Evoluţia averilor în CJC Cum sporeşte sau se diminuează avuţia de consilier judeţean (documente)


 
În aproximativ o lună vom şti exact cui vor reveni mandatele de consilieri judeţeni, iar actuala „garnitură“, mare parte din ea, se va retrage şi va ceda locul noilor aleşi.
 
Pregătirea momentului respectiv a demarat, iar semnalul a fost dat de apariţia pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) a declaraţiilor de avere şi de interese actualizate ale consilierilor judeţeni care se apropie de finalul acestei legislaturi. Lista celor care au decis să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu aştepte până în ultima zi prevăzută de legiuitor ca să arate opiniei publice cu ce avuţie pleacă din CJC a început să crească. Alţi trei consilieri judeţeni, Sorin Mocianu, Eugen Silaghi şi Marius Ţuţuianu, şi-au actualizat declaraţiile de avere.

Venituri dublate la final de mandat

Consilierul judeţean PSD Marius Horia Ţuţuianu şi-a actualizat atât declaraţia de avere, cât şi pe cea de interese, iar acum documentele au fost postate pe site-ul CJC. În prezent, acesta deţine două terenuri intravilane cumpărate din anul 2006 în Palazu Mare, precum şi două apartamente şi o casă în municipiul Constanţa, ultimul imobil fiind achiziţionat în anul 2012. În plan financiar, Ţuţuianu deţine părţi sociale, în două societăţi, a căror valoare totală a fost estimată la 65.400 de lei. Veniturile familiei obţinute în anul fiscal precedent s-au ridicat la 157.638 de lei.
 
În momentul obţinerii primului său mandat de consilier judeţean, Marius Horia Ţuţuianu nu avea acţiuni la SC Euxin SA Constanţa, iar veniturile sale se ridicau la 74.800 de lei. Din  declaraţia de interese, la ora actuală, consilierul PSD este acţionar la SIF Transilvania şi la SC Euxin SA Constanţa. Ţuţuianu este preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Neptun Olimp SA, director general al SC Euxin SA Constanţa şi membru supleant în ADI ITI Delta Dunării. În plan politic, acesta este membru în Comitetul Executiv Judeţean al PSD Constanţa. Acum aproape patru ani, acesta nu era implicat în ADI ITI Delta Dunării şi nu făcea parte din nicio structură de conducere a PSD Constanţa.

Într-un mandat, terenul agricol a crescut cu zece hectare

 Liberalul Eugen Silaghi nu este la prima experienţă de consilier din partea PNL. Stabilit în oraşul Negru Vodă, el deţine aici un teren intravilan şi unul agricol, acesta din urmă fiind sporit de trei ori pe parcursul acestui mandat de consilier judeţean (în anii 2012, 2013 şi 2015). Asta nu l-a împiedicat să aibă o casă în Constanţa, iar la Negru Vodă să deţină doar spaţii comerciale.
 
Se pare că Silaghi este împătimit de agricultură şi, în consecinţă, parcul său auto include două tractoare şi 12 utilaje agricole (cele mai recente fiind achiziţionate anul trecut), dar şi două autoturisme Land Rover. În perioada 1985-1999, Eugen Silaghi a investit în bijuterii a căror valoare este estimată la 11.000 de lei, iar din cele patru conturi curente, numai unul mai are 37.000 de lei. Mai trist este faptul că, de anul viitor, încep scadenţele pentru creditele contractate în timp. Astfel, până în anul 2020, consilierul judeţean PNL are de înapoiat în total, la diverse bănci, 22.000 de euro şi 146.000 de lei. Asta în contextul în care veniturile familiei Silaghi în anul fiscal 2015 au fost de 248.800 de lei.
 
La începutul mandatului de consilier judeţean din partea PNL, Eugen Silaghi avea cu zece hectare de teren agricol mai puţin decât în prezent, un singur autoturism Land Rover, 12 utilaje şi cinci tractoare. În schimb, deşi avea doar două conturi curente, consilierul judeţean se putea mândri că a strâns 390.000 de lei. Asta se pare că l-a determinat atunci să contracteze credite bancare ce însumau 280.000 de lei şi 30.500 de euro, toate scadente anul trecut. Veniturile familiei Silaghi în anul fiscal 2011 au fost de 290.000 de lei.
 
