ministerul Educaţiei, profesori şi părinţi pe tema supravegherii video în şcoli

05 Apr 2024 576

Horoscop pentru vineri, 29 martie 2024. Sunt multe provocări în plan amoros pentru una dintre zodii

29 Mar 2024 683

Dezbatere publică, la APM Constanța Eolenerg Project SRL va construi o centrală electrică eoliană în comuna Săcele

19 Mar 2024 517

Rezultatul informării și consultării PUZ, iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa

19 Mar 2024 887

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 790

Modificarea OUG ce prevede plafonarea prețurilor la energie, în dezbatere publică. Ce propune Ministerul Energiei

15 Mar 2024 515

Modificări importante în Codul Rutier! Proiectul, adoptat tacit de Senat! Amplasarea radarelor, semnalată conducătorilor auto

05 Mar 2024 710

Uniunea Democrată Turcă din România Ediția cu numărul 20 a simpozionului „Implicarea femeii turce în societatea contemporană” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 886

Constanța Celco SA extinde zona de exploatare la cariera Tașaul-Corbu. Când are loc dezbaterea publică?

12 Feb 2024 713

Când are loc dezbaterea publică a PUZ-ului iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

10 Feb 2024 1075

Universitatea Ovidius Constanța organizează o dezbatere cu tema diseminării rezultatelor cercetării din domeniul medical

09 Feb 2024 584

LIVE TEXT. Constanța Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 945

Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia

04 Feb 2024 719

Noua Casă 2024 Iată care e propunerea pentru Plafonul de garanții

25 Jan 2024 502