Administratie locala

Grevă japoneză în administraţia publică locală Legea salarizării generează proteste printre funcţionarii primăriilor, ai SPIT şi ai CJC

Angajaţii din administraţiile publice din municipiul Constanţa, din Consiliul Judeţean şi din cadrul primăriilor din judeţ vor declanşa, astăzi, acţiuni de protest, urmând ca, în funcţie de alegerea fiecărei federaţii sindicale, aceştia să intre în grevă japoneză, grevă spontană sau să picheteze instituţiile.
 
De asemenea, săptămâna viitoare, când proiectul legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ce are vot final, sindicatele din administraţie anunţă miting în faţa Palatului Parlamentului, aşa cum a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Ion Caraignat. Acesta a precizat că se vor afla în grevă japoneză atât salariaţii din Primăria Constanţa, cât şi cei din Primăriile Mangalia, Cernavodă, Năvodari, Mihail Kogălniceanu, Techirghiol, dar şi membrii Sindicatului Tomis, care are nuclee sindicale în alte 60 de primării din judeţul Constanţa.
 
Astfel, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică Constanţa, constituit în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, şi grupa sindicală 3, constituită la nivelul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, organizează acţiunea de protest - grevă japoneză pe durata întregului program de lucru, în data de 25.05.2017 - susţinută de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa.
 
Salariaţii din administraţia publică locală Constanţa susţin că acţiunea de protest a fost generată de lipsa reglementării unei grile de salarizare exprese şi unitare, care să stabilească nivelul salarizării personalului din administraţia publică locală. Astfel, potrivit proiectului legii salarizării, remuneraţia angajaţilor din administraţia publică locală este lăsată la latitudinea aleşilor locali, fapt care va genera discrepanţe salariale între angajaţii care au aceleaşi funcţii, aceeaşi vechime, activitate similară şi lucrează în aceleaşi condiţii, fapt ce contravine chiar principiilor reglementate de proiectul de lege.     
 
„După cum se cunoaşte, administraţia publică locală este singura familie ocupaţională care nu are grilă de salarizare în proiectul legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competenţa consiliilor locale/judeţene“, se precizează în comunicatul transmis.

Legea salarizării a trecut de Senat 

Vă reamintim că proiectul legii salarizării a ajuns la Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă, termenul-limită pentru depunerea amendamentelor fiind 29 mai. Comisia pentru muncă urmează să dea raportul pe 6 iunie, în timp ce Comisia pentru buget şi cea juridică vor fi sesizate pentru avizare.
 
Plenul Senatului a aprobat, ieri, Legea salarizării, cu 85 de voturi „pentru“, zece voturi „împotrivă“ şi 12 abţineri, fără să admită niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncă săptămâna trecută.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grevă japoneză în întreprinderile și organizațiile afiliate Cartel Alfa. Detalii

03 Oct 2018 395

Personalul din unităţile subordonate Ministerului Tineretului şi Sportul e astăzi în grevă japoneză

19 Jul 2018 894

Angajații Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța intră în grevă japoneză. De ce a fost luată această decizie

05 Jun 2018 1448

Grevă japoneză! Grupul sindical al DJST Constanţa a tras un nou semnal de alarmă (galerie foto)

19 Mar 2018 1882

Constanţa Grevă japoneză, astăzi şi mâine, la SPIT

24 May 2017 1469

Protest inedit Angajaţi ai aparatului constănţean din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, în grevă japoneză (galerie foto)

21 Mar 2017 2065

Proteste în Sănătate 200 de medici intră în grevă japoneză la Spitalul Judeţean, din 21 martie! (document)

17 Mar 2016 3401

Profesorii unei şcoli din Constanţa, în GREVĂ JAPONEZĂ (documente)

14 Jan 2016 1318

Alina Gorghiu „O să avem de luni grevă japoneză”

29 Sep 2015 2468

Sindicaliștii feroviari se vor afla în grevă japoneză de mâine

21 Sep 2015 804

Sindicaliştii din domeniul feroviar ameninţă cu grevă japoneză, începând cu 22 septembrie

16 Sep 2015 904

Studenții din toată țara intră în grevă japoneză

08 Apr 2015 959

Salvatorii de vieţi nu şi-au primit salariile Salvamarii din Eforie au intrat în grevă japoneză

21 Aug 2014 1021

Angajații unei televiziuni intră mâine în grevă japoneză

26 May 2014 1090

Litoral TV Profesorii au intrat în grevă

28 Oct 2013 1522