Între timp, Eugen Silaghi şi-a onorat atribuţiile ce îi revin ca administrator al întreprinderii individuale, vicepreşedinte al Asociaţiei Patronatului UNPR (Uniunea Naţională a Patronatului Român) Constanţa, precum şi pe cele ce reies din calitatea de membru în Biroul Permanent Judeţean al PNL Constanţa. De menţionat este faptul că, pe parcursul întregului mandat de consilier judeţean, Eugen Silaghi şi-a menţinut toate aceste „interese“.

Un teren mai puţin şi un credit „uitat“

Un alt liberal aflat la primul său mandat de consilier judeţean este Sorin Mocianu, cunoscut constănţenilor ca administratorul SC Cin Cin SRL. Nu se ştie dacă va mai face parte din viitorul CJC, dar declaraţia sa de avere a fost recent actualizată şi postată pe site-ul instituţiei. Avuţia acestuia se compune la ora actuală dintr-o casă achiziţionată din anul 2011, o remorcă - an de fabricaţie 2007, precum şi din două conturi bancare, deschise din 2007, în care are 456.860 de lei şi 530 de euro. În anul fiscal 2015, venitul total al familiei Mocianu a fost de 12.387 de lei. Totodată, este menţionată şi suma de 240.000 de euro, pe care a încasat-o în luna martie a acestui an în urma vânzării către o societate a unui teren.
 
Asta în contextual în care, la început de mandat, consilierul PNL avea un teren de peste 800 mp, casa, un Matiz şi remorca menţionată şi în ultima sa declaraţie de avere şi… niciun cont bancar. Însă, în prima sa declaraţie de avere depusă în calitate de consilier judeţean, Sorin Mocianu menţiona că are două credite bancare: unul de 205.000 de euro, scadent în noiembrie 2014, şi un altul de 200.000 de euro, scadent în aprilie 2019 (!) şi despre care nu se pomeneşte nimic în documentul actualizat şi postat acum pe site-ul CJC. Totul în contextul în care veniturile familiei Mocianu din anul fiscal 2011 au fost de 3.940 de lei. 
 

În secţiunea „documente“ puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale celor trei aleşi judeţeni.

Citeşte şi Cu ce au venit şi cu ce pleacă aleşii din CJ Constanţa (documente)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 215

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 457

Ședință CJ Constanța 28 de milioane de euro, alocați pentru modernizarea drumului dintre Techirghiol și Arsa (DOCUMENT)

26 Mar 2024 542

Cumpărări directe O firmă din județul Harghita va furniza toalete ecologice Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 476

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 478

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 393

Ședință CJ Constanța Programul de lucrări la drumurile județene din județul Constanța, pe anul 2024 pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 880

Ședință CJ Constanța Se votează cotizațiile și contribuțiile UAT Județul Constanța la mai multe asociații, pe anul 2024 (DOCUMENT)

24 Mar 2024 616

Ședință CJC Se votează prelungirea mandatelor administratorilor provizorii și bugetul de la Drumuri Județene SA (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 928

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 476

Indicatorii tehnico-economici, aprobați de CJ Constanța Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, CIA Delfinul din Agigea, va avea 50 de locuri (DOCUMENT)

24 Mar 2024 418

Proiectul, în atenția consilierilor județeni Consiliul Județean Constanța va moderniza Oborul General Scărișoreanu, comuna Amzacea (DOCUMENT)

24 Mar 2024 385

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 443

Ziua Evidenței Persoanelor, marcată pe 24 martie Azi se împlinesc 103 ani de la înființarea oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 555

Două companii împart contractul de curățenie și întreținere a sediilor și spațiilor administrate de Consiliul Județean Constanța pentru următorii 2 ani!(DOCUMENT)

22 Mar 2024 889