Administratie locala

Discuţii cu proprietarii. Primăria Constanţa îşi va exercita dreptul de preempţiune în condiţiile legale pentru salvarea Vilei Dalas

Primăria Constanţa a emis pe 17.04.2019 certificatul de urbanism pentru desfiinţare imobil D+P+2E, situat pe bulevardul Ferdinand nr.78. Solicitarea a fost depusă de societatea Complex Astoria. Este vorba despre un imobil construit la începutul anilor 1900 pentru un om de afaceri grec, cunoscut drept Dalas. Clădirea a fost construită în stilul neoromânesc şi este un amestec de elemente răsăritene bizantine şi motive arhitecturale şi etnografice ţărăneşti locale, precum şi de anumite modele de artă otomană şi chiar teme de renaştere italiană târzie.
 
Emblematică pentru stil, combinat cu eleganţă, clădirea care a adăpostit sediul Alianţei Franceze îşi urmează tăcută soarta pecetluită de un nelipsit investitor imobiliar. Pe timpul lui Ceauşescu, clădirea a găzduit Consulatul Libiei la Constanţa.
 
Până în 2005, în clădirea de pe strada Ferdinand nr. 78 îşi aveau sediul Alianţa Franceză şi o grădiniţă. Scoasă la mezat, dar fără prea mare publicitate, clădirea a ajuns la Viorel Done. Acesta a aplicat metoda cumperi casă de colecţie şi o laşi să moară pentru a putea ridica apoi un colos de beton şi sticlă.   
 
După data de 17 aprilie a.c., clădirea a ajuns în atenţia publicului constănţean şi a reprezentanţilor tuturor formaţiunilor politice din opoziţie, mai ales că urma şi campania electorală. La acel moment, a fost lansată şi o petiţie online pentru oprirea demolării clădirii, pe care o puteţi vizualiza AICI. 

Mai multe ONG-uri şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice din Constanţa s-au sesizat şi au trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere de clasare în regim de urgenţă ca monument istoric în cadrul unui sit urban - „Zonă Comercială Centrală” - deja clasat în lista corespunzătoare sub indicativul CT-II-s-B-02811. Cererea de clasare poate fi vizualizată AICI
 
Pentru a se ajunge la demolarea efectivă, este nevoie de un şir mai lung de avize/autorizaţii. Unul dintre cele mai importante avize este cel al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, un aviz care se pare că nu va veni. Cel puţin aşa susţine directorul Direcţiei pentru Cultură Constanţa, Magdalena Tiţă.
Beneficiarul, respectiv Complex Astoria SRL, trebuie să obţină avizele necesare. Mai devreme sau mai târziu, va ajunge să-l solicite şi pe cel de la Direcţia de Cultură.
 
Cazul Vilei Dalas a fost luat în discuţie şi în cadrul şedinţei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. „Când vom primi hârtiile de la proprietar, vom discuta cu ele pe masă. După ce vom solicita Comisiei Zonale respingerea avizului de demolare, ulterior vom declanşa şi procedura de clasare, care poate dura până la 12 luni, interval în care se instituie protecţie pentru clădire. Din acel moment, nu poate fi mutată nicio piatră”, ne-a explicat Magdalena Tiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa.
 
Dacă procedura depăşeşte un an, trebuie reluată de la zero. Odată clasat, imobilul nu va mai putea fi demolat.
 

Decebal Făgădău a discutat cu proprietarii clădirii


L-am întrebat pe primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, în ce măsură municipalitatea se poate implica în salvarea Vilei Dalas, situată pe bulevardul Ferdinand din Constanţa.  Edilul-şef ne-a răspuns că are în vedere salvarea acestei clădiri. Mai exact, a fost contactată familia Done, care deţine în prezent clădirea, şi aceasta a acceptat ca împreună cu municipalitatea să găsească o soluţie astfel încât imobilul să nu fie demolat. 
Astfel, se încearcă ajungerea la o înţelegere pentru ca imobilul să fie achiziţionat de municipalitate, prin exercitarea dreptului de preempţiune, după ce imobilul care face parte din „sit urban clasa B” şi care intră în competenţa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice va fi clasat.
 
