Iată cum vrea Primăria Constanța să amenajeze zona taluzului de la plaja Modern. Documentația, depusă la Mediu

Primăria Constanța a depus documentația la Agenția pentru Protecția Mediului pentru amenajarea zonei cuprinsă între accesul către plaja Modern, str. Lebedei, Taluz, prin crearea de facilități pentru evenimente culturale și pentru petrecerea timpului liber, zone de promenadă și parcare.
 
Terenul este în prezent alcătuit dintr-o platformă betonată, zone cu vegetație crescută spontan și trotuar acces spre plaja Modern, cu iluminat public insuficient.

 
Se propun lucrări de: amenajare și modelare a terenului, realizarea de alei pietonale pavate, dotarea cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, bolarzi, semnalizare rutieră, totemuri pentru orientare, afișaj și reclamă, obiecte de artă, etc.), instalarea și racordarea la rețeaua electrică a stâlpilor de iluminat și a corpurilor de iluminat ambiental, realizarea de plantații de arbori, arbuști, plante perene și gazon, realizarea de instalații de irigare, toaletarea și curățarea arborilor existenți, amplasare construcții provizorii tip pavilion și racordarea acestora la rețelele edilitare (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie electrică, alimentare cu energie termică, gaze naturale, telefonizare, internet).
 
Realizarea obiectivului de investiţii „Amenajarea integrată a zonei cuprinsă între accesul către Plaja Modern, strada Lebedei şi taluz – Crearea de facilităţi pentru evenimente culturale şi pentru petrecerea timpului liber, zone de promenadă şi parcaje” a apărut ca răspuns la necesitatea soluţionării unor multiple probleme, după cum urmează:
• Degradarea infrastructurii rutiere şi pietonale în zona accesului către Plaja Modern;
• Degradarea continuă a taluzului în lipsa unor măsuri de protecţie a acestuia şi de stopare a fenomenului de eroziune;
• Accesul rutier în Portul Turistic Tomis este deficitar, fapt care limitează dezvoltarea activităţilor economice şi exploatarea potenţialului turistic şi de agrement a zonei studiate.
Conform studiului de prefezabilitate, din punct de vedere calitativ, investiția este o măsură pozitivă datorită următoarelor considerente:
· Creșterea gradului de confort a populației locale;
· Creșterea accesibilitații pentru pietoni și extinderea zonelor recreative;
· Creșterea atractivității orașului;
· Îmbunătățirea calității mediului, prin reducerea poluării și îmbogățirea atmosferei cu oxigen;

· Creșterea unui cadru adecvat practicării sportului și activităților recreative;
· Îmbunătățirea aspectului urbanistic și al mediului ambiental.
 

Valoarea totală a proiectului este de 15.360.000 lei, cu o perioadă de implementare de 24 luni. Amplasamentul în cauză este format din 4 terenuri în proprietatea beneficiarului (nr.cad. 207050, nr.cad. 207032, nr.cad. 207037, nr.cad. 207003) pe care, în prezent, se află o platforma betonată continuă, utilizată ca parcare. Pe amplasament, în afara platformei betonate, terenul este acoperit de vegetație (arbori, arbuști, plante crescute spontan). Terenul și trotuarul din zona acestuia sunt iluminate insuficient, iar zona are un aspect general degradat.
 
Parcarea
 
Se propune reamenajarea parcării pe platforma betonată conform normelor în vigoare, realizarea unor accesuri carosabile, din strada Lebedei, către aceasta și a unor circulații pietonale în interiorul noii parcări, pentru ca aceasta să funcționeze cât mai corect și să ajute la fluidizarea traficului din zonă.
 
Pavilioanele
 
 Pe terenurile cu nr.cad. 207032, nr.cad. 207037, nr.cad. 207003 vor fi amplasate 6 pavilioane (2 pe fiecare teren), cu acces din trotuarul existent. Aceste pavilioane vor fi de 2 tipuri și vor adăposti spații dedicate alimentației publice:
- Pavilionul 1 - „MARE” (total 4 pavilioane) cu suprafața de aproximativ 425 mp care va fi format dintr-o zona închisă acoperită în care se vor amplasa spațiile dedicate bucătăriei, grupurile sanitare și spațiile administrative și o terasă ce va adăposti mesele și barul.
- Pavilionul 2 - „MIC” (total 2 pavilioane) cu suprafața de aproximativ 350 mp care va fi format dintr-o zona închisă acoperită în care se vor amplasa spațiile dedicate bucătăriei, grupurile sanitare și spațiile administrative și o terasă ce va adăposti mesele și barul.
 
