După premiul pentru întreaga carieră la Gopo 2020 Actorul constănțean de teatru și film Virgil Andriescu va fi distins și cu titlul de ”Cetățean de onoare al județului Constanța”

  • Apreciatul actor constănțean de teatru și film Virgil Andriescu a fost distins pe 29 iunie, cu Premiul pentru Întreaga Carieră la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo
  • Inițiativa aparține unor oameni de cultură din Constanța, colegi de teatru, colaboratori ai maestrului
  • În ședința de Consiliu Județean din luna august, maestrului îi va fi decernat titlul de ”Cetățean de onoare al județului Constanța”
  • Născut în urmă cu 84 de ani la Botoșani, Virgil Andriescu este legat de orașul de la malul mării, de scena Dramaticului constănțean, pe care l-a slujit din 1964


La propunerea unor oameni de cultură din Constanța, Consiliul Județean Constanța îi va decerna luna aceasta, în cadrul ședinței ordinare, titlul de ”Cetățean de onoare al Județului Constanța”, maestrului Virgil Andriescu.
Apreciatul actor constănțean de teatru și film Virgil Andriescu a fost distins anul acesta, pe 29 iunie, cu Premiul pentru întreaga Carieră la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo.
S-a născut în urmă cu 84 de ani la Botoșani dar este legat de orașul de la malul mării și mai ales de scena teatrului Dramatic constănțean, pe care l-a slujit din 1964.

Înainte să vină la Constanța a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, chiar imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (promoţia 1963).
Incredibila memorie a teatrului constănţean“, evenimentul organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, a reuşit performanţa de a aduna laolaltă nume celebre ale scenei constănţene, maestrul Virgil Andriescu numărându-se printre cei omagiați.
În cele peste cinci decenii de activitate, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate și a colaborat cu regizori consacrați precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu și Nae Caranfil.
De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor „Ovidius” din Constanța și „Odeon” din București. A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă și comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu și Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducția româno-maghiară, regizată de Károly Makk, «Frumoasele vacanțe»/ »Bolondos vakáció», acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri, din care șase principale în filme artistice de lungmetraj, și alte peste 30 de roluri, din care șapte principale în filme de televiziune. Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum «Labirintul» (Șerban Creangă, 1980), «Orele unsprezece» (Lucian Bratu, 1985), «Luminile din larg» (Stelian Stativa, 1986), «Umbrele soarelui» (Mircea Veroiu, 1986), «Privește înainte cu mânie» (Nicolae Mărgineanu, 1993) și «Punctul zero» (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar și colaborări cu regizori precum Andrei Blaier («Fapt divers», «Bătălia din umbră», «Vacanța cea mare”, «Divorț… din dragoste»), Lucian Pintilie («Balanța”), Dan Pița («Pas în doi») și Nae Caranfil («E pericoloso sporgersi»)“, se arată pe site-ul dedicat Premiilor Gopo.
Pe lângă cariera actoricească, Virgil Andriescu a desfășurat și activitate managerială fiind director al teatrelor „Ovidius“ din Constanța și „Odeon“ din București.


Citește și:


Virgil Andriescu, la ceas aniversar. În 84 de ani de viață, cinci decenii pe scenă sau pe platourile de filmare

Virgil Andriescu, omagiat la cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Gopo

#citeşteDobrogea La mulţi ani, maestre Virgil Andriescu! Omagiu pentru o viaţă dedicată scenei (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 561

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 638

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 355

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1964

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 721

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 600

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 705

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 776

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2681

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1247

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1625

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 855