Administratie locala

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii și tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima și Bola, neacceptată de Consiliul Județean Constanța! (galerie foto)

Consilierii județene PNL Stelian Gima și Bogdan Bola au propus Consiliului Județean construirea unui teatru pentru copii, investiție estimată la 2 milioane de euro. Ei au identificat și un teren din oraș, situat pe malul lacului Tăbăcărie, în spatele Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Amendamentul nu le-a fost acceptat la aprobarea bugetului județean.
 
Inițiatorii proiectului vorbesc despre preocupările pentru un teatru destinat copiilor în Constanța, care au existat încă de la începutul secolului al XX-lea, atunci când, după 1910, Alexandru Davila inaugura stagiunile teatrale estivale ale Cazinoului din Constanța. În anii '50, când se înființează colective teatrale cu spectacole pentru copii din cadrul caselor de cultură ale sindicatelor, ia ființă și la Constanța o formațiune de amatori care începe să prezinte o serie de spectacole publice. În 1956 s-a constituit o trupă închegată, condusă de regizorul Claudiu Cristescu, care va debuta în incinta Teatrului Dramatic.
 
La scurta vreme după înființare, Teatrul de Păpuși, ca secție a Teatrului Dramatic, a putut avea spectacole în clădirea celei mai vechi săli de teatru din Constanța (în care funcționează și astăzi) - fostul Teatru „Elpis“ al comunității elene. În anul 2003, pe structura Secției de Păpuși, a luat naștere Teatrul pentru Copii și Tineret, din inițiativa directorului-actor Lică Gherghilescu, având ca principal obiectiv lărgirea paletei repertoriale de spectacole și, implicit, a segmentului de public.
 
Sala în care funcționează astăzi Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ nu mai corespunde cerințelor desfășurării unor activități artistice în concordanță cu standardele moderne adecvate secolului XXI. Deoarece are o vechime de peste 100 de ani (1895), ea a fost deseori supusă unor reparații sau reamenajări. După 1944, balcoanele care existau la nivelul etajului 1 s-au deteriorat în așa măsură încât au trebuit dezmembrate. Scena este mai mult improvizată, neavând un loc normal pentru jocul actorilor, pentru amplasarea unor decoruri adecvate. Nu există suficient loc pentru cabinele actorilor, cameră de machiaj, spații pentru recuzită și costume. Nu există spații pentru foaiere, bufet, sau grupuri sanitare necesare pentru numărul de spectatori din sala de spectacole. Nu există o sală secundară pentru repetiții sau spectacole minore, iar curățenia se face cu dificultate.

Cum ar trebui să arate teatrul în viziunea inițiatorilor 

Potrivit expunerii de motive la proiectul depus de consilierii liberali, noul teatrul ar trebui să fie dotat cu toate spațiile de care are nevoie o instituție de acest gen demnă de secolul XXI, cu o sală de spectacole de 250-300 de locuri, o sală auxiliară de repetiții (în care se vor putea ține și spectacole minore - pentru cca 60 de locuri), rampe de acces (planuri înclinate) pentru copii mici, foaiere, garderobă, casă de bilete, bufet, spatii de expoziții, grupuri sanitare separate pe sexe - pentru public.
 
Pentru actori vor fi prevăzute cabine dotate corespunzător, camere de machiaj, grupuri sanitare și vestiare. Pentru personalul auxiliar vor fi prevăzute spatii tehnice și ateliere de croitorie, decoruri și păpuși. Pentru administrație se vor crea spații pentru contabilitate, secretariat, director, sală de consiliu, grup sanitar. Este necesar să existe și trei garsoniere pentru trupele care vin din țară sau străinătate, cheltuielile cu cazarea lor reducându-se considerabil. Clădirea va avea spații de degajare (holuri, culoare, scări) atât pentru public, cât și pentru personal. Scena va fi dimensionată corespunzător cu standardele internaționale, având și spatii adecvate pentru culise, backstage. La exterior, inițiatorii proiectului propun montarea unei scene și gradene (având și grupuri sanitare) pentru spectacole în aer liber. Parcul care se va realiza înspre lac se poate dota cu jocuri de copii, un mini Disneyland.
 
Spațiile terenului arondat teatrului se vor amenaja cu spații verzi. Indicii spațiali ai imobilului propus: suprafața terenului = 4.473 mp, aria construită = 1.500 mp+70 mp.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” din Constanța

19 Apr 2019 367

Copiii, aşteptaţi la spectacole Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”

12 Apr 2019 387

Cei mai mici actori constănțeni se întrec la Festivalul „Căsuța de turtă dulce” (galerie foto)

20 Mar 2019 556

Un nou basm de Andersen prinde viață pe scena constănțeană Premiera „Lebedele”, un dar de Ziua Mondială a Teatrului, adresat copiilor

18 Mar 2019 701

Ziua mondială a teatrului de păpuşi va fi celebrată la Teatrul "Căluţul de Mare" din Constanţa

15 Mar 2019 433

Copiii, aşteptaţi la spectacole Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”

01 Mar 2019 976

Teatrul pentru copii Momolino revine în Constanța cu premiera spectacolului “Milina aduce Primăvara“ (galerie foto)

13 Feb 2019 802

Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret “Căluţul de mare” din Constanţa. Ce spectacole sunt programate

31 Jan 2019 689

„Șoricelul Kiți-Kiț” și „Pisica doldora de bani și nepoții ei orfani” la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța

13 Jan 2019 551

CJC, demersuri pentru preluarea clădirilor fostelor cinematografe constănţene. Teatrul pentru Copii şi Tineret s-ar putea muta în clădirea fostei săli „Popular“, parte a unei asocieri a RADEF

25 Dec 2018 727

Teatrul „Elpis“, atunci şi acum

20 Dec 2018 938

Copiii, aşteptaţi la spectacole! Programul Teatrului Pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”

14 Dec 2018 316

„Povestea omului de zăpadă”, un spectacol dedicat copiilor la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

10 Dec 2018 545

DGASPC Constanța organizează spectacol pentru marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

06 Dec 2018 614

Spectacole de Moș Nicolae la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din Constanța și în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie

30 Nov 2018 599