Încep lucrările la centrul cultural Cumpăna a dat startul activităţilor culturale ale anului 2014 cu un spectacol dedicat lui Eminescu (galerie foto)

Elevii din Cumpăna au părăsit ieri sălile de clasă şi preţ de o oră au petrecut în Casa de Cultură a comunei, participând la un spectacol dedicat poetului Mihai Eminescu. Evenimentul intitulat „La Cumpăna... «Eminescu şi dorul de poezie»” a ajuns anul acesta la cea de-a 14-a ediţie.
 
În acest an, înainte de debutul programului artistic, a fost proiectată o prezentare powerpoint despre viaţa, opera şi activitatea literară a poetului. Spectacolul omagial a cuprins momente inedite, pe lângă poeziile lui Mihai Eminescu, acompaniate de doi elevi cu chitara, a fost prezentată corespondenţa dintre poet şi Veronica Micle. Scrisoarea III a avut parte de o interpretare inedită, nu de alta, dar pe scenă au urcat Mircea cel Bătrân şi Baiazid, în fapt doi elevi care au jucat rolul celor două personaje, în aplauzele publicului. Un moment emoţionat a avut loc spre finalul evenimentului, când profesoara de muzică, Elena Ghiţa, a interpretat, acompaniată de copii, Sara pe deal. Coordonatorul întregii activităţi desfăşurate ieri în Cumpăna a fost profesoara de română Daniela Constantinescu.
 
Premii pentru elevi şi profesori
 
Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene I.N. Roman Constanţa au fost şi de această dată alături de cumpăneni. Ştefan Pleşoianu, coordonatorul programului Bibliotecii Internet, i-a premiat pe profesorii şi elevii care au făcut posibil evenimentul de ieri de la Cumpăna cu lucrări de literatură română din colecţia Biblioteca pentru toţi de la Jurnalul şi cu volume cu itinerare literare dobrogene editate prin intermediul unui proiect european. În semn de apreciere pentru una din cele mai bune biblioteci dintr-o comună şi pentru una dintre cele mai active bibliotecare într-o bibliotecă a judeţului Constanţa, Pleşoianu a donat Bibliotecii Cumpăna volumul de zece opere editat de Academia Română, care include şi publicistica eminesciană comentată şi adnotată. Şi primarul ec. Mariana Gâju, declarat unul dintre cei mai implicaţi primari în susţinerea activităţilor culturale, a primit monografia Bibliotecii Judeţene.

„Eminescu pentru Cumpăna reprezintă totul. Când spun totul spun poezie, literatură, filosofie, sensibilitate. Suntem în cel de-al 14-lea an al unei frumoase tradiţii. Şi de această dată Biblioteca comunei Cumpăna în parteneriat cu Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu şi alături de Clubul Înţelepţilor din comună, cu cei care iubesc literatura, cititorii comunei Cumpăna, s-au reunit în această sală, care a devenit neîncăpătoare, a Casei de Cultură din localitate, ascultând versurile lui Eminescu şi omagiind cei 164 de ani de la naşterea poetului luceafăr, poetului fără pereche, Mihai Eminescu”, a declarat primarul ec. Mariana Gâju.
 
Încep lucrările la un proiect important
 
Bucuroasă de darurile primite, şefa autorităţii locale a mărturisit că acestea se vor afla în curând într-un spaţiu mult mai generos, spaţiul viitorului centru cultural, a cărui construcţie va începe în acest an. Centrul se va afla în vecinătatea Grădiniţei Sfânta Maria, în cartierul rezidenţial Del Sole, unde copiii vor avea acces la zece calculatoare şi nu doar la patru ca în prezent.
În cadrul evenimentului de ieri a fost realizată de elevi şi profesori, şi o expoziţie de desene pe teme eminesciene, care va fi găzduită în sala Casei de Cultură cel puţin până pe 24 ianuarie, când va fi sărbătorită Unirea Principatelor Române, cel de-al doilea eveniment cultural al anului în Cumpăna. De altfel, cu evenimentul dedicat lui Mihai Eminescu s-a dat ieri strat programului activităţilor culturale ale anului 2014 din Cumpăna.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 424

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 375

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 25-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

14 Apr 2024 843

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 806

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 815

Accident rutier la Cumpăna, județul Constanța! Implicat, un șofer beat, drogat și fără permis

11 Apr 2024 601

Constanța Un nou pas important în demararea proiectului Nodului Rutier de la Cumpăna - A4

11 Apr 2024 576

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 533

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 577

Regimul de înălțime pentru PUZ Constanța-Cumpăna, dezbătut la Curtea Supremă! Judecătorii de la Curtea de Apel au declinat dosarul (MINUTA)

31 Mar 2024 604

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 665

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 674

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 2535

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 730

Mașină răsturnată în canal, în urma unui accident, între Cumpăna și Agigea, județul Constanța

25 Mar 2024 1150