Încep achizițiile pentru dotările centrelor. George Măndilă, consilierul edilului Chițac, despre costurile campaniei de vaccinare la nivelul municipiului Constanța

 
  • Autoritățile locale pregătesc în această perioadă centrele de vaccinare de la nivelul municipiului Constanța
  • La nivelul municipiului vor funcționa două  centre: cel de la Spitalul Modular amenajat pe stadionul Portul, deservit de cadrele medicale de la Spitalul Militar de Urgență "Al. Gafencu" și cel din incinta Pavilionului Expozițional
  • George Măndilă, consilierul primarului Vergil Chițac coordonează din partea municipalității organizarea centrelor de vaccinare de la nivelul Constanței
  • Acesta a explicat pentru cotidianul ZIUA de Constanța cum vor fi organizate și cum se va derula vaccinarea în cadrul centrelor
  • Centrul de la Pavilionul Expozițional, consilierul explică că aici urmează să fie amenjate 20 de puncte de vaccinare - 20 de camere, fiecare echipate cu câte două scaune și deservite de doi asistenți
  • Vestea bună este că municipalitatea nu va cheltui mai mult de 17.000 - 20.000 de euro pentru amenajarea acestui centru
  • Cheltuielile de funcționare pentru cele două centre din municipiu se vor ridica din calculele estimative la aproximativ 1.5 milioane de lei lunar, bani care vor fi prinși în proiectul de buget pentru 2021

Autoritățile locale pregătesc în această perioadă centrele de vaccinare de la nivelul municipiului Constanța.
Prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la nivelul municipiului vor funcționa două centre: cel de la Spitalul Modular amenajat pe stadionul Portul, deservit de cadrele medicale de la Spitalul Militar de Urgență "Al. Gafencu" și cel de pe bd. Mamaia 331A, în incinta Pavilionului Expozițional.
George Măndilă, consilierul primarului Vergil Chițac coordonează din partea municipalității organizarea centrelor de vaccinare de la nivelul Constanței.
Acesta a explicat pentru cotidianul ZIUA de Constanța cum vor fi organizate și cum se va derula vaccinarea în cadrul centrelor.

Potrivit lui George Măndilă, cele două puncte (n.r. 2 camere) destinate vaccinării din cadrul Spitalului Modular sunt deja operaționale, acolo desfășurâdu-se deja procesul de vaccinare.
Din cea de-a treia etapă la nivel național, Măndilă spune că la nivelul centrului de vaccinare de la Spitalul Modular se vor înființa încă 8-10 puncte de vaccinare(n.r. max.12), a căror cheltuieli de amenajare și funcționare vor fi preluate de administrația locală.
În ceea ce privește centrul de la Pavilionul Expozițional, consilierul explică că aici urmează să fie amenjate 20 de puncte de vaccinare (n.r. 20 de camere, fiecare echipate cu câte două scaune și deservite de doi asistenți), astfel încât atunci când va funcționa la capacitate maximă, "în centru se vor putea vaccina simultan 40 de persoane, 100 de persoane pe oră, respectiv 1000 de constănțeni pe zi".
În afara celor 20 de puncte de vaccinare, la Pavilion vor fi amenajate și patru cabinete medicale și tot atâtea puncte de înregistrare (n.r. registraturi, în cadrul cărora vor fi folosite pentru prelucrarea datelor persoanele tablete de la STS).

Totodată va fi amenajată și o zonă post vaccinare, dotată cu câteva paturi și 20-30 de scaune, unde cei vaccinați vor rămâne sub observație între 10 și 15 minute.
"Toate achizițiile pentru dotare își urmează cursul firesc, nu se realizează în sistem de urgență", a sublinit Măndilă.
Consilierul primarul mai susține că proiectul este finalizat, dar trebuie încheiate și procedurile birocratice, înainte la a se trece la achizițiile propriu-zise.
Vestea bună este că municipalitatea nu va cheltui mai mult de 17.000 - 20.000 de euro pentru amenajarea acestui centru, dat fiind faptul că "vom deplasa mobilier din cadrul direcțiilor primăriei, din cabinetele medicale școlare plus ce mobilier am identificat deja în cadrul pavilionului", spune Măndilă.
Cheltuielile de funcționare pentru cele două centre din municipiu se vor ridica din calculele estimative la aproximativ 1.5 milioane de lei lunar, bani care vor fi prinși în proiectul de buget pentru 2021.

