Garden Shop Services, fosta Pomacost a depus la Primăria Constanța actele de reziliere a contractului privind spaţiile verzi

 
  • În decembrie 2020, reprezentanții firmelor Sport Turism și Garden Shop, fostă Pomacost au notificat primăria Constanța în legătură cu contractele pe perioadă nedeterminată privind gestionarea spațiilor verzi, în vederea rezilierii acestora
  • Timp de mai bine de o lună, solicitările celor două societăți, s-au află în atenția Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Constanța
  • Pe 13 ianuarie, reprezentanții fostului Pomacost SRL, actuala Garden Shop Services SA, au revenit și au depus documentele pentru rezilierea constractului pe care îl aveau cu municipalitatea iar rezlierea se aplică începând cu data de 15 februarie
  • Procesul dintre societate și primărie s-a încheiat definitiv anul trecut, în defavoarea afaceriștilor de la fostul Pomacost, care au fost, totodată, obligați să achite onorariile avocaților municipalității
  • În cursul anului 2019, reprezentanții firmei Pomacost (actuală Garden Shop Services SA) au dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar, solicitând suplimentarea financiară a contractului încheiat cu primăria 
 

În decembrie 2020, reprezentanții firmelor Sport Turism și Garden Shop, fostă Pomacost au notificat primăria Constanța în legătură cu contractele pe perioadă nedeterminată privind gestionarea spațiilor verzi, în vederea rezilierii acestora.
Timp de mai bine de o lună, solicitările celor două societăți, s-au află în atenția Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Constanța.
Pe 13 ianuarie a.c., reprezentanții fostului Pomacost SRL, actuala Garden Shop Services SA, au revenit și au depus documentele pentru rezilierea constractului pe care îl aveau cu municipalitatea.

Potrivit viceprimarului, Florin Cocargeanu, rezlierea va intra în vigoare începând cu 15 februarie a.c.

În cazul acestei societăți comerciale, este știut faptul că procesul dintre aceasta și primărie s-a încheiat definitiv în defavoarea afaceriștilor de la fostul Pomacost, care au fost, totodată, obligați să achite onorariile avocaților municipalității.
Pe 7 noiembrie, 2020, magistrații Curții de Apel au arătat, printre altele, că, dată fiind perioada nedeterminată pe care a fost încheiat contractul cu municipalitatea, „reclamantul (nr., Pomacost) nu este ținut de un anumit termen în care să execute lucrărilor prevăzute în contract“. În această situație, au argumentat judecătorii, „acesta se poate libera oricând de obligațiile asumate prin contractul cadru dacă pârâtul nu este de acord cu ajustarea prețului convenit inițial“.
În cursul anului 2019, reprezentanții firmei Pomacost (actuală Garden Shop Services SA) au dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar, solicitând suplimentarea financiară a contractului încheiat cu primăria.
Mai mult, instanța de recurs a stabilit că Pomacost „nu poate pretinde adaptarea contractului la realitățile intervenite din cauza unor evenimente exterioare care a făcut îndeplinirea propriilor obligații excesiv de oneroase pentru simpla rațiune că, în cazul contractului încheiat pe durată nedeterminată, cel care invocă impreviziunea poate denunța contractul oricând“.
Amintim că, în cererea de chemare în judecată, reprezentanții firmei se plângeau de faptul că „firma a înregistrat pierderi lunare aferente costurilor cu manopera de 1.358,94 lei/lună/angajat“.
În această situaţie, ei le cereau judecătorilor să oblige municipalitatea să ajusteze preţul contractului întrucât „ajustarea preţului contractului este strict necesară pentru acoperirea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului“.
La rândul lor, reprezentanţii Municipiului Constanţa le-au cerut judecătorilor constănţeni să respingă acţiunea Pomacost, ca nefondată.
Tribunalul Constanța și, ulterior, Curtea de Apel Constanța, au hotărât că cererile afaceriștilor nu sunt fondate.