„În momentul în care se va găsi soluţia legală, voi veni în faţa consilierilor locali ai municipiului Constanţa şi le voi cere punctul de vedere în legătură cu exercitarea acestui drept de preempţiune al municipalităţii în vederea protejării acestei clădiri”, a punctat Decebal Făgădău. 
 
Primarul a mai afirmat că, din discuţiile cu proprietarii imobilului, se pare că aceştia au ajuns să solicite autorizaţie pentru demolare, după ce în ultimii doi ani au fost frecvent sancţionaţi de Poliţia Locală pentru situaţia în care au ajuns Vila Dalas şi terenul aferent. 
Vestea buna la acest moment este că atât proprietarii, cât şi municipalitatea sunt decişi să ajungă la o înţelegere, astfel încât clădirea să nu fie demolată. 
 

Complex Astoria SRL, în datele Registrului Comerţului  


Societatea a fost înfiinţată în anul 1995 şi are sediul social în Constanţa. Firma are un capital social de 205.000 de lei, integral vărsat, fiind compus din 20.500 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Maria Done, care deţine 10.150 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 46%, şi Anica Done, care deţine 10.350 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 54%. Administratorul societăţii este Anica Done. Activitatea principală a societăţii este legată de „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“.


Citeşte şi:

Primăria Constanţa îşi va exercita dreptul de preempţiune în condiţiile legale pentru salvarea vilei Dalas

Direcţia Judeţeană pentru Cultură intră în lupta pentru salvarea Vilei Dalas din Constanţa. Ce intenţii are

Petiţie online pentru salvarea vilei Dalas de pe bulevardul Ferdinand din Constanţa

Politicienii cer administraţiei locale să salveze această clădire Primăria Constanţa a autorizat demolarea vilei Dalas, cumpărată de un om de afaceri controversat

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scenariul de coşmar! A patra licitaţie pentru reabilitarea Cazinoului, contestată. Ce spune primarul Decebal Făgădău

16 Sep 2019 986

Făgădău despre Plumb - „Va fi un comisar european nu bun, ci foarte bun!“

11 Sep 2019 416

Consiliul local al municipiului Constanța, convocare în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

09 Sep 2019 470

Elevi și profesori îndrumători, premiați de primarul municipiului Constanța pentru nota 10 la bacalaureat

03 Sep 2019 777

Aceasta este componența noului Birou Județean al PSD Constanța

30 Aug 2019 754

Felix Stroe a anunțat candidații PSD pentru Primăria Constanța și Consiliul Județean

30 Aug 2019 1018

Făgădău, preşedintele organizaţiei municipale a PSD - „Am avut unele probleme cu miniştrii lor. Nu ştiu cine e ALDE la Constanţa!“

30 Aug 2019 479

Făgădau, despre Viorica Dancilă, candidat la președinția României

29 Aug 2019 890

Primarul Constanţei, întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare (galerie foto)

29 Aug 2019 394

LIVE TEXT Şedinţă ordinară a Consiliului Local Constanţa. Mai multe proiecte pe ordinea de zi (galerie foto)

29 Aug 2019 1316

Joi, şi recordul naţional la 10.000 de metri al lui Ilie Floroiu împlineşte 41 de ani!

29 Aug 2019 1107

Constănţean de 100 de ani, premiat de primarul Decebal Făgădău

27 Aug 2019 586

Asfaltarea şi modernizarea străzilor din Constanţa continuă (galerie foto)

26 Aug 2019 467

Constănţeanul supărat Asociaţia lui Chiţac susţine că oraşul nu este în „cărți“ privind obţinerea de fonduri europene pentru modernizarea reţelelor preluate de la CET

26 Aug 2019 922

A fost convocată şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa pe luna august. 25 de proiecte. Care credeţi că sunt cele mai importante

24 Aug 2019 1149