„Este vorba despre influenţa cuiva“ Primarii demişi prin ordinul prefectului nu se resemnează. Au atacat decizia în instanţă

Primarii care au rămas fără mandat săptămâna trecută, prin ordinul emis de prefectul Constantin Ion, au atacat în instanţă actul administrativ. Amintim că, pe data de 15 septembrie, trei primari de comune din judeţul Constanţa au rămas fără mandatele de aleşi locali. Este vorba despre gospodarii-şefi ai comunelor Tuzla - Constantin Florian Micu (PSD), Oltina - Gheorghe Chirciu (PNL) şi Mircea Vodă - Dumitru Dedu (PSD). Prefectul Constanţei, Constantin Ion, a semnat ordinele de încetare înainte de termen a mandatelor celor trei aleşi locali, ca urmare a unor decizii definitive de condamnare la închisoare cu suspendare.
 
Primul care „s-a grăbit“ şi a înregistrat deja dosarul la instanţă este fostul primar al comunei Oltina, Gheorghe Chirciu (PNL). Până la acest moment, nu a fost stabilit primul termen de judecată. „Am înregistrat chiar două acţiuni. Una prin care cer suspendarea ordinului prefectului - care să îmi permită să mă întorc la primărie - şi alta prin care cer anularea acestui ordin. Eu consider în continuare că nu este o decizie corectă şi că este vorba despre influenţa cuiva, vom vedea la final a cui. Cred că ordinul de încetare a mandatului este nestatutar, în primul rând, pentru că mi s-a aplicat retroactiv decizia, şi, în al doilea rând, pentru că nu a fost vorba despre o pedeapsă privativă de libertate ori cu restrângere a drepturilor de a alege, de a fi ales şi de a ocupa o funcţie publică“, a declarat Gheorghe Chirciu, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Şi fostul primar al comunei Tuzla, Constantin Florian Micu (PSD), a atacat în instanţă ordinul prefectului. Indiferent care va fi decizia instanţei în această speţă, Micu a afirmat că va candida anul viitor pentru un nou mandat.

Deşi, în urmă cu câteva zile, nu era hotărât dacă va ataca sau nu ordinul prefectului, şi Dumitru Dedu (PSD), fostul primar al comunei Mircea Vodă, a declarat că va înainta acţiunea în instanţă. „În principiu, voi contesta decizia la instanţa de contencios administrativ. Mai am două zile pentru a mă hotărî, dar cel mai sigur voi deschide o acţiune împotriva acestui ordin“, a declarat Dumitru Dedu, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Până când se va stabilii dacă primarii cărora le-a încetat mandatul prin ordin al prefectului îşi vor relua funcţiile, atribuţiile de primar au fost preluate de viceprimarii localităţilor. Astfel, la Oltina, viceprimarul liberal Daniel Cabason a preluat prerogativele lui Gheorghe Chirciu, iar la Mircea Vodă, atribuţiile care îi reveneau lui Dumitru Dedu au fost preluate de social-democratul George Ionaşcu. La Tuzla, atribuţiile primarului ar fi trebuit preluate de viceprimar, însă chiar în ziua în care lui Contantin Micu i-a încetat mandatul, Reşit Taner a fost reţinut de DNA, iar în prezent se află în arest la domiciliu. Ieri, atribuţiile viceprimarului şi, implicit, ale primarului au fost preluate, în urma votului acordat de consilierii locali, de social-democratul Ion Moisei.

Citeşte şi:

Superofertă - 2 în 1
Cine e Ion Moisei, alegerea Consiliului Local Tuzla pentru a prelua atribuţiile primarului şi ale viceprimarului (documente)

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectura Constanţa va face un anunţ important după ora 11.00

15 Sep 2015 2155