20 de milioane de euro pentru fosta Pomacost SRL
 
Conform datelor comunicate de Primăria Constanţa la nivelul anului 2018, cele două firme ex- Pomacost şi Sport Turism, au primit pentru lucrări ce privesc spaţiile verzi 45 de milioane de euro în perioada 2001-2017, aceasta însemnând o medie de 2,6 milioane de euro pe an.

 
SC Pomacost SRL a derulat din 2001 şi până în 2017 mai multe contracte cu municipalitatea privind serviciul de tăiere, toaletare şi tăiere de corecţie arbori sau plantare din municipiul Constanţa.
 
În cei 16 ani, potrivit datelor puse la dispoziţie de Primărie, SC Pomacost SRL a încasat, 89.806.683,41 de lei, aproximativ 20 de milioane de euro la cursul de 4,5 lei/euro.
Cel mai mare contract a fost cel din anul 2014, când Pomacost a încasat 9.252.984,57 de lei, iar cel mai mic în anul 2001 - 766.913,60 de lei.
În 2012, firma condusă de vărul decedat al fostului primar Radu Mazăre câștiga lucrări de 5,7 milioane de lei, iar în 2013 are loc o explozie a banilor publici până la 7,2 milioane de lei.
Aşa cum menţionam mai sus, în 2014 este înregistrat contractul cu cea mai mare sumă, iar în 2015, acesta a fost evaluat la aproximativ 7,7 milioane de lei.
Peste 6,1 milioane de lei a încasat Pomacost SRL şi în anul 2016, când Radu Mazăre plecase deja de la Primăria Constanţa, în timp ce în 2017 societatea a încasat în urma serviciilor prestate pentru municipalitate aproximativ 5,5 milioane de lei.
 
Citește și:

Administratorii Sport Turism și Garden Shop Services, fosta Pomacost au cerut primăriei Constanța rezilierea contractelor de toaletare a copacilor şi a spaţiilor verzi

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un consilier USR îi cere city-manager-ului municipiului Constanța să părăsească Primăria. „Ovanesian s-a descalificat complet atunci când a afirmat că nu pricepe problemele vitale ale orașului”

18 Oct 2021 929

Ionuţ Cornel Ionescu, oficial director pentru 4 ani la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (documente)

16 Oct 2021 1333

Edilii de oraşe sunt nemulțumiți de alocarea sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului

15 Oct 2021 692

Prețul gigacaloriei pentru constănțeni rămâne 250 de lei. Ce alte decizii au mai luat consilierii locali municipali?

14 Oct 2021 753

Se întrunește Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism a primăriei Constanța. Iată ce proiecte urbanistice intră la avizare!

13 Oct 2021 1510

Unul dintre directorii din Consiliul Județean Constanța și-a suspendat raporturilor de serviciu

09 Oct 2021 1562

Două instituții de cultură din județul Constanța au primit bani prin hotărâre de Guvern

08 Oct 2021 1136

S-a finalizat proiectul “Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”

07 Oct 2021 515

Proiectul „Adoptă un spațiu verde!” adoptat prin dispoziția primarului Vergil Chițac, un eșec anunțat?

07 Oct 2021 1801

Proiectele USR, introduse pe ordinea de zi suplimentară a Consiliului Local Municipal Constanța

29 Sep 2021 757

O comisie formată din experți a reevaluat-o pe Dana Dumitrescu, de la Teatrul de Stat Constanța. A obținut nota 6.30 și contestă din nou rezultatul!

29 Sep 2021 1363

Chițac propune revocarea unui Plan Urbanistic Zonal inițiat în 2009 de afaceristul Ionuț Barbu. Documentația de urbanism nu avea termen de valabilitate (documente)

28 Sep 2021 708

Primăria Constanța a lansat licitația pentru achiziția stațiilor de autobuz CT BUS

27 Sep 2021 465

Deficitul de spații verzi din municipiul Constanța este de 250 de hectare. Chițac propune amenajarea de noi parcuri!

27 Sep 2021 1210

Ședință de CLM. RAEDPP Constanța se transformă în societate comercială

27 Sep 2021 1013