Administratie locala

După arestarea administratorului Mara Construct, CJC riscă să plătească integral lucrările de la Cetatea Capidava (document)În cadrul şedinţei extraordinare a CJC de ieri, aleşilor judeţeni li s-a adus la cunoştinţă o adresă a DNA Constanţa prin care Consiliului Judeţean i se solicită să spună dacă se va constitui parte civilă în dosarul în care Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct SRL, a fost arestat.
 
Tot ieri, consilierii judeţeni au aprobat şi data-limită de finalizare a proiectului de care se ocupă firma în cauză - „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“ şi introducerea lui pe lista de investiţii pe anul 2016, precum şi valoarea estimată a sumelor necesare finalizării proiectului în termenul stabilit, ca sume neeligibile în cadrul proiectului, care să fie acoperite de la bugetul Judeţului.
 
Aleşii judeţeni au dat curs, pentru prima dată, solicitării DNA şi au ales ca CJC să se constituie parte civilă în acest dosar, dar nu oricum, ci pentru toată suma care a fost deja plătită până la acest moment, peste 30 de milioane de lei.
 
„Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană pe care CJC l-a avut pe POR. Practic, lucrările sunt executate în procent de aproximativ 80% şi, dacă nu s-ar fi întâmplat anumite lucruri acolo sesizate de DNA, probabil s-ar fi ajuns acum la 93-94%. De vinerea trecută, constructorul ne-a solicitat rezilierea contractului în caz de forţă majoră, întrucât administratorul a fost arestat, iar firma nu îşi mai poate duce la îndeplinire proiectul. Conform contractului de finanţare şi instrucţiunilor celor de la MDRAP şi de la Ministerul Fondurilor Europene, în momentul în care este invocată forţă majoră şi există cercetare penală pe un proiect sau pentru o persoană juridică sau care are legătură cu un proiect finanţat de UE, se sistează absolut toate plăţile către persoana respectivă“, a explicat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.
 
„Noi am fost solicitaţi de DNA să ne îndreptăm către constructor, Mara Construct, faţă de care există suspiciuni rezonabile că s-au creat anumite infracţiuni. În data de 2 decembrie, la CJC a venit o solicitare de la DNA Constanţa prin care ni se cerea să ne constituim parte civilă, având în vedere că există un dosar pe rol privind infracţiuni ale administratorului respectiv“, le-a expus Dragomir consilierilor judeţeni.
 
În această cauză au fost deferiţi Justiţiei şi Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, care au fost plasaţi sub control judiciar.

 

„În acest dosar au fost anchetate şase persoane, toate au fost chemate la audieri, dar  doar asupra celor trei persoane s-a dat dispoziţie de la judecătorie. Din câte am discutat cu ei, spun că nu se tem, că nu au nicio vină. Doi dintre ei sunt încă angajaţi ai CJC (n.r. Dorin Răzvan Ripiciuc şi Daniela Elena Dumitrescu), dar acum se află în concediul de odihnă aferent anului 2014. Cealaltă persoană (n.r. Aurica Stoian) a fost angajată la Consiliul Judeţean şi după aceea am avut o colaborare cu ea pe un PFA. Dar nu e treaba noastră, eu nu pot să mă substitui organelor de anchetă. Există un dosar. În ordonanţa pe care noi am primit-o, e vorba de săvârşirea unor presupuse infracţiuni de către Mara Construct“, a explicat Cristinel Dragomir.
 
Acesta a adăugat că, din informaţiile sale, DNA a fost sesizată de firma Corint SA, care a participat la licitaţie, a contestat apoi licitaţia şi a pierdut.
 
„Putem spune că, în ceea ce priveşte relaţia noastră contractuală cu Mara Construct, lucrurile s-au derulat conform contractului. Noi nu putem să facem altceva decât să ne conformăm. Asta însemnă că acest proiect este blocat. Va trebui să facem o expertiză cu situaţia actuală a lucrărilor, va trebui să le conservăm şi, în acelaşi timp, să procedăm la o nouă licitaţie pentru ceea ce a rămas“, a mai spus Dragomir.
 
Potrivit vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC, până în prezent s-au făcut lucrări în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei, bani pe care CJC i-ar putea recupera, în cazul în care corecţia Uniunii Europene pentru acest proiect ar ajunge la 100%, de la Mara Construct, constituindu-se parte civilă în acest dosar.
 
