Iarna-i grea, factura-i mare! Ce a obținut primarul Chițac de la premierul Ciucă?

  • Constanța este pe lista municipiilor reședință de județ cu mâna întinsă la Guvern
  • Prețul gigacaloriei aproape s-a dublat în ultimele luni la Constanța. În luna septembrie, tariful a crescut de la 590 de lei la 1.034 de lei, iar în luna noiembrie de la 1.034 de lei la 1.330 de lei
  • USR Constanța au solicitat realizarea unui audit intern la  Termoficare Constanța care să clarifice care este prețul real al gigacaloriei la Constanța
  • Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu spune că discuțiile purtate la Guvern cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022
  • Pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat să fie preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor
  • Guvernul va iniția un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică
 
 
La solicitarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, reprezentanții Guvernului au analizat, împreună cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, situația alimentării cu energie termică a celor două municipii și impactul prețului gigacaloriei asupra populației.
 
Întâlnirea a avut loc la Palatul Victoria, cu participarea miniștrilor Finanțelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke și Energiei, Virgil-Daniel Popescu.
 
Scopul întâlnirii a fost găsirea urgentă a unor soluții pentru ca cetățenii din București și Constanța să beneficieze de apă caldă și căldură în această iarnă iar impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație să nu fie unul devastator.

Pentru a veni în sprijinul celor două municipalități, Guvernul va iniția un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică.
 
De această formă de sprijin vor beneficia și locuitorii din alte localități care se confruntă cu probleme în livrarea energiei termice.
 
Prezent la discuții, secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu (n.r. fost prefect al județului Constanța), spune că „discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022 iar pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor”.
 
 
Reprezentanții USR au cerut un audit la Termoficare Constanța care distribuie agentul termic către populație

 
“Uneori rămânem siderați de discursul primarului Vergil Chițac, care dă dovadă nu doar de lipsă de consecvență în declarații, dar se pare că, mai nou, plagiază ideile altora atunci când îi convine, mai ales în intervenții televizate.”, susține președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe.
 

De altfel, acesta împreună cu ceilalți consilierii locali USR Constanța au solicitat realizarea unui audit intern în cadrul RADET (actuala Termoficare Constanța), care să clarifice care este prețul real al gigacaloriei la Constanța, solicitare cu care au fost de acord toți aleșii locali municipali dar care s-a lovit de reacția de scepticism a primarului Chițac, care l-a catalogat ca fiind inutil.
 
Ulterior, printr-o dispoziția de primar, Chițac a încuviințat realizarea auditului.
 
Gigacaloria majorată succesiv la Constanța

Vă reamintim, prețul gigacaloriei aproape s-a dublat în ultimele luni la Constanța.

Succesiv, Vergil Chițac a cerut consilierilor locali majorarea prețului gigacaloriei, în luna septembrie, de la 590 de lei la 1.034 de lei, iar în luna noiembrie de la 1.034 de lei la 1.330 de lei.

În apărarea inițiativelor sale, primarul Chițac a spune că aceste majorări sunt consecința pierderile din conductele mult prea vechi și cu grave deficiențe, dar și din cauza majorărilor de tarife la energie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

De la 1 ianuarie 2022, constănțenii vor plăti 450 de lei pentru gigacalorie. În schimb, locatarii din Henri Coandă primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței (documente)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 799

Atenție sporită când mergeți cu taxiul! Avertizările polițiștilor locali din Constanța

03 Apr 2024 647

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 706

Cumpărări directe Constanța O firmă din Galați va realiza un Sistem Informatic Geografic ce integrează componentele PUG al comunei Lumina (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 614

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2776

Chiros SRL, firma care deține Cherhanaua Ovidiu, în proces cu Garda de Mediu Constanța

25 Feb 2024 891

Cumpărări directe Constanța Primăria Cumpăna cumpără un nou totem!

20 Feb 2024 771

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1314

Știri Constanța Amendă usturătoare pentru o persoană care a aruncat deșeuri în loc nepermis, la Constanța!

13 Dec 2023 973

Primăria Cernavodă a finalizat proiectul de restaurare a produsului turistic „Hamangia - Prima civilizație a Vechii Europe”!

23 Nov 2023 794

Cine sunt reprezentanții primarului Chițac din conducerea grădiniţelor, şcolilor şi a liceelor din Constanţa? (DOCUMENT)

10 Nov 2023 2657

Le cresc lefurile de bază A fost publicat proiectul privind majorarea salarizării angajaţilor Primăriei Constanţa începând cu 1 noiembrie! (DOCUMENT)

27 Oct 2023 12723

Decizia a fost luată de administratorii companiei Prelungire de mandat pentru Cătălin Aristide Dumitrache, director general provizoriu al CT BUS SA Constanța!

24 Oct 2023 984

Candidaturile se depun până pe 20 octombrie Se înființează o nouă structură la nivelul Consiliul Județean Constanța. Ce atribuţii va avea și cine va face parte din aceasta?

08 Oct 2023 4963

Numai după aprobarea prin hotărâre de guvern poate fi folosită Cum va arăta noua stemă a municipiului Constanța? (DOCUMENT)

06 Oct 2023 1484