Dragostea în timpul pandemiei de coronavirus! 24 de cupluri din Constanța s-au căsătorit în ciuda restricțiilor impuse, alții și-au amânat jurămintele, iar mulți au renunțat la eveniment


În plină pandemie generată de noul coronavirus, Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei municipiului Constanța lucrează ca într-o perioadă normală, cu măsuri de protecție sporite însă, atât pentru angajați, cât și pentru public.
Serviciul Stare Civilă face parte din Direcția Locală de Evidență a Persoanei a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 12 din 29.01.2005.
Directorul executiv al Direcției, Loredana Petrescu Gorpin, a precizat pentru ZIUA de Constanța că activitatea serviciului de Stare Civilă nu s-a mutat in online – nașteri și decese – însă au fost instituite reguli pentru public, astfel încât în sediu, nu pot intra mai mult de 4 persoane, se dezinfectează iar personalul poartă echipament de protecție. În această perioadă s-au sistat doar eliberarea duplicatelor actelor de stare civilă.
În privința căsătoriilor însă, tinerii deciși să își unească destinele nu s-au speriat de pandemie iar alții au decis să amâne evenimentul sau chiar să îl anuleze.
Astfel de la intrarea în vigoare a stării de urgență  - 16 martie a.c și până la finalul acestei luni, au fost oficiate  24 de căsătorii. Oficierea a avut loc cu luarea măsurilor de protecție. “Ofițerii de stare civilă au purtat, măști și mănuși, la fel și o parte dintre tinerii care au venit să-și unească destinele. Accesul în incintă se va face pentru maximum 8 persoane în același timp, cu obligația ca acestea să folosească substanțele dezinfectante puse la dispoziție și cu obligația păstrării distanței de 1 metru între persoane” – spune Directorul executiv al Direcției Locale de Evidență a Persoanei, Loredana Petrescu Gorpin.
Acesta a subliniat că o altă măsură de protecție a fost dezinfectarea spațiului în care a fost oficiată căsătoria după fiecare eveniment.
Dacă unii îndrăgostiți au fost dispuși să riște pentru a deveni o familie, alții și-au amânat jurămintele pentru la toamnă iar aproximativ alte 25 de cupluri au decis să renunțe la căsătoria civilă, îngrijorați de situația grea pe care o traversăm în această perioadă. “Cu toate că aveau actele depuse, majoritatea cuplurilor care aveau programate căsătoriile în lunile aprilie și mai au cam renunțat iar alții le-au amânat pentru luna septembrie. În schimb au fost mulți care anticipând probabil că se va ajunge la restricții de circulație, au depus actele la începutul lunii și au apucat să se căsătorească până pe 16 martie”, mai spune Loredana Petrescu Gorpin.
 

Reguli clare de oficiere a căsătoriei stabilite prin OM 2

 
Ordonanța militară numărul 2 adoptată prevede măsuri stricte pentru organizarea nunților, botezurilor sau înmormântărilor. Conform documentului, actele religioase pot fi oficiate de preoți doar dacă la ele participă cel mult 8 persoane. De asemenea, preoții pot împărtășii credincioșii bolnavi la domiciliul acestora.
Până la momentul acestei Ordonanțe, din dispoziția primarului Decebal Făgădău, căsătoriile se oficiau desfășura în prezența a maximum 10 persoane, cu obligația ca acestea să folosească substanțele dezinfectante puse la dispoziție anterior intrării în sala de oficieri.








 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum se face, în România, recunoaşterea paternităţii copilului din afara căsătoriei?

02 Apr 2024 513

Ziua Evidenței Persoanelor, marcată pe 24 martie Azi se împlinesc 103 ani de la înființarea oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 625

DGEP Constanța Condițiile și documentele necesare pentru oficializarea unei căsătorii

05 Mar 2024 461

Taxele pe linie de evidență a persoanelor de stare civilă pentru anul 2024, lansate în consultare publică (DOCUMENT)

20 Nov 2023 709

Toate actele de stare civilă emise în ultima sută de ani vor fi disponibile online

05 Nov 2023 1832

MAI Documentele de stare civilă vor putea fi procurate în sistem online

02 Nov 2023 835

Constanța „Irina, vrei să fii soția mea?“. Antrenorul Cristian Cojocaru se căsătorește. Vor rosti „Da!“ la Starea Civilă într-o zi specială (GALERIE FOTO)

19 Oct 2023 3418

DNA lansează „bomba“! Mai mulți directori din Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară, trimiși în judecată

19 Oct 2023 788

Constanța Campioana Alina Zaharia s-a căsătorit. „Casă de piatră și o viață frumoasă să aveți!“. Nașii aparțin și ei lumii sportului (GALERIE FOTO)

20 Aug 2023 3741

Nuntă sport Constanța Mireasa Andreea Barbu a dansat în mijlocul „hoților“ și al suporterilor cu fularul Farul Constanța la gât (GALERIE FOTO)

24 Jul 2023 6781

Ilpromar Construct SRL, trimisă în judecată de DNA! Oficial de la anchetatori

09 Jun 2023 1031

Fostul rugbyst Costi Gheară și soția sa, Maria, Miss România „De astăzi, Noah este creștin, iar noi ne-am unit în fața lui Dumnezeu“ (GALERIE FOTO)

22 May 2023 5268

Constanța. „«Da!» pentru totdeauna!“ Sărbătoarea iubirii! Campioana Mălina Milea s-a căsătorit. În curând, va deveni și mămică

01 Mar 2023 4810

Constanța Aveți acte plastificate? Sunt nule! De unde puteți obține altele (GALERIE FOTO)

09 Feb 2023 5012

Constanța Ce instituții publice muncesc în data de 2 ianuarie

30 Dec 2022 1692