După premiul pentru întreaga carieră la Gopo 2020 Actorul constănțean de teatru și film Virgil Andriescu va fi distins și cu titlul de ”Cetățean de onoare al județului Constanța”

  • Apreciatul actor constănțean de teatru și film Virgil Andriescu a fost distins pe 29 iunie, cu Premiul pentru Întreaga Carieră la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo
  • Inițiativa aparține unor oameni de cultură din Constanța, colegi de teatru, colaboratori ai maestrului
  • În ședința de Consiliu Județean din luna august, maestrului îi va fi decernat titlul de ”Cetățean de onoare al județului Constanța”
  • Născut în urmă cu 84 de ani la Botoșani, Virgil Andriescu este legat de orașul de la malul mării, de scena Dramaticului constănțean, pe care l-a slujit din 1964


La propunerea unor oameni de cultură din Constanța, Consiliul Județean Constanța îi va decerna luna aceasta, în cadrul ședinței ordinare, titlul de ”Cetățean de onoare al Județului Constanța”, maestrului Virgil Andriescu.
Apreciatul actor constănțean de teatru și film Virgil Andriescu a fost distins anul acesta, pe 29 iunie, cu Premiul pentru întreaga Carieră la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo.
S-a născut în urmă cu 84 de ani la Botoșani dar este legat de orașul de la malul mării și mai ales de scena teatrului Dramatic constănțean, pe care l-a slujit din 1964.

Înainte să vină la Constanța a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, chiar imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (promoţia 1963).
Incredibila memorie a teatrului constănţean“, evenimentul organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, a reuşit performanţa de a aduna laolaltă nume celebre ale scenei constănţene, maestrul Virgil Andriescu numărându-se printre cei omagiați.
În cele peste cinci decenii de activitate, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate și a colaborat cu regizori consacrați precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu și Nae Caranfil.
De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor „Ovidius” din Constanța și „Odeon” din București. A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă și comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu și Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducția româno-maghiară, regizată de Károly Makk, «Frumoasele vacanțe»/ »Bolondos vakáció», acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri, din care șase principale în filme artistice de lungmetraj, și alte peste 30 de roluri, din care șapte principale în filme de televiziune. Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum «Labirintul» (Șerban Creangă, 1980), «Orele unsprezece» (Lucian Bratu, 1985), «Luminile din larg» (Stelian Stativa, 1986), «Umbrele soarelui» (Mircea Veroiu, 1986), «Privește înainte cu mânie» (Nicolae Mărgineanu, 1993) și «Punctul zero» (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar și colaborări cu regizori precum Andrei Blaier («Fapt divers», «Bătălia din umbră», «Vacanța cea mare”, «Divorț… din dragoste»), Lucian Pintilie («Balanța”), Dan Pița («Pas în doi») și Nae Caranfil («E pericoloso sporgersi»)“, se arată pe site-ul dedicat Premiilor Gopo.
Pe lângă cariera actoricească, Virgil Andriescu a desfășurat și activitate managerială fiind director al teatrelor „Ovidius“ din Constanța și „Odeon“ din București.


Citește și:


Virgil Andriescu, la ceas aniversar. În 84 de ani de viață, cinci decenii pe scenă sau pe platourile de filmare

Virgil Andriescu, omagiat la cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Gopo

#citeşteDobrogea La mulţi ani, maestre Virgil Andriescu! Omagiu pentru o viaţă dedicată scenei (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Tuzla, județul Constanța, contract important ce vizează achizițiile publice

29 Sep 2023 573

Primăria Constanța are o nouă organigramă. Cine sunt directorii, șefii de servicii și de birouri din echipa primarului Chițac? (DOCUMENT)

26 Sep 2023 4797

Ce vrăji mai face administrația Chițac? Fundația Gaudeamus funcționează într-un sediu cu contract expirat! Imobilul va fi preluat de Primăria Constanța și probabil scos la licitație (DOCUMENTE)

25 Sep 2023 1921

Noi repartiții de locuințe din patrimoniul Administrația Fondului Imobiliar SRL O angajată a instituției primește o casă în centrul Constanței! Chiriași cu cereri depuse chiar în urmă cu câteva luni (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

24 Sep 2023 2340

Parcarea supraetajată de la Casa de Cultură, în aer Proprietarii din blocurile situate în zonă și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul Primăriei Constanța (DOCUMENT)

12 Sep 2023 3180

Știri Constanța Vicepreședinte Consiliul Județean, Stelian Gima și-a depus raportul de activitate (DOCUMENT)

10 Sep 2023 1758

Știri Constanța Au fost desemnați experții cooptați pentru atribuirea contractului de gestiune a serviciului public de transport judeţean pentru lotul 3 (DOCUMENT)

08 Sep 2023 1045

În urma reoganizării vor avea loc testări profesionale Primăria Constanța are o nouă organigramă! De când intră în vigoare? (DOCUMENTE)

06 Sep 2023 3873

Președintele CJ Constanța și-a numit reprezentantul în Asociația ITI Delta Dunării (DOCUMENT)

03 Sep 2023 2919

Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local Municipal Constănțenii vor plăti taxe și impozite mai mari în 2024 (DOCUMENT)

31 Aug 2023 1915

Pentru ce vor fi folosiți banii Cu cine a bătut palma Primăria Constanța pentru împrumutul de peste 51 de milioane de euro?

30 Aug 2023 2598

Femeie de afaceri în privat, funcționar public în timpul programului. Cine este repezentantul președintelui CJC în CA-ul Centrului „Maria Montessori” din Constanța (DOCUMENTE)

29 Aug 2023 7226

Licitații Constanța Documentația pentru înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar din municipiu va fi elaborată de o firmă din București(DOCUMENT)

28 Aug 2023 715

Știri din Constanța Consilierul județean Gheorghe Donțu, mandat de patru ani în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate (DOCUMENT)

27 Aug 2023 3192

Știri din Constanța Mai sunt 10 zile până la termenul anunțat de Mooz Services pentru finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare. Cum arată șantierul (GALERIE FOTO+ VIDEO)

20 Aug 2023 8001