„Având în vedere că există riscul să nu terminăm proiectul până la începutul lunii iunie 2016, noi o să ne mişcăm foarte repede, să vedem exact care e suma, şi demarăm procedura pentru o nouă licitaţie, să terminăm până la 1 iunie. Dar, dacă nu o să reuşim, problema e că o să vină UE cu o corecţie de 100%, dacă nu terminăm proiectul. Există posibilitatea aceasta, deşi nu e o regulă, să fim obligaţi să le dăm toată suma înapoi, pe care noi, până acum, am primit-o de la comunitatea europeană, atât de la UE, cât şi de la bugetul de stat“, a explicat Cristinel Dragomir.
 
În secțiunea documente, puteţi vizualiza hotărârea prin care CJC se angajează să continue lucrările pentru finalizarea proiectului privind restaurarea Cetăţii Capidava.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Vasile

10 Dec, 2015 12:07

In acest proiect au fost incalcate toate normele metodologice si de specialitate incepand de la executarea proiectului tehnic, la atribuirea licitatiei si executarea lucrarilor. Nu poti face un proiect pe un sit fara sa tii cont de cerintele cercetarii arheologice ( aici acestea au fost pursi simplu eludate); nu poti atribui executia unei societati cu 2 angajati si fara mijloace fixe in inventar (vezi Mara Construct); nu poti interveni pe zidurile unui sit unde vrei tu si cat vrei de mult doar pentru ca numai asa iti acoperi norma de zidarie la metru patrat....pacat de banii cheltuiti aiurea. Daca am avea de invatat din asta, tot ar fi ceva, dar imi este teama ca data viitoare tot asa vom proceda.

Articole asemanatoare

Iese Marinela Mitan şi intră Iustin Bourceanu Judecător nou pentru dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa

25 Oct 2018 491

Mara Construct SRL a intrat în insolvenţă. Firma s-a ocupat de reabilitarea Cetăţii Capidava. Procesul, amânat

23 Oct 2018 339

Afaceristul Constantin Dima, de la Mara Construct SRL, trimis în judecată de DNA. Noul termen, în septembrie

31 Jul 2018 548

Hotărâre definitivă pentru Mara Construct SRL

31 Oct 2017 699

Constantin Dima, de la Mara Construct SRL, a contestat hotărârea prin care s-a decis începerea judecăţii sale

05 Oct 2017 2124

S-a stabilit primul termen într-unul dintre dosarele lui Constantin Dima

23 Aug 2017 821

A doua strigare la Fisc pentru valorificarea bunurilor Mara Construct SRL. Firma s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava (document)

01 Aug 2017 1688

Mara Construct SRL, firma care s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava, în atenţia Fiscului din Constanţa

05 Jul 2017 1633

Afectată grav de proiectul de restaurare Capidava, cetatea încremenită între două guverne, pe traseul Ministerul Culturii - Consiliul Judeţean Constanţa

16 May 2017 4202

Hotărâre definitivă în dosarul privind reabilitarea Muzeului de Istorie din Constanţa

26 Apr 2017 3382

DNA Constanţa „loveşte” din nou. Dima Constantin, de la Mara Construct, trimis în judecată

08 Mar 2017 1565

Reabilitarea Muzeului de Istorie din Constanţa, în faţa judecătorilor. Ce s-a decis ieri (rechizitoriu)

03 Mar 2017 1385

Procurorii DNA Constanţa, nemulţumiţi de hotărârea judecătoarei Iuliana Radu în dosarul afaceristului Dima, de la Mara Construct (rechizitoriu)

02 Mar 2017 1056

Povestea insolvenţei SC Mara Construct SRL, firma deţinută de fina lui Nicuşor Constantinescu

25 Feb 2017 2305

Afaceristul Constantin Dima, de la Mara Construct, a scăpat din „ghearele“ controlului judiciar (rechizitoriu)

21 Feb 2017 1190

DNA Constanţa „loveşte“ din nou! Afaceristul Constantin Dima şi Mara Construct, trimişi în judecată pentru a doua oară (rechizitoriu)

20 Feb 2017 3823

Consiliul Judeţean s-a constituit parte civilă într-un alt dosar al SC Mara Construct. Prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei

01 Feb 2017 1362

Mara Construct. Se „constată soluţionată cauza în mod definitiv”

31 Jan 2017 617

UPDATE 2. Județul Constanța, parte civilă în dosarul Mara Construct Toate cele 21 de proiecte au trecut în cadrul ședinței CJC (galerie foto)

31 Jan 2017 1426

Mara Construct SRL, firma care s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava, datorii de peste 43,5 milioane de lei

26 Jan 2017 1512

SC Mara Construct SRL, inculpată în dosarul Cetăţii Capidava, are un nou administrator special

04 Jan 2017 2257

Pentru o datorie de 170.000 de lei O firmă din Tulcea a cerut insolvenţa Mara Construct SRL, inculpată în dosarul Cetăţii Capidava

10 Nov 2016 2600

Exclusiv Ministerul Culturii va reanaliza proiectul de restaurare de la Capidava și modul în care Mara Construct l-a executat

12 Oct 2016 1555

Mara Construct a făcut ţăndări şi situl arheologic În pericol. Cetatea Capidava ratează lista UNESCO?!

