Este oficial! Primăria Constanța își va exercita dreptul de preemțiune pentru cumpărarea Casei D’Italia, fostul sediu al Casei de Cultură a Tineretului Constanţa

  • Primăria Constanța își va exercita dreptul de preemțiune pentru a cumpăra o proprietate care aparține statului italian
  • Este vorba despre Casa d’Italia, imobil situat pe bulevardul Mamaia, construit în stil italian, cu cărămidă aparentă
  • Potrivit biroului de presă al Primăriei Constanța, „adresa ambasadei Italiei a fost înregistrată pe 14.02.2022 iar răspunsul municipalității privind exercitarea dreptului de preemțiune a fost trimis ieri oficialilor ambasadei"
  • În adresa primăriei către ambasadă nu a fost precizată deocamdată nicio sumă
  • Casa d’Italia a fost inaugurată pe 24 mai 1935 de Guvernul italian prin intervenția d-lui Ferraro, consul al Italiei la Constanța, cu aprobarea lui Mussolini
  • Imobilul, proprietate a statului italian, a fost pentru constănțeni un veritabil centru de cultură, dispunând de o bogată bibliotecă de carte italiană, de cursuri de cultură și civilizație italiană
  • Înainte de 1989, imobilul a găzduit Casa de Cultură a Tineretului
  • Ambasada Italiei la Bucureşti organizase mai multe licitaţii pentru valorificarea unor imobile aflate în proprietatea statului italian şi situate în România, printre care și Casa d’Italia atât în 2017 dar și în 2019
 

 
 
Primăria Constanța își va exercita dreptul de preemțiune pentru a cumpăra o proprietate care aparține statului italian.

Este vorba despre Casa d’Italia, imobil situat pe bulevardul Mamaia, în tronsonul dintre bulevardul Tomis și strada Mircea, clădirea construită în stil italian, cu cărămidă aparentă, un punct de reper al unei Constanțe cu patină de oraș vechi.

Potrivit biroului de presă al Primăriei Constanța, „adresa ambasadei Italiei a fost înregistrată pe 14.02.2022 iar răspunsul municipalității privind exercitarea dreptului de preemțiune a fost trimis ieri oficialilor ambasadei".

În adresa primăriei către ambasadă nu a fost precizată deocamdată nicio sumă.

Urmează o serie de întâlniri între cele două părți și prezentarea unei evaluari din partea vânzătorului.

Din informațiile noastre, Ambasada Italiei a trimis adresă către mai multe entităti publice, nu numai către Primărie Constanța.


Casa d’Italia a fost inaugurată pe 24 mai 1935 de Guvernul italian la Constanța, prin intervenția d-lui Ferraro, consul al Italiei la Constanța, cu aprobarea lui Mussolini.

Imobilul, proprietate a statului italian, a fost pentru constănțeni un veritabil centru de cultură, dispunând de o bogată bibliotecă de carte italiană, de cursuri de cultură și civilizație italiană.

Apoi a fost sediul Consulatului Italian. După naționalizarea din 1948, clădirea a devenit casă de cultură a tineretului.

Imobilul a fost renovat în 1994 și, ulterior, în 2004.

Aici a locuit și unul din consulii Italiei cu familia sa.

La parter se organizau cursuri de limba italiană și erau amenajate spații generoase, destinate unor activități culturale simultane.

Înainte de 1989, imobilul a găzduit Casa de Cultură a Tineretului.

În prezent totul închis, baricadat iar clădirea arată ca şi când ar fi abandonată.

Ceea ce nu e tocmai departe de adevăr.

Ambasada Italiei la Bucureşti organizase mai multe licitaţii pentru valorificarea unor imobile aflate în proprietatea statului italian şi situate în România, printre care și Casa d’Italia atât în 2017 dar și în 2019.

Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit în euro, conform expertizei de evaluare pentru fiecare lot în parte, astfel pentru imobilul de la Constanța, italienii cereau 506.000 euro.
Imobilul din Constanţa are numărul cadastral 5.462, o suprafaţă de teren de 577 mp intravilan, suprafaţă construită de 416 mp.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Constanța de odinioară Casa d’Italia din Constanța, construită cu permisiunea lui... Mussolini

Casa D’Italia, fostul sediu al Casei de Cultură a Tineretului Constanţa, scoasă la mezat de Ambasada Italiei. La ce preţ a fost evaluat imobilul (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 763

Atenție sporită când mergeți cu taxiul! Avertizările polițiștilor locali din Constanța

03 Apr 2024 612

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 664

Cumpărări directe Constanța O firmă din Galați va realiza un Sistem Informatic Geografic ce integrează componentele PUG al comunei Lumina (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 584

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2747

Chiros SRL, firma care deține Cherhanaua Ovidiu, în proces cu Garda de Mediu Constanța

25 Feb 2024 855

Cumpărări directe Constanța Primăria Cumpăna cumpără un nou totem!

20 Feb 2024 741

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1300

Știri Constanța Amendă usturătoare pentru o persoană care a aruncat deșeuri în loc nepermis, la Constanța!

13 Dec 2023 954

Primăria Cernavodă a finalizat proiectul de restaurare a produsului turistic „Hamangia - Prima civilizație a Vechii Europe”!

23 Nov 2023 783

Cine sunt reprezentanții primarului Chițac din conducerea grădiniţelor, şcolilor şi a liceelor din Constanţa? (DOCUMENT)

10 Nov 2023 2637

Le cresc lefurile de bază A fost publicat proiectul privind majorarea salarizării angajaţilor Primăriei Constanţa începând cu 1 noiembrie! (DOCUMENT)

27 Oct 2023 12685

Decizia a fost luată de administratorii companiei Prelungire de mandat pentru Cătălin Aristide Dumitrache, director general provizoriu al CT BUS SA Constanța!

24 Oct 2023 966

Candidaturile se depun până pe 20 octombrie Se înființează o nouă structură la nivelul Consiliul Județean Constanța. Ce atribuţii va avea și cine va face parte din aceasta?

08 Oct 2023 4951

Numai după aprobarea prin hotărâre de guvern poate fi folosită Cum va arăta noua stemă a municipiului Constanța? (DOCUMENT)

06 Oct 2023 1441