Începutul unei frumoase prietenii? Expaco SRL, firma care a elaborat PUZ-ul Peninsulei, se ocupă şi de PUZ-ul Sălii Polivalente din Constanţa (document)

Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru construirea Sălii Polivalente din Constanţa, pe strada Badea Cârţan, va fi supus dezbaterii, în şedinţa de azi a Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa. „Zona studiată, în suprafaţă de 17,62 ha, include terenul în suprafaţă de 32.545 mp, lot 1, identificat cu numărul cadastral 102121, intabulat în cartea funciară sub nr. 112562 conform HCL nr. 201/02.10.2014, terenul în suprafaţă de 18.150 mp, lot 2, identificat cu nr. cadastral 102121, intabulat în cartea funciară sub nr. 112562 conform HCL nr. 200/02.10.2014, predat Companiei Naţionale de Investiţii CNI SA, precum şi din (sic!) terenuri proprietate publică şi privată“, se menţionează în proiectul de hotărâre.

Conform referatului ataşat proiectului de hotărâre, denumirea PUZ-ului este „Plan Urbanistic Zonal - pentru zona delimitată de strada Ştefăniţă Vodă, aleea Afinei, alee acces şi bulevardul Aurel Vlaicu - construire Sală Polivalentă, strada Badea Cârţan, Constanţa“. Amintim că Primăria Constanţa elibera, în toamna anului trecut, înainte de alegerile prezidenţiale, certificatul de urbanism pentru elaborarea PUZ-ului Complexului Sportiv Badea Cârţan. Anterior, Consiliul Local Constanţa votase retragerea din administrarea Consiliului Judeţean şi preluarea în propria sa administrare a unui teren în suprafaţă de 34.552 de metri pătraţi, situat în zona Badea Cârţan. Ulterior, obiectivul era predat către CNI, companie aflată sub umbrela Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice condus de social-democratul Liviu Dragnea.
Revenind la proiectul ce urmează să fie dezbătut azi de consilierii locali, în referat se explică faptul că documentaţia de urbanism aferentă „îşi propune actualizarea prevederilor urbanistice pentru zona reglementată, în suprafaţă de circa 7,83 ha, care este delimitată de aleea Stadionului, aleea Afinei şi strada Ştefăniţă Vodă şi care face parte din teritoriul studiat în suprafaţă de circa 17,62 ha (delimitat de bulevardul Aurel Vlaicu, aleea Stadionului, strada Badea Cârţan, aleea Afinei şi strada Ştefăniţă Vodă), situat pe partea de nord a intravilanului municipiului Constanţa“.

Interesant este că, aşa cum se menţionează în proiectul de hotărâre, proiectantul general al PUZ-ului este SC Expaco SRL, aceeaşi societate care a elaborat Planul de Urbanism Zonal al Peninsulei din Constanţa, PUZ care încă nu a ajuns pe masa Consiliului Local Municipal Constanţa, în pofida faptului că discuţii pe marginea sa au loc încă din 2011.

Ce spune Registrul Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, SC Expaco SRL a fost înfiinţată în noiembrie 1992 şi are sediul social în Ovidiu, mai exact, în satul Poiana. Asociaţi persoane fizice în firmă sunt Petre Băncescu, Răzvan Băncescu, Mirela Băncescu şi Ana Băncescu, aceasta din urmă fiind şi administrator al societăţii. Domeniul principal de activitate al SC Expaco SRL constă în „activităţi de arhitectură“.

„PUZ-ul Peninsulei trebuie complet refăcut“

Aşa cum am menţionat mai sus, SC Expaco SRL a elaborat şi PUZ-ul zonei istorice a Constanţei, acesta din urmă reprezentând, de fapt, o reactualizare a PUZ-ului din 2003, elaborat la vremea respectivă de arhitectul Dorin Ştefan, autorul cunoscutului proiect „Taiwan Tower Tech Tree“.

Noul PUZ al Peninsulei a iscat numeroase divergenţe de opinie în primăvara lui 2012, în contextul unei dezbateri publice asupra raportului de mediu pentru „Reactualizare PUZ Peninsulă - modificare HCLM 416/21.11.2003“. La eveniment au participat mai mulţi arhitecţi constănţeni, membri ai Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea, care au subliniat, la acel moment, că deosebirea majoră dintre noul şi vechiul PUZ consta în ridicarea unor blocuri pe taluz, deci în partea de nord-est a Peninsulei, blocuri al căror regim de înălţime putea depăşi zece etaje. Ar fi fost vorba despre o suprafaţă de taluz de aproximativ 800.000 de metri pătraţi, pe care urma să se construiască atât deasupra, cât şi sub cornişă. În contextul dezbaterii, pentru că arhitectul proiectului, Mirela Băncescu, nu a avut răspuns la multe dintre întrebările ridicate de arhitecţi, Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, a declarat: „PUZ-ul Peninsulei trebuie complet refăcut, să nu ne ia nimeni de proşti!“.

Deşi despre acest PUZ se vorbeşte, cum spuneam, încă din 2011, el nu a ajuns nici până acum pe masa Consiliului Local Municipal Constanţa. Beneficiarul PUZ-ului Peninsulei, dar şi al PUZ-ului Sălii Polivalente este Primăria Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.