Edilii de oraşe sunt nemulțumiți de alocarea sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului

  • Asociația Orașelor din România constată cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale Guvernului Cîțu şi alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, încalcă Codul administrativ
  • Din cele 216 UAT-uri cu statut de oraş, 22 au fost excluse de la această alocare financiară
  • AOR propune organizarea de urgenţă de discuţii cu conducerile tuturor partidelor parlamentare pentru corectarea nedreptăţilor făcute  şi pentru susţinerea rezolvări situaţiei de dezechilibru create de HG 1088/2021 prin realizarea unei rectificări bugetare până la sfârşitul acestei luni
 
 
 
Asociația Orașelor din România constată cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost perpetuate de Guvernul Cîțu şi precizează că Hotărârea de Guvern nr. 1088 din 06.10.2021 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale, a fost propusă spre adoptare fără consultarea AOR şi, probabil, a celorlalte structuri asociative, Executivul încălcând astfel prevederile aliniatului (2) ale articolului 86 din Ordonanța de Urgență  nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, cele ale art. 4, alin. (6) din Carta Europeană a Autonomiei Locale, cât şi a celor din Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparența decizională în administrația publică.

„Este de notorietate faptul că toate guvernele au ţinut în subfinanţare bugetele locale şi că autorităţile administraţiei publice locale nu pot să îşi îndeplinească atribuţiile prevăzute de Constituţie şi legile în vigoare, fiind într-o dificultate vizibilă privind asigurarea funcţionării, cât şi în imposibilitatea de a finaliza proiectele începute şi, mai ales, a iniţierii altor proiecte.

Adoptarea acestei hotărâri de guvern, cât şi a altor acte normative, fără a ţine cont de punctul de vedere al AOR, care invită guvernul la respectarea prevederilor legale referitoare la obligativitatea consultării partenerilor sociali, ar putea fi considerată o provocare care ne îndepărtează de la o bună colaborare, o asemenea situaţie provocată de Executiv neputând rămâne nesancţionată public de către conducerea Asociației Orașelor din România.Asociația Orașelor din România își declară public nemultumirea față de situația actuală a administrației publice locale, exclusă de la consultarea cu Guvernul României – numeroşi primari considerând că cetăţenii din oraşele lor se simt jigniți și dezamăgiți în același timp de atitudinea sfidătoare, total nedemocratică, a Guvernului – consideră că guvernanții ar trebui să aibă în vedere binele şi interesele cetățenilor, dar și dezvoltarea comunităților locale, care sunt profund afectate prin lipsa unei finanțări corespunzătoare ca urmare a unor decizii total necugetate, dezavuând metoda discreţionară de finanţare prin pixul “Ministrului Binevoitor”, se arată într-un comunicat emis de conducerea AOR.

Prin HG 1.088/2021 au fost repartizate 50.47 lei/locuitor
 
Prin HG 1.088/2021 au fost repartizate către mai bine de 90% dintre unităţile administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii şi judeţe) sume în valoare totală de 1.009.466.000 lei reprezentând o medie de 50.47 lei/locuitor.


Cele 216 oraşe mici și mijlocii din România prestează servicii publice pentru mai mult de 40 % din locuitorii ţării (din care 12% sunt locuitori care trăiesc în aceste oraşe si aproape 30% sunt locuitori ai comunelor învecinate).

Asociația Orașelor din România își exprimă nemulțumirea faţă de rectificarea de buget a Guvernului demis, care pune orașele mici și mijlocii din România într-o situație fără precedent.

Din cele 216 UAT-uri cu statut de oraş, 22 au fost excluse de la această alocare financiară.

AOR propune organizarea de urgenţă de discuţii cu conducerile tuturor partidelor parlamentare pentru corectarea nedreptăţilor făcute pentru cetățenii multor oraşe şi pentru susţinerea rezolvări situaţiei de dezechilibru create de HG 1088/2021 prin realizarea unei rectificări bugetare printr-o lege aprobată de către Parlamentul României, până la sfârşitul acestei luni.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Orașe în colaps. AOR îi solicită ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să facă rapid o rectificare de buget
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii locali constănțeni au decis - Dumnezeu preferă spațiile mici. Arhiepiscopia pierde un teren, iar de la 1 ianuarie 2022 plătim 450 de lei pentru gigacalorie!

27 Nov 2021 665

De la 1 ianuarie 2022, constănțenii vor plăti 450 de lei pentru gigacalorie. În schimb, locatarii din Henri Coandă primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței (documente)

22 Nov 2021 2351

Ședință de Consiliu Local. Chițac forțează din nou revocarea PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare (documente)

22 Nov 2021 715

Spațiu verde sau viitoarea parcare supraetajată? Arhiepiscopia Tomisului pierde o parte din terenul din parcul de la Casa de Cultură! (documente)

22 Nov 2021 2322

Primăria Constanța solicită Guvernului dreptul de administrare pentru patru baze sportive din oraș. Ce planuri au cu ele? (documente)

22 Nov 2021 684

Se modifică Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Arhitecții avertizează că noua formă va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privați

17 Nov 2021 1079

Un nou șantier în oraș. Încep lucrările de reconfigurare pe bulevardul 1 Mai și Șoseaua Mangaliei din municipiul Constanța

17 Nov 2021 7704

Raportul de activitate al consilierului local PNL Teodor Popa la un an de mandat (documente)

16 Nov 2021 723

PUZ-ul inițiat de VMB Lux-Sonor SRL, pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Urbanism și amenajarea teritoriului

15 Nov 2021 844

Saga Regulamentului de acces în Peninsula Constanței. Riveranii au făcut propuneri. Magistrații decid soarta documentului! PNL vrea modificarea acestuia în Consiliul Local Municipal

15 Nov 2021 1383

Raportul de activitate al viceprimarului USR PLUS, Florin Cocargeanu la un an de mandat (documente)

12 Nov 2021 937

Tarifele și taxele pentru anul 2022, instituite de Consiliul Județean Constanța și de instituțiile subordonate, lansate în consultare publică

11 Nov 2021 1052

Guvernul a alocat bani pentru Sala Polivalentă de la Constanța, după reaprobarea noilor indicatori tehnico-economici

11 Nov 2021 1261

Ce conține scrisoarea de așteptări a CLM privind selecția membrilor Consiliului de administrație al societății Termoficare Constanța SRL (documente)

10 Nov 2021 769

Chițac spune NU amânării implementării regulamentului zonei Peninsulare - „Nu o poate dispune decât instanța sau Consiliul Local!

09 Nov 2021 1039