În acte, ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie! Primăria Constanța și CJC invitate la o analiză pentru reabilitarea construcției de tip cheu care înconjoară luciul de apă


Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, în calitate de administrator al lacului Tăbăcărie, a invitat Primăria Constanţa și Consiliul Județean Constanța, care au calitate de posesori ai unor terenuri riverane lacului Tăbăcărie, la data de 23 aprilie 2020, la o analiză, pe tema reabilitării construcției de tip cheu (perete de beton vertical) care înconjoară lacul Tăbăcărie.

“De ce nu se reabilitează malul lacului Tăbăcărie? și De ce nu amenajați malul cu piste de biciclete sau de promenadă? sunt întrebările pe care mi le adresează, în mod repetat, majoritatea constănțenilor de când am început acțiunea de salubrizare a lacului Tăbăcărie. După ani de zile în care s-a arătat constant cu degetul spre ABADL ca fiind principalul vinovat pentru modul dizgrațios în care se află cheul betonat al lacului, consider că este cazul să facem lumină în acest caz și să lămurim acest aspect. De o lună, de când am ajuns la conducerea Administrației Bazinale de Apă, am solicitat și analizat documentele din care ar fi trebuit să reiasă că noi suntem administratorii acestei structuri, însă rezultatul contrazice, în mare măsură, ce s-a susținut până în acest moment. Iată ce am găsit: construcția de beton de tip cheu a fost executată în anii 1978-1979 de către autoritățile locale, în baza proiectului 330/1975 și era parte a lucrărilor de amenajare a zonei lacului, incluzând debarcadere și alei pietonale. Deci scopul ei a fost de la început de amenajare de mal, pentru recreerea constănțenilor și nu de construcție hidrotehnică pentru apărare împotriva inundațiilor, adică cele care cad în administrarea Apelor Române. În septembrie 1990, când s-a înființat ABADL, aceasta a preluat patrimoniul fostului Oficiu de Gospodărire a Apelor (OGA) Constanța - stăvilarele de pe lacurile Siutghiol și Tăbăcărie, luciul de apă și cuvetele celor două lacuri și canalul care trece prin Satul de Vacanță și leagă Tăbăcărie de Siutghiol. Malul betonat de tip cheu NU era în patrimoniul OGA, așa că nu a intrat în patrimoniul ABADL. Ba mai mult, în anexa 12 la Hotărârea de Guvern 1705/2006, unde apar înscrise bunurile din domeniul public al statului, apare înscrisă doar cuveta lacului - fundul lacului acoperit total de apă. Deci nici aici nu apare ca fiind în administrarea ABADL malul betonat. De aceea, biroul patrimoniu - cadastru al ABADL nu are în arhivă nicio adresă, procedură, corespondență privind intabularea sau posesia malului. De altfel, în Inventarul Bunurilor din Domeniul Public al Statului, niciun lac natural sau de acumulare din România NU are malurile intabulate. Deci nici Tăbăcărie.

De ce totuși s-a creat impresia că ABADL deține malul? În primul rând, pentru că s-a permis altor instituții să arunce responsabilitatea în curtea instituției noastre, fără să li se dea un răspuns niciodată, din motive evident politice.
Pentru prima oară după Revoluție, dorim să confruntăm documentele, datele, planșele foto, ortofotoplanuri, etc. de care dispun instituțiile noastre, pentru a stabili împreună cum vom proceda în continuare privind proprietatea și administrarea cheului (perete de beton vertical) în scopul reabilitării și reparării acestei construcții. La acest moment, construcția prezintă numeroase puncte de alunecare șı de prăbușire, care pot pune în pericol siguranța constănțenilor și a turiștilor care se plimbă pe malul lacului”, afirmă Bogdan Bola, director general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
 

Continuă igienizarea lacului Tăbăcărie și zona adiacentă din Satul de Vacanță

 
Angajații ABADL adună cu gunoaiele aruncate în zona lacului Tăbăcărie. “Oricât s-ar chinui angajații ABADL să igienizeze această zonă, scoțând zilnic tone de resturi menajere din apa lacului, ține și de constănțeni să nu mai continue această mizerabilă stare de fapt. Știu că ar fi trebuit să se facă până acum curățenie mai des pe apa lacului, să existe un program clar prin care Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral să facă această igienizare, să existe parteneriate cu societatea civilă care ar fi putut să ajute..dar nu mă mai uit în urmă! Iar de acum în continuare, așa vom face pe viitor, pentru că asta reprezintă normalitatea. Sper doar ca la finalul acestor întâlniri, să încetăm cu jocurile politice care nu aduc nimic bun pentru absolut niciun constănțean și ca instituțiile care chiar își doresc să reabiliteze malul lacului Tăbăcărie să își și asume sa facă acest lucru. Încă mai cred că putem avea un parc frumos, curat și modern..trebuie doar să existe și o voință politică în administrația locală”, adaugă Bogdan Bola.
Directorul instituției mai spune că în săptămânile care urmează , ABADL se va  ocupa mai ales de canalul de legătură dintre lacul Siutghiol și lacul Tăbăcărie și zona adiacentă din Satul de Vacanță, acolo unde este, din păcate, un adevărat focar de infecție.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Morosanu Dragu Petrisor

17 Apr, 2020 17:11

In sfarsit , cineva se gandeste sa aduca un plus de valoare acestui loc minunat. Ar rebui sa arate aceasta zona ca parcul din Singapore.

Articole asemanatoare

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 382

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 849

Constanța Ultimele informații despre ambarcațiunea găsită răsturnată în mare, din partea MApN (FOTO)

05 Apr 2024 1160

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3224

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 735

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 646

Declarații avere Constanța Averea și interesele lui Victor Cherciu, șef formație la ABADL SGA Tulcea (DOCUMENTE)

12 Mar 2024 649

Declarații de avere Constanța Maria Otilia Macovei, director tehnic la ABADL, averea și interesele. Soțul, asociat și administrator la Cantarprod SRL

11 Mar 2024 802

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 654

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 469

„Apele Române” organizează licitația pentru 48 de subsectoare de plajă de pe litoral. Mai mult de jumătate sunt din stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1166

Primăria Corbu intenționează să solicite de la AN Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Reabilitare DC38 Corbu – Vadu și strada Școlii (sat Vadu) comuna Corbu

31 Jan 2024 901

Ploscaru Nicoleta intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 404

Primăria Ovidiu intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 409

ABADL închiriază terenuri situate în albia minoră a Fluviului Dunărea. Când are loc ședința de deschidere a ofertelor

27 Jan 2024 911