Administratie locala

Elevii Şcolii nr. 2 din oraşul Ovidiu şi-au ales patronul spiritual Poetul latin Ovidius le va fi călăuză. Eveniment important, cu invitaţi de seamă (galerie foto)

Ieri a avut loc un eveniment important pentru comunitatea locală din oraşul Ovidiu. Pe data de 20 martie, când este ziua de naştere a poetului Publius Ovidius Naso, Şcoala nr. 2 din localitate a primit botezul pentru un nou nume. Unitatea de învăţământ se va numi Şcoala „Poet Ovidiu“.
 
La festivităţile prilejuite de acest eveniment, găzduite de unitatea de învăţământ, au participat primarul localităţii, George Scupra, viceprimarul Tudor Cumpănaşu, Enache Tuşa, profesor al Universităţii „Ovidius“, foşti directori ai şcolii, cadre didactice şi elevi.
 
„Ne aflăm împreună, ca într-o familie adevărată, în şcoala noastră pentru a celebra naşterea poetului latin Ovidiu, pe care l-am ales ca patron spiritual“, le-a spus celor prezenţi Daniela Bîrsan, directorul unităţii şcolare.
 
Momentul important a continuat cu un mic spectacol prezentat de elevii şcolii. Aceştia au pus în valoare un fragment din opera marelui poet latin „Metamorfoze, Cartea I“. Elevii, îndrumaţi de profesorul Camelia Suciu, au transmis oaspeţilor momentul în care Eros l-a străpuns pe Apollo (zeul luminii, al muzicii, al poeziei, înzestrat cu darul profeţiei) cu săgeta dragostei, iar pe nimfa Daphne, fiica relegiul Peneus, cu o altă săgeată care o îndepărta de iubire.
 
Din distribuţia spectacolului au făcut parte următorii elevi: Antonio Ardeleanu - poetul Ovidius, Nicolae Cornel - zeul Apollo, Augustina Bujor - nimfa Daphne, Tiberiu Ciobotea - regele Peneus, Roxana Cociaş - prezentator. Şi ansamblul şcolii, „Muguraşii“, coordonat de Elerna Koncis, a pus în valoare folclorul dobrogean.
 
Totodată, primarul George Scupra a ţinut să le vorbească celor prezenţi despre importanţa momentului. „Autoritatea publică locală este aproape de actul educativ. Felicit cadrele didactice pentru această iniţiativă. Vreau să vă spun că, în prezent, lucrăm la un film documentar care va relata realizările comunităţii locale din localitatea Ovidiu în ultimii 100 de ani, dar şi la o carte, «Ovidiu 100», în care vor fi prezentate momentele importante ale comunităţii“, a transmis primarul Scupra.
 
„Odată cu Ovidiu începe și viața culturală tomitană. Este clar că a scris aici «Tristele» și «Ponticele» și, din acest punct de vedere, istoria literaturii române ar trebui să înceapă cu Ovidius. Un alt argument este că vrem, ne dorim și este nevoie să dăm acestei urbe o șansă pentru a-și construi un profil cultural, o identitate culturală de care n-am fost conștienți, generații de-a rândul. Suntem ovidieni, urmași ai poetului latin”, a mai spus primarul Scupra.

Edilul-şef al oraşului Ovidiu a înmânat directorului unităţii şcolare, Daniela Bîrsan, o plachetă pe care a fost gravat un citat din opera marelui poet latin.
 

Scurt istoric al Şcolii Gimnaziale nr. 2 Ovidiu

 
Prima şcoală atestată documentar din Ovidiu s-a înfiinţat în anul 1902, în urmă cu 116 ani, cu două săli de clasă şi o locuinţă pentru director, ulterior fiind construite alte săli. A existat în Ovidiu şi o şcoală mahomedană, construita în 1894, învăţător fiind hogea. După o statistică din 1923, în Ovidiu, care pe atunci se numea Canara, din 535 de locuitori trecuţi de vârsta de 15 ani, 309 nu ştiau carte.
 
În anul 1938, existau un post de învăţător în Lumina, fosta Valea Neagră, care aparţinea administrativ de Ovidiu, şi unul în Poiana de azi, fostul sat Cocoşu. Unul dintre dascălii care au contribuit la dezvoltarea învăţământului a fost învăţătorul Vasile Baltă. În anul 1971 s-a construit o nouă clădire, cu opt săli de clasă, laborator de ştiinţele naturii, de fizică-chimie, cancelarie pentru profesori, birou directorial, secretariat, grupuri sanitare. În şcoală îşi desfăşurau activitatea 12 învăţători pentru cele 12 clase din ciclul primar şi aproximativ 25 de profesori pentru gimnaziu. În şcoala 2, care a fost de fapt Şcoala 1 până la înfiinţarea liceului din Ovidiu, timp de doi ani, s-a desfăşurat şi învăţământul de zece ani, unde erau înscrişi elevi ce nu reuşeau să intre în licee pe bază de examen.
 
„Dintre directorii şcolii, îi amintim pe Baltă Vasile, Rotund Nicolae, Decu Zamfira, Oprea Gheorghiţa, Grosu Florica, Bălan Elena, Veliceasa Marian şi mulţi alţii. În prezent, în săli spaţioase, curate, dotate cu mobilier şi aparatură modernă, îşi desfăşoară activitatea 540 de elevi şi 34 de cadre didactice. Un dascăl al acestei şcoli care nu şi-a întrerupt activitatea nici după vârsta pensionării este învăţătorul Oprea Gheorghe, coordonatorul Cercului de educaţie rutieră din cadrul Centrului Cultural «Elena Roizen»“, a povestit Daniela Bîrsan, directorul unităţii şcolare.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicat de presă Străzile din localitatea Poiana, reabilitate şi modernizate. Primăria Ovidiu a atribuit contractul (document)

18 Jan 2019 1593

Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie „Cineva să-şi asume un proiect pentru Constanţa, în care dezvoltarea centrului istoric să nu mai fie abordată în detrimentul monumentelor istorice!“ (galerie foto+documente)

10 Jan 2019 1877

Licitaţie organizată de Primăria Ovidiu pentru lucrările de conservare, reconstituire şi punere în valoare a Castrului Roman (document)

01 Jan 2019 454

Revelion 2019 Muzică live, dans, umor și un spectaculos show de artificii în Piaţa Ovidiu din Constanţa

31 Dec 2018 955

Revelion 2019 în Piața Ovidiu! Restricţii de circulaţie în zona peninsulară

27 Dec 2018 1765

Revelion 2019. Cine va urca pe scena din Piaţa Ovidiu din Constanţa?

23 Dec 2018 1624

Copiii din oraşul Ovidiu şi cei din satele Poiana şi Culmea au primit daruri din partea administraţiei publice locale (galerie foto)

22 Dec 2018 626

Primii colindători au ajuns astăzi la Primăria Municipiului Constanța (galerie foto)

13 Dec 2018 346

Comunicat de presă Burse de merit pentru elevi şi profesori, acordate de Primăria Ovidiu

08 Dec 2018 534

Euro-Audit Service şi Luxten Lighting Company şi-au împărţit contractul iluminatului de sărbători - 1,3 milioane de euro (documente)

07 Dec 2018 534

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1192

Suită de evenimente la Ovidiu Inaugurarea ansamblului statuar „Poet Ovidiu“, în aplauzele locuitorilor orașului (galerie foto)

29 Nov 2018 788

LIVE TEXT. Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu (galerie foto)

28 Nov 2018 587

Municipalitatea caută o firmă care să organizeze Revelionul 2019 la Constanța (document)

26 Nov 2018 769

Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, invitat de onoare la închidere Bimilenarei ovidiene la Sulmona

25 Nov 2018 465