07 Oct 2016 9875

Lucrătura procurorului Bodean! Începe judecata afaceristului Constantin Dima, de la Mara Construct (rechizitoriu)

22 Sep 2016 2765

Afaceristul Constantin Dima, trimis în judecată de DNA Constanţa, rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

01 Aug 2016 2867

Deşi a fost declarat nefuncţional Proiectul privind reabilitarea Cetăţii Capidava mai „înghite” nişte bani publici (document)

20 May 2016 1964

Constantin Dima, sub control judiciar. Reabilitarea Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, prin ochii celor de la DNA

26 Apr 2016 1301

Reabilitarea Cetăţii Capidava, ratată din cauza firmei Mara Construct. Cel mai mare proiect european al CJC, nefuncţional (rechizitoriu)

26 Apr 2016 1916

Prima decizie în dosarul omului de afaceri Constantin Dima, de la Mara Construct (rechizitoriu)

23 Apr 2016 2060

Cum a „căzut“ Dima de la Mara Construct „Documente false şi inexacte“ la Consiliul Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

22 Apr 2016 4989

Procurorii DNA Constanţa acuză - fraudă cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice

20 Apr 2016 3224

Iată cine se ocupă de lucrări suplimentare aferente proiectului de reabilitare a Monumentului Tropaeum Traiani! (documente)

20 Apr 2016 2492

Omul de afaceri Constantin Dima din Constanţa, trimis în judecată

19 Apr 2016 1498

Serviciile de consultanţă pentru Tropaeum Traiani, câştigate de Structural Ing SRL (documente)

14 Apr 2016 2322

Victorie uşoară pentru Consult Primo Partener SRL Cum să câştigi contracte importante cu statul având un singur angajat (documente)

13 Apr 2016 2791

Cine s-a ocupat de auditul proiectului de reabilitare a Monumentului Tropaeum Traiani (documente)

12 Apr 2016 2659

O altă firmă abonată la bani publici - Expertissa Constanţa SRL Două miliarde ca să asigure servicii de publicitate (documente)

06 Apr 2016 4582

Încă o licitație marca Mara Construct Tropaeum Traiani, „reabilitat” de firma abonată la contracte cu statul (documente)

01 Apr 2016 2266

Victorie uşoară pentru Structural Ing SRL Cine s-a ocupat de elaborarea proiectului pentru reabilitarea Tropaeum Traiani (documente)

31 Mar 2016 2968

Noroc chior, pură coincidenţă - consoarta a fost membru al comisiei de evaluare Cum a câştigat Logic System Com 45.000 de euro de la CJC (documente)

30 Mar 2016 1955

Ce spun documentele Reabilitarea Cetăţii Capidava şi a Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, făcută de CJC din aceleaşi „ingrediente“? (documente)

17 Mar 2016 4424

Detalii pe care le au şi procurorii DNA Cum (NU) trebuia să câştige Mara Construct licitaţia pentru lucrările la Capidava (documente)

11 Mar 2016 6963

CJC s-a constituit parte civilă Dosarul Cetăţii Capidava „a făcut pui“. Reabilitarea Tropaeum Traiani, cercetată de DNA

10 Mar 2016 2925

Cum a câştigat asocierea Expertissa Constanţa - Soti Cable Neptun aproape 75.000 de euro pentru publicitate la Capidava (documente)

01 Mar 2016 4261

Lucrările începute de Mara Construct, oprite de… braţul lung al legii Strigăt de ajutor al CJC pentru Cetatea Capidava (galerie foto)

01 Feb 2016 2200

UPDATE 2 Şedinţă extraordinară. CJC se constituie parte civilă în dosarul Capidava

08 Dec 2015 1436

Veste proastă pentru omul de afaceri Constantin Dima

05 Dec 2015 1733

Angajaţi CJC, sub control judiciar Toma Mihai află azi dacă merge în arest alături de Constantin Dima

03 Dec 2015 1009

Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze Cetatea Capidava (documente)

03 Dec 2015 4086