Încep achizițiile pentru dotările centrelor. George Măndilă, consilierul edilului Chițac, despre costurile campaniei de vaccinare la nivelul municipiului Constanța

 
  • Autoritățile locale pregătesc în această perioadă centrele de vaccinare de la nivelul municipiului Constanța
  • La nivelul municipiului vor funcționa două  centre: cel de la Spitalul Modular amenajat pe stadionul Portul, deservit de cadrele medicale de la Spitalul Militar de Urgență "Al. Gafencu" și cel din incinta Pavilionului Expozițional
  • George Măndilă, consilierul primarului Vergil Chițac coordonează din partea municipalității organizarea centrelor de vaccinare de la nivelul Constanței
  • Acesta a explicat pentru cotidianul ZIUA de Constanța cum vor fi organizate și cum se va derula vaccinarea în cadrul centrelor
  • Centrul de la Pavilionul Expozițional, consilierul explică că aici urmează să fie amenjate 20 de puncte de vaccinare - 20 de camere, fiecare echipate cu câte două scaune și deservite de doi asistenți
  • Vestea bună este că municipalitatea nu va cheltui mai mult de 17.000 - 20.000 de euro pentru amenajarea acestui centru
  • Cheltuielile de funcționare pentru cele două centre din municipiu se vor ridica din calculele estimative la aproximativ 1.5 milioane de lei lunar, bani care vor fi prinși în proiectul de buget pentru 2021

Autoritățile locale pregătesc în această perioadă centrele de vaccinare de la nivelul municipiului Constanța.
Prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la nivelul municipiului vor funcționa două centre: cel de la Spitalul Modular amenajat pe stadionul Portul, deservit de cadrele medicale de la Spitalul Militar de Urgență "Al. Gafencu" și cel de pe bd. Mamaia 331A, în incinta Pavilionului Expozițional.
George Măndilă, consilierul primarului Vergil Chițac coordonează din partea municipalității organizarea centrelor de vaccinare de la nivelul Constanței.
Acesta a explicat pentru cotidianul ZIUA de Constanța cum vor fi organizate și cum se va derula vaccinarea în cadrul centrelor.

Potrivit lui George Măndilă, cele două puncte (n.r. 2 camere) destinate vaccinării din cadrul Spitalului Modular sunt deja operaționale, acolo desfășurâdu-se deja procesul de vaccinare.
Din cea de-a treia etapă la nivel național, Măndilă spune că la nivelul centrului de vaccinare de la Spitalul Modular se vor înființa încă 8-10 puncte de vaccinare(n.r. max.12), a căror cheltuieli de amenajare și funcționare vor fi preluate de administrația locală.
În ceea ce privește centrul de la Pavilionul Expozițional, consilierul explică că aici urmează să fie amenjate 20 de puncte de vaccinare (n.r. 20 de camere, fiecare echipate cu câte două scaune și deservite de doi asistenți), astfel încât atunci când va funcționa la capacitate maximă, "în centru se vor putea vaccina simultan 40 de persoane, 100 de persoane pe oră, respectiv 1000 de constănțeni pe zi".
În afara celor 20 de puncte de vaccinare, la Pavilion vor fi amenajate și patru cabinete medicale și tot atâtea puncte de înregistrare (n.r. registraturi, în cadrul cărora vor fi folosite pentru prelucrarea datelor persoanele tablete de la STS).

Totodată va fi amenajată și o zonă post vaccinare, dotată cu câteva paturi și 20-30 de scaune, unde cei vaccinați vor rămâne sub observație între 10 și 15 minute.
"Toate achizițiile pentru dotare își urmează cursul firesc, nu se realizează în sistem de urgență", a sublinit Măndilă.
Consilierul primarul mai susține că proiectul este finalizat, dar trebuie încheiate și procedurile birocratice, înainte la a se trece la achizițiile propriu-zise.
Vestea bună este că municipalitatea nu va cheltui mai mult de 17.000 - 20.000 de euro pentru amenajarea acestui centru, dat fiind faptul că "vom deplasa mobilier din cadrul direcțiilor primăriei, din cabinetele medicale școlare plus ce mobilier am identificat deja în cadrul pavilionului", spune Măndilă.
Cheltuielile de funcționare pentru cele două centre din municipiu se vor ridica din calculele estimative la aproximativ 1.5 milioane de lei lunar, bani care vor fi prinși în proiectul de buget pentru 2021.

La cheltuielile de funcționare intră inclusiv plata cadrelor medicale și medii care își vor desfășura activitatea în centre.
Reprezentantul primarului mai spune că toate fondurile vor fi asigurate din buget, până când Guvernul va prelua și va deconta toate procedurile legate de campania de vaccinare. Întrebat fiind dacă a primit un termen pentru finalizarea amenajării lucrărilor la Pavilion, George Măndilă a afirmat că lucrările vor fi finalizate înainte de sfârșitul lunii ianuarie.
 

OUG privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical, adoptată astăzi?
 
Vă reamintim, Guvernul Cîțu a amânat adoptarea Ordonanței de Urgență inițiată de Ministerul Sănătății privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical implicat în campania de vaccinare.
În absența Ordonanței, teoretic, nu se pot organiza centrele de vaccinare necesare pentru debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare. OUG a stârnit revolta primarilor la adresa ministrului Sănătății care nu a prevăzut sursa de finanațare pentru adminstrațiile locale.
Premierul Florin Cîțu a declarat că OUG va fi adoptată la sfârșitul acestei săptămâni, dată până la care speră să aibă toate avizele necesare.
La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că ministerul ar putea suporta plata personalului medical implicat în campania de vaccinare, însă pentru amenajarea centrelor primarii ar trebui să ceară bani la Ministerul Dezvoltării.
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a spus că în bugetul ministerului nu există fonduri pentru o eventuală finanţare a organizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, deoarece nu există buget aprobat pe 2021.
Primarii de municipii au participat săptămâna aceasta la o discuție cu ministrul Finanțelor, unde au primit asigurări că vor fi alocați bani pentru administrațiile locale pentru organizarea centrelor de vaccinare.
 
Citește și:

Cele 18 centre de vaccinare din județul Constanța. Unde se află

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 558

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 637

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 355

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1963

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 721

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 596

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 704

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 771

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 760

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2679

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1246

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1624

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 855