La cheltuielile de funcționare intră inclusiv plata cadrelor medicale și medii care își vor desfășura activitatea în centre.
Reprezentantul primarului mai spune că toate fondurile vor fi asigurate din buget, până când Guvernul va prelua și va deconta toate procedurile legate de campania de vaccinare. Întrebat fiind dacă a primit un termen pentru finalizarea amenajării lucrărilor la Pavilion, George Măndilă a afirmat că lucrările vor fi finalizate înainte de sfârșitul lunii ianuarie.
 

OUG privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical, adoptată astăzi?
 
Vă reamintim, Guvernul Cîțu a amânat adoptarea Ordonanței de Urgență inițiată de Ministerul Sănătății privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical implicat în campania de vaccinare.
În absența Ordonanței, teoretic, nu se pot organiza centrele de vaccinare necesare pentru debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare. OUG a stârnit revolta primarilor la adresa ministrului Sănătății care nu a prevăzut sursa de finanațare pentru adminstrațiile locale.
Premierul Florin Cîțu a declarat că OUG va fi adoptată la sfârșitul acestei săptămâni, dată până la care speră să aibă toate avizele necesare.
La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că ministerul ar putea suporta plata personalului medical implicat în campania de vaccinare, însă pentru amenajarea centrelor primarii ar trebui să ceară bani la Ministerul Dezvoltării.
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a spus că în bugetul ministerului nu există fonduri pentru o eventuală finanţare a organizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, deoarece nu există buget aprobat pe 2021.
Primarii de municipii au participat săptămâna aceasta la o discuție cu ministrul Finanțelor, unde au primit asigurări că vor fi alocați bani pentru administrațiile locale pentru organizarea centrelor de vaccinare.
 
Citește și:

Cele 18 centre de vaccinare din județul Constanța. Unde se află

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce atribuții va avea secretarul general al Prefecturii?

02 Mar 2021 321

Președintele CJ are un nou consilier onorific. Cine este Ermil Chelariu?

01 Mar 2021 1246

Primarul Chițac și-a făcut „mea culpa!” Regulamentul parcărilor rămâne în dezbatere publică. Consiliul Local vrea să preia în administrare Portul Tomis și lacul Tăbăcărie

27 Feb 2021 2030

UDTTMR vânează postul de subprefect al județului Constanța ocupat de Șenol Ali de la UDTR

26 Feb 2021 826

Cine este și ce pregătire are viitorul subprefect al județului Constanța, Mihai Vîlcu (documente)

26 Feb 2021 530

Un nou regulament de gospodărire, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța lansat în dezbatere publică (documente)

17 Feb 2021 809

A fost stabilită componența comisiilor de concurs și soluționare a constestațiilor pentru ocuparea funcției de secretar general al județului Constanța

17 Feb 2021 1145

Ce soluție de tranziție a găsit primăria Constanța, după ce fosta Pomacost a reziliat contractul de întreținere a spaţiilor verzi

16 Feb 2021 938

Ședință extraordinară de CLM. Cine îl înlocuiește pe Stere Hira în legislativul local?

16 Feb 2021 941

Au trecut patru luni de la alegerile locale. Trei unități administrativ-teritoriale din județul Constanța nu au încă viceprimar

16 Feb 2021 951

Reabilitarea termică a clădirilor spitalului municipal și a două licee importante din Constanța, în linie dreaptă

15 Feb 2021 768

Ce decizie a luat Consiliul Judeţean Constanţa în cazul cailor neîngrijiți și flămânzi de la Techirghiol?

12 Feb 2021 1165

Studiile pentru reabilitarea DJ226A și DJ 226B și a ansamblului rupestru de la Murfatlar, finanțate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est

11 Feb 2021 443

Vineri se tranșează regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța

11 Feb 2021 783

Se înființează Consiliul Consultativ al societății civile. Funcționează în subordinea Consiliului Județean Constanța. Cine face parte din el?

10 Feb 2021 790