Din ce vor trăi pensionarii Mazăre și Constantinescu?!

Recentul normativ adoptat de plenul Senatului, for decizional în acest caz, care reglementează acordarea de pensii specile (n.r. ”indemnizație pentru limită de vârstă” cum este stipulată în proiectul legislativ adoptat) pentru aleșii locali, le asigură un venit lunar frumușel primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Practic, vorbim despre un regim preferențial care se aplică parlamentarilor, dar și aleșilor din administrația publică locală, odată ajunși la vârsta pensionării.
 
Proiectul legislativ, care tocmai a primit girul Parlamentului, are și nu prea piedici în calea ”siguranței financiare” a aleșilor locali care au condus comunitățile. Asta pentru că ei ar putea risca să nu-și primească pensia specială doar dacă, la vârsta pensionării, vor fi realeși pe funcție sau au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă, fapte pe care să le fi săvârșit când, se presupune că, reprezentau intereselor celor care i-au ales pe funcții și munceau în folosul comunității. De remarcat este și faptul că, dacă au delapidat , au deturnat fonduri sau au fost condamnați pentru abuz în serviciu…asta nu mai contează la acordarea remunerației speciale.

Condiții și calcule

Cum faci să beneficiezi de pensie specială de pe urma muncii în în administrația publică locală? Nimic mai simplu: trebuie să ai în CV minimum un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean. Calculul cuantumului pensiei speciale este simplu: în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută, în plată în momentul solicitării pensiei, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Mai mult, această pensie vine ca un ”bonus” la celelalte venituri pe care le-ar avea alesul respectiv, indiferent de cuantumul lor. Singurul obstacol ar putea fi reprezentat de o posibilă promovare a alesului în Parlament. Adică, dacă ajunge parlamentar, atunci va trebui să opteze pentru una dintre cele două pensii speciale de care ar putea beneficia la bătrânețe.

Mulți beneficiari cu…notorietate

Nume sonore se vor regăsi pe lista bătrânilor cu pensii speciale după o muncă asiduă în administrația publică locală. Printre acestea și cel al ”simplului cetățean” (acum!) și fost edil șef al municipiului Constanța, Radu Mazăre. El ar fi putut primi o pensie specială mai mare dacă apuca să-și ducă la bun sfârșit și cel de-al patrulea mandate de primar. Cum a demisionat din funcție în primăvara acestui an, Mazăre ar putea primi pensia specială calculată doar pentru trei mandate duse la bun sfârșit.

Totul va fi posibil și dacă nu va fi condamnat definitiv în vreunul dintre dosarele în care este cercetat în instanță. Cât a fost la cârma Primăriei Constanța, Radu Mazăre primea, potrivit declarațiilor de avere postate pe site-ul oficial al instituției, în jur de 2.600 lei/lunar. Calculele efectuate pe această sumă ne indică faptul că, la vârsta pensionării, Radu Mazăre ar urma să primească o pensie specială de circa 3.000 de lei impozabili.

Citește și:

Mazăre, Strutinsky şi vicele Gabi Stan, judecaţi de un fost magistrat din Constanţa. Iată cine este şi ce avere are! (documente)
 
Exclusiv! Calcul DNA
Radu Mazăre, în rolul inculpatului pentru a treia oară - prejudiciu de aproape 45 de milioane de euro (rechizitoriu + referat DNA)

Prietenul și fostul său coleg de partid, Nicușor Daniel Constantinescu, are și el ghinion. Ar fi putut primi pensie specială măcar pentru trei mandate de președinte al Consiliului Județean Constanța. Însă, ultimul mandat pare a fi compromis dacă instanța va continua să păstreze controlul judiciar sau vom asista la o decizie definitivă în dosarul în care, în primă instanță, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Dacă situația lui Constantinescu va lua o altă turnură, președintele CJC ar putea fi beneficiarul unei pensii speciale în cuantum de peste 4.500 lei.

Citește și:

Judecătorii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase îl ţin departe pe Nicuşor Constantinescu de Consiliul Judeţean

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 669

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 672

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 533

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 724

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1252

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1001

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 853

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1373

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1524

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1233

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6935

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1361

Primăria Constanța nu trebuie să achite taxa de timbru în procesul pe terenul vilei în care a stat Mazăre, a decis Tribunalul

19 Dec 2023 983

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 859

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1464