Administratie locala

Dezbatere cu scântei privind regulamentul taximetriei din municipiul Constanţa (galerie foto)


În data de 4 noiembrie 2019, aproximativ 300 de administratori de firme de taxi şi taximetrişti s-au adunat în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a participa la dezbaterea publică pentru regulamentul privind desfăşurarea activităţii de taxi în municipiul Constanţa.


Din partea municipalităţii, au participat viceprimarul Dumitru Babu şi George Szekely, din fruntea Poliţiei Locale Constanţa, cât şi reprezentanţi ai direcţiilor Primăriei Constanţa, direct interesaţi de regulament. Din partea taximetriştilor a fost prezent şi Lică Neagu, preşedintele COTAR Constanţa.


Potrivit lui Lică Neagu, conform discuţiilor purtate cu autorităţile locale, ar putea fi reduse aproximativ 600 de licenţe din numărul total de 1.780, cate sunt acum la Constanţa. Pentru a se menţine raportul de patru la mia de locuitori, ar urma să rămână 1.262 de taximetrişti cu licenţă, lucru aspru criticat de aceştia. Ei consideră că ar trebui să fie aproximativ 1.600 de licenţe. Pe lângă aceasta, se doreşte disciplinarea şoferilor.


Rând pe rând, taximetriştii au luat cuvântul, zeci de persoane fiind înscrise pentru a lua cuvântul şi a veni cu propuneri pentru forma finală a regulamentului.


Ce probleme au fost expuse


Pe lângă principala problemă legată de numărul de taximetre licenţiate, taximetriştii constănţeni au punctat şi faptul că numărul de staţii de taxi s-au micşorat. „Cu ce ajută vreun punct din regulament să nu se schimbe tariful?”, îl întreabă un administrator de firmă de taxi pe viceprimar. Dumitru Babu a răspuns la o serie mai lungă de întrebări ale taximetristului prin rugămintea de a se gândi şi la responsabilităţile administratorilor de firme de taxi cu privire la angajaţi.


Un alt administrator nu înţelege de ce trebuie să fie adusă maşina de taxi la primărie pentru a fi licenţiată, dacă a fost deja prezentată la Registrul Auto Român şi autorizată, iar viceprimarul a spus că între RAR şi Primărie starea autoturismului se poate schimba radical. Iar un alt taximetrist a spus că nu i se pare corect să existe firme fantomă, neautorizate, cu embleme false pe maşini, care să scape nesancţionate, în timp ce unii taximetrişti au fost amendaţi de Poliţia Locală pentru că nu era vizibilă sigla municipalităţii pe vehicul.


De asemenea, Sorin Coadă, de la RBT Taxi, a luat cuvântul şi a venit cu o listă de cerinţe ce vizau modificarea mai multor puncte din regulament, una dintre ele fiind ca numărul de licenţe să nu fie scăzut cu 600. El a adăugat că, potrivit regulamentului, între zona din faţă şi canapeaua din spate a autoturismului ar trebui să existe un despărţitor. ANR nu a autorizat nicio maşină cu perete despărţitor pe teritoriul României.
 

Proteste şi instanţă„Mă bucur că îi doare pe taximetrişti, asta înseamnă că îi afectează. Eu m-am înscris ultimul la cuvânt pentru a concluziona şi a aduce argumente legale. O să îl felicit pe domnul viceprimar că nu cunoaşte legea, dar nu e nimic, că îl ajutăm. Eu, care am lucrat la lege, ştiu, căci eu am băgat termenul de patru la mia de locuitori, dar am mai băgat şi un alt articol - se poate stabili numărul de licenţe prin confecţionarea unui studiu sau prin negociere cu asociaţii profesionale, adică cu mine. De aia m-am băgat acolo. Nu ne convine faptul că suntem condiţionaţi de datoriile şoferilor. Ce treabă avem cu datoriile unui angajat?”, a punctat Lică Neagu.


De asemenea, taximetrele „pirat” sunt luate în vizor de poliţişti, iar o discuţie va fi purtată de către Lică Neagu şi forţele de ordine din municipiu pentru a-i elimina de pe şosele.
„Aici este problema poliţiei rutiere, cu privire la taximetriştii pirat. Adică, peste trei zile, vom avea o întâlnire comună cu Poliţia Locală şi cu domnul Ciprian Sobaru, în care să ne conectăm forţele pentru a-i elimina pe taximetriştii pirat”, a mai spus preşedintele COTAR Constanţa. De asemenea, Lică Neagu a precizat că dacă regulamentul va intra la vot în Consiliul Local fără modificările cerute de ei, vor demara ample proteste şi vor ataca în contencios-administrativ anularea acestuia.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APM Constanţa anunţă Dezbatere publică pentru imobilul de 15 etaje ridicat de MCF Construct 2000 SRL

14 Nov 2019 211

Viorica Dăncilă, declarații la sediul PSD. Îi dă replica președintelui Iohannis

13 Nov 2019 432

Dezbatere publică la Primăria Constanţa pentru construirea unei biserici pe strada Munţii Tatra din Palas

08 Nov 2019 594

Fără unicitatea Dobrogei, suntem mai săraci ca popor Dan Barna - „Voi deschide o dezbatere națională pentru a găsi acea soluție de reformă care se potrivește României“

06 Nov 2019 970

Conferința științifică internațională „Securitatea și apărarea între istorie, teorie și politici publice” Cine va participa la dezbatere

05 Nov 2019 362

Dezbatere publică organizată la sediul Primăriei Constanța, pentru PUZ-ul inițiat de Sigma Premium SA

04 Nov 2019 1302

Victimele de la Colectiv ar urma să primească ajutor pe viață pentru tratamente și intervenții (document)

01 Nov 2019 565

Concesionarea pe 30 de ani a unui teren către SC Mig 2000 SRL, în dezbatere în Consiliul Local Municipal Constanța (document)

31 Oct 2019 761

Anunț de ultimă oră. Pensiile militare vor crește de la anul. Iată proiectul aflat în dezbatere publică (document)

31 Oct 2019 11292

Unitățile școlare din județul Constanța – pilot în monitorizarea segregării școlare (galerie foto)

30 Oct 2019 1169

Decizia Curții Constituționale este definitivă. Sunt vizați proprietarii de câini

29 Oct 2019 2581

Dezbatere publică, organizată de APM Constanța, pentru investiția imobiliară a investitorilor Decebal și Maria Tapangea

26 Oct 2019 365

Dispar 600 de licențe. Câte taxiuri vor circula, în Constanța, după aprobarea regulamentului

26 Oct 2019 1235

Se modifică HCL prin care se finanțează de la bugetul municipiului Constanța activitățile sportive (documente)

26 Oct 2019 288

Dezbatere publică organizată de Primăria Constanța. Pe ordinea de zi, serviciul de transport în regim de taxi

25 Oct 2019 840