DSP cere respectarea planului de conformare Se caută soluţii pentru construirea unui pavilion nou în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa este spital public de monospecialitate cu personalitate juridică, aflat în subordinea Autorităţii de Sănătate Publică a judeţului Constanţa. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa este de tip pavilionar, fiind format dintr-un ansamblu de 5 clădiri, dintre care 3 au destinaţie medicală. În celelalte două clădiri se află farmacia, laboratorul, spaţiile de deservire şi serviciile tehnico-administrative.
 
Spitalul a fost înfiinţat în anul 1959, cu profil de boli cronice pulmonare, şi asigură în continuare servicii medicale de specialitate pentru afecţiunile pneumoftiziologice la copii şi adulţi. Personalul medical superior este format din 20 de medici, din care 15 pneumologi (10 încadraţi pe 185 de paturi, şapte în ambulatoriul de specialitate), un medic de laborator, un medic radiolog cu ½ de normă, trei medici rezidenţi.
 
Cu 185 de paturi, are în componenţă o secţie clinică universitară care, pe lângă asistenţă medicală, desfăşoară activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică, două secţii medicale şi ambulatoriul de specialitate. Domeniile principale în care se desfăşoară activităţi de cercetare clinică sunt cele reprezentate de patologia pulmonară cronică de tip obstructiv (astm şi BPOC), patologia neoplazică, infecţiile pulmonare acute sau cronice (pneumonii şi tuberculoză pulmonară), infecţii sistemice severe (sepsis), precum şi în domeniul tabacologiei şi al investigaţiei imagistice şi bronhoscopice. În ultimii zece ani, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa a funcţionat cu autorizaţie de funcţionare cu plan de conformare.
 
Anul acesta, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa au ridicat problema necesităţii respectării planului de conformare, cel mai târziu până în 2020. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, dr. Marius Enescu, a explicat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa cum ar putea fi rezolvată situaţia de la spitalul din Palazu Mare.
 
„Suntem în faţa unei chestiuni istorice, care trenează de aproape un deceniu. Clădirile în care funcţionează acest spital sunt vechi, iar noile reglementări în domeniu nu avantajează unitatea medicală, în sensul în care, în acest moment, nu se pot încropi cei 7 mp/podea salon pentru fiecare dintre cele 185 de paturi. S-au făcut planuri de conformare, astfel încât să se detensioneze presiunea, dar problema nu s-a rezolvat. Anul acesta, reprezentanţii DSP au vrut să-i penalizeze, însă lucrurile s-au calmat pentru moment. Am avut discuţii şi în cadrul şedinţei de CA şi ulterior şi cu reprezentanţii DSP Constanţa. Eu, personal, m-am opus, mi-am exprimat dezacordul faţă de propunerea DSP, care intenţiona desfiinţarea unui număr de 85 de paturi. La şedinţa pe care am avut-o cu toţi factorii implicaţi, a rămas să venim cu un proiect în următoarele luni, să căutăm finanţare şi să vedem cum putem rezolva această situaţie. Pentru că Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa are nevoie de autorizaţie de funcţionare în primul rând în relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate.
 
În al doilea rând, nu se poate renunţa la cele 85 de paturi, pentru că acest lucru ar însemna ca bolnavii tuberculoşi activi să rămână pe străzi. Nu putem permite aşa ceva. Eu consider că această problemă este rezolvabilă. Ideal ar fi să se înceapă construcţia unui pavilion, eventual din structuri uşoare şi în baza unei autorizaţii de construcţie provizorii, care poate fi reînnoită după doi ani. Spun acest lucru pentru că temerea mea nu sunt banii pentru această investiţie, ei se vor găsi, ci toată partea birocratică care ţine de avize şi autorizaţii”, a explicat dr. Marius Enescu.
 
La rândul său, managerul unităţii medicale, Erdin Borgazi, a precizat că lucrează la o serie de propuneri pe care le va înainta administraţiei judeţene, Consiliul Judeţean Constanţa, în vederea finanţării. Anul trecut, conducerea unităţii medicale demarase un proiect de modificare la clădirile deja existente, în vederea extinderii, însă totul a stagnat în momentul în care arhitectul care se ocupa de planuri a decedat.
 
L-am întrebat pe preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, dacă va aloca în bugetul din acest an bani, fonduri pentru soluţionarea acestei situaţii cel puţin neplăcute cu care se confruntă Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa.
 

O parte dintre fondurile pentru construcţia unui nou pavilion în cadrul unităţii medicale de la Palazu Mare ar putea proveni inclusiv de la Ministerul Sănătăţii, pentru că şeful administraţiei judeţene are de gând să expună această problemă şi oficialilor de la Sănătate.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Mari

12 Feb, 2019 11:37

Este interesant cum se pune presiune pe acest spital care este foarte curat și modernizat comparativ cu Spitalul județean. Când vor fi respectate normele în Spitalul județean, care este un mastodont infect, atunci sa vină DSP în spitale precum cel din Palazu în care condițiile sunt infinit mai bune sa bata cu pumnul în masă. Nu înțeleg ce se urmărește de fapt. Trebuie să stricam tot atunci când merg lucrurile bine și ne facem ca e bine unde e un dezastru. Spitalu Județean respectă aceste norme și criterii? Asta este ceea ce mă interesează ca și cetățean. Daca nu, cum de DSP da autorizație?

Articole asemanatoare

DNA a reținut doi angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău!

23 Feb 2024 510

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a obținut autorizația de construire pentru refacerea gardului

22 Feb 2024 550

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța construiește un corp nou, cu destinația de investigații imagistice (DOCUMENT)

19 Feb 2024 738

Declarații de avere Constanța Ariadna - Petronela Fildan, director medical la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, averea și interesele (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 992

Mai multe posturi scoase la concurs de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. Vezi dacă te încadrezi

06 Feb 2024 1703

Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe lista proiectelor analizate în ședința CJC (DOCUMENTE)

04 Feb 2024 611

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța Mihai Lupu, prezent la inaugurarea "Ansamblului Modular Spitalizare de zi"

18 Dec 2023 816

Un urs observat în apropierea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani din județul Neamț. Locuitorii avertizați prin mesaj Ro Alert

21 Nov 2023 827

Percheziţii DGA la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti! Mai mulţi medici, suspectaţi că ar fi luat mită de la pacienţi

20 Sep 2023 1001

Primul pacient din vestul țării infectat cu virusul West Nile, internat la un spital din Timișoara

30 Aug 2023 692

Ședință CJC Membri numiți în Consiliul de administrație al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. Despre cine este vorba (DOCUMENT)

20 Dec 2022 1598

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie vrea să achiziționeze un ansamblu modular pentru spitalizare de zi

11 Sep 2022 1183

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a cumpărat oxigen medicinal (DOCUMENT)

22 Jun 2022 1192

Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Constanța a atribuit un contract pentru furnizarea de energie electrică (DOCUMENT)

21 Jun 2022 1108

Undă verde de la mediu pentru construirea unui pavilion medical la Spitalul clinic de Pneumoftiziologie

09 Jun 2022 1475