Zona de parc
 
Se propune amenajarea spațiilor rămase pe cele 4 terenuri, în afara platformei betonate și a pavilioanelor. Așadar, întregul teren cu numărul cadastral nr.cad. 207050 (zona sudică de „intrare” către amplasament), dar și parte din celelalte terenuri (în spatele parcării și a pavilioanelor) se vor transforma într-o zonă vegetală continuă, cu alei pietonale și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, etc), în care utilizatorii vor putea să își petreacă timpul liber. Aici va exista o alee pietonală principală pavată și alte alei secundare ce vor fi tratate cu pietriș, dar și zone de staționare tratate cu scoarță de copac. Aleea pricipală pavată va funcționa ca o cale continuă de traversare a zonei și o alternativă, mai ferită de zgomotul străzii, a trotuarului existent ce este propus și el spre reabilitare.
 
Nivelul de călcare al acesteia va crește astfel încât pietonii să aibă vizibilitate către mare, peste parcarea reamenajată. Pe amplasament vor fi diferite tipuri de vegetație,de la vegetație înaltă, la plante perene și gazon pentru ca acesta să devine un spațiu variat și protejat de zgomot și noxe. Copacii existenți vor fi păstrați în mare măsură și vor fi curățați și toaletați, iar cei aflați într-o stare avansată de degradare vor fi defrișați.
 
Spațiul verde propus (gazon + suprafața plantată cu plantelor perene) va avea suprafața de 6170 mp, iar suprafața zonelor în care vor exista alei pietonale drenate (cu pietriș și mulch – scoarță de copaci) va fi de 990 mp.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria a comandat două PUZ-uri. Unul pentru zona Campus iar celălalt pentru taluzul municipiului Constanța

07 Jan 2023 2099

Certificat de urbanism pentru reabilitarea taluzului de la Modern, municipiul Constanța

26 Nov 2022 1552

Primăria Constanța cere aviz de la Apele Române pentru amenajarea taluzului de la plaja Modern

15 Nov 2022 758

Document A fost publicat contractul semnat de Primăria Constanța cu Re-Act Now Architecture. Este vizat taluzul de la Plaja Modern

02 Nov 2022 1224

Se amenajează zona cuprinsă între Plaja Modern și strada Lebedei din Constanța. Precizări despre solicitarea de emitere a acordului de mediu

06 Oct 2022 888

Peninsularii s-au mobilizat din nou! Consultare publică în mediul online - Sunteți sau nu de acord cu proiectele imobiliare de pe taluzul falezei Constanța?

30 May 2022 1550

Primăria cumpără documentații pentru exproprieri între Plaja Modern și strada Lebedei din municipiul Constanța

24 Dec 2021 1589

Conalsim Prest, contract cu CN ACN Constanța. În firmă este fratele lui Gheorghe Nastasia, condamnat alături de Elena Udrea

21 Oct 2021 3121

Măsură adoptată de CJSU Constanța. Este vizată prevenirea efectelor negative ale alunecării de teren al taluzului de la Cumpăna

14 Oct 2021 1339

Se amenajează zona cuprinsă între Plaja Modern și strada Lebedei din municipiul Constanța. Municipalitatea anunță exproprieri

30 Aug 2021 2730

Primăria vrea să elaboreze PUZ pentru taluzul de Poarta 3 - Poarta 4

24 Aug 2021 1279

Contract de 52 de milioane de lei semnat de CN ACN pentru reabilitarea malului stâng al taluzului de la Cumpăna (document)

21 Aug 2021 3518

Apele Române la judecată cu grecul care vrea să construiască un ansamblu de locuințe pe taluzul de la plaja Modern

28 Jun 2021 1982

Constănțeanul supărat. Copacii „ciuntiţi“ de pe taluzul plajei Modern, în epoca PNL - USR

09 Apr 2021 2124

Constanța. Continuă acțiunile de igienizare a taluzului dinspre plaje

29 Mar